lauantai 16. heinäkuuta 2016

Crêpet kantarelli-pinaattitäytteellä



Tänään eilisestä riekkumisesta johtuen päivä lähti käyntiin vasta niin myöhään, että aamiaisesta tuli lounas, brunssiksi sitä ei voine kutsua, sillä ruokalajeja oli vain yksi. Päivän ranskalaiseksi panostukseksi valmistin täytettyjä crêpejä. Sain käytettyä yhtä jos toista käyttöikänsä päätä lähestyviä elintarvikkeita, joten edellispäivien ylellisyyteen luistahtaneet kokkailut ja ravintolasyömiset hieman loiventuvat. Ohjeen näihin herkkuihin otin blogista nimeltä Fashionedible. Minä sain ohjeen mukaisilla määrillä 5 lettua, 9-10 en millään, tai sitten bloggaaja oli tehnyt tosi pieniä lettuja. Ohje ei taida olla kovin oikeaoppinen crêpetaikina, mutta oli kyllä helppo paistaa ja kääntää. Makukin oikein hyvä. Saatoin konvertoida hieman huolettomasti. Täyteohjeessa oli käytetty valkosipulia, vaihdoin sen punasipuliin, sillä menemme illalla teatteriin, enkä halua haista kovin voimakkaasti.

Crêpet kantarelli-pinaattitäytteellä

Taikina

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 3 dl maitoa
  • ripaus suolaa
  • 30 g voita sulatettuna + hieman paistamiseen
  • hieman sitruunankuorta raastettuna

Täyte

  • 1 uusi punasipuli varsineen (olisi saanut olla toinenkin)
  • pikkuisen pieniä kantarelleja (noin kourallinen)
  • tuoretta pinaattia (kaupan pakkaus, en muista paljonko siinä oli grammoissa)
  • nokare voita
  • suolaa ja pippuria
  • ranskankermaa (minulla yrttimaustettua, alkuperäisohjeessa käytettiin ricottaa)

Kastike

  • 0,75 dl kermaa
  • 1 tl dijonsinappia
  • pippuria ja suolaa (ihan vähän)

Koristeluun

  • sitruunankuorta raastettuna
Sekoita taikinan ainekset blenderissä tasaiseksi. Paista pannulla tai crêpelevyllä niin ohuita lettuja kuin onnistut. Minusta taikina olisi voinut olla hieman ohuempaa, mutta en kuitenkaan lisännyt maitoa. Pinoa letut lautaselle odottamaan, laita väliin suikale leivin- tai voipaperia estämään lettuja tarttumasta toisiinsa.

Silppua sipuli täytettä varten, tarkista sienien puhtaus ja ota pinaateista huonoksi menneet lehdet pois, ne pilaantuvat niin nopeasti. Paista ensin sipulia muutama minuutti, lisää pannulle sienet ja jatka paistelemista. Lopuksi lisää pinaatit ja kypsennä niitäkin hetkinen, niin että ne menevät kasaan. Mausta seos suolalla ja pippurilla. 

Kastiketta varten kaada kerma pieneen kasariin, siis tosi pieneen ja lisää sinappi. Kiehauta kastike, ohjeessa puhuttiin, että vain kiehumisen partaalle, mutta halusin kastikkeesta hieman paksumpaa, joten annoin sen kiehua pari minuuttia. Mausta suolaripauksella ja pippurilla. 

Levitä letulle ruokalusikallinen ranskakermaa, laita päälle ruokalusikallinen sieni-pinaattitäytettä. Kääri lettu kirjekuorimalliin neliöksi tai pitkittäin rullaksi, mikäli niin haluat. Laita kaikki rullat tai kääröt lautaselle, lusikoi päälle kastiketta ja jauha päälle tuoretta pippurimurskaa ja raasta hieman sitruunankuorta.

Tykkäsimme tosi paljon, vaikka lettujen rakenne oli hieman paksuhko, pysyivätpä hyvin kasassa. Täytettä olisi voinut olla reilummin, mutta toisaalta pieni määräkin maistui hyvin, sienet olivat erinomaisia ja harvemmin käyttämäni pinaatti hauska lisä.



Päivän Tour de Francen osuus tulee katsottavaksi  myöhemmin. Eilisen henkilökohtaisen aika-ajon voitti Tom Dumoulin ja keltaisessa jatkaa tänään Chris Froome

8 kommenttia:

  1. Onpa siellä sateista. Täällä kuumaa, mutta onneksi tuulee sentään.
    Oli pakko tunkea etapin 14 varrelle Montlueliin kun meni ihan tuosta vierestä. Mielenkiintoista nähtävää vaikka myös odottelua ja odottelua. Mutta sitten kun NE tulee ja menee, väki kiljuu ihan hurmoksessa. Karnevaalitunnelmaa, hauska kokemus.
    Kuitenkaan ei voi E-Ranskan hullujen idioottien touhuja pyyhkiä mielestä. Niitäkin kerrataan täällä jatkuvasti. Surullista ja painostavaa.
    paskeriville

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me olimme muutama vuosi sitten Tanskassa Giron alkuetapeilla ja vaikka oli varhainen kevät ja erityisen viileää, oli tunnelma kyllä hauska. Näittekö sen etukäteen kulkevan mainoskaravaanin?

      Kyllähän se hiljentää, kun miettii kaikkia näitä hirveyksiä, joita maailmassa tuntuu tapahtuvan yhä kiihtyvällä tahdilla :(

      Poista
    2. Juu, nähtiin. Sehän on osa hupia. Muistuttaa saksalaisten Fasching-juttua kun vaunuista viskotaan namuja ja pikkutavaraa tien reunassa riekkuvalle porukalle. Ja sen voimalla jaksaa taas odottaa huippuhetkeä. Tänään onkin sitten taas vuoristomaisemia luvassa.
      paskeriville

      Poista
    3. Tanskassa karavaani oli aika vaatimaton, kun oltiin kaukana Italiasta, mutta kyllä se silti oli hauska :)

      Poista
  2. Hauskat lettuset! Meillä jäi tourin seuranta reissun aikana ihan nolliin kun olimme lähetysten aikaan joko ulkona tai autossa.
    Tänään ajelimme suolta kotiin ja kurkimme, näkyisikö teidän pihassanne liikettä. Emme sitten kehdanneet tulla ruinaamaan kaffea varoittamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna Tour on ollut jotenkin hispterimäinen, on nähty yhtä jos toista rajojakin rikkovaa, uutta ajotyyliä monessakin mielessä ja rohkeutta ottaa paitoja jo alussa jne.

      Ollaan oltu niin kiireessä Jyväskylän Kesän kanssa, ettei ole paljon Andrejakaan ehtinyt lämpimänä puhista, nyt sentään meno rauhoittuu muutamaksi viikoksi, ennen kuin lähden taas kävelemään. :)

      Poista
  3. Josko huomenna ehtis kattomaan ekan kerran touria... Näämpähän tän päiväisen huomenna uusintana, kun olin taas uittamassa koiraa ja tuloksetkin on vielä tsekkaamatta.

    Hyvä tietää, että täytetyt plätyt on hienommalta nimeltään crepet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EI sillä muuten niin väliä, mutta Tourin aikaan käytetään kaikki ranskalaisuudet hyödyksi :D

      Poista