keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Kunhan Espanjassa kuullaan tästä

Huomaa keskellä ruokaa rötköttävä suuri pastakiemura!
Tällä viikolla ovat menossa viidennen Espanja-haasteemme viimeiset päivät. Minulla alkavat paukut loppua, pakko myöntää. Selailen ohjeita ja mietin mitä voisin tehdä. En ole tänäkään vuonna tehnyt mitään vaativia ruokia. Suuritöisin oli paella, se oli myös onnistunein. Nyt kun on menossa Hävikkiviikko, katselin foodgawkerin sijasta jääkaappiin ja kasasin sieltä pöydälle elintarvikkeita, jotka oli käytettävä pois, tai itkettävä ja käytettävä. Niistä syntyi espanjalainen makaronilaatikko. Kunhan tämä "resepti" ehtii Espanjaan, siitä tulee siellä valtava hitti, veikkaan. 

Pöydälle päätyi seuraavat ainekset:

  • puolikas pihvitomaatti, älkää kysykö miksi olin säilönyt sen rasiassa jääkaappiin, en osaa selittää
  • noin 100 g pala manchegoa, sitä on mennyt tässä kuussa melkoisesti
  • noin 150 g chorizoa, alkaa kiintiö jo täyttyäkin taas
  • arkijuuston jämä, ohut kiekko, josta ei enää saa höylällä viipaleita
  • laktoosittoman ja punaisen maidon tölkkien loput, päivämäärät jo käsillä tai ohitettu
  • nahkea puolikas kesäkurpitsa
  • varsistaan laiskistuneet sipulit
  • olematon pala fetaa, taas voi kysyä kuka ei jaksanut syödä sitä, vaan laittoi sen jääkaappiin sitä 20 kertaa isommassa rasiassa
  • kolme pussinpohjaa erilaisia pastoja, liian vähän yksin ateriaksi useammalle, yhteensä noin 600 g

Lisäksi ruokaan tuli:

  • 700 g sikanautajauhelihaa, ostettu kaalikääryleitä varten, mutten ehtinyt niitä väkertää 
  • 4 kananmunaa
  • muskottipähkinää
  • pimentonia
  • pul piber-maustetta
  • suolaa ja pippuria

Hyvällä tahdolla espanjalainen makaronilaatikko

  1. Laitoin talouden suurimman kattilan tulille pastan keittämistä varten, kurkkasin mitkä ovat keittoajat eri pastalaaduille. Ne vaihtelivat 9-15 minuuttiin. Suolasin veden runsaskätisesti ja kumosin pastat keitinveteen, pisimmän keittoajan vaativat ensin ja muutaman minuutin päästä loput. 
  2. Kuumensin uunin 200 asteeseen.
  3. Raastoin (laiskuuttani) sipulit ja kesäkurpitsan ja silppusin chorizon ja tomaatinpuolikkaan.  
  4. Paistoin laakeassa kasarissa ensin chorizoa muutamia minuutteja ja lisäsin mukaan sipulin, fetanökäreen, kesäkurpitsan ja tomaatin. Haudutin niitä muutamia minuutteja ja raastoin sillä aikaa juustot. 
  5. Lisäsin jauhelihan kasariin ja pienin sen puulastalla aivan muruiksi kasvisten sekaan ja paistoin kypsäksi, maustoin pimentonilla, pul piberillä, suolalla ja pippurilla. 
  6. Rikoin kananmunat kulhoon (no tiedätte mitä tarkoitan) ja vatkasin rakenteen kevyesti sekaisin, kaadoin mukaan maidot ja vispilöin tasaiseksi. Raastoin mukaan muskottipähkinää.
  7. Kaadoin kypsät pastat suureen lävikköön ja sitten takaisin kattilaan. 
  8. Sekoitin maustetun jauhelihaseoksen pastaan ja jaon seoksen kahteen astiaan, pieneen espanjalaiseen keramiikka-astiaan ja samaan uuninkestävään kasariin, jota käytin ainesten paistamisessa. 
  9. Ripotin osan juustoraasteista astioihin ja sekoitin juuston mukaan pastaan. Kaadoin päälle munamaitoa ja ripottelin loput juustoista pinnalle. 
  10. Peitin keramiikkavuoan foliolla ja laitoin kannen kasarin päälle. 
  11. Paistoin vuokia kiertoilmalla ensin peitettyinä 45 minuuttia, pienensin lämpöä, otin peitot pois ja paistoin vielä kunnes juusto oli saanut kauniin värin. 

La Vueltan 17. etappi on henkilökohtainen aika-ajo, jossa katsotaan kuka on kuka. Etappi ajetaan Burgosin ympäristössä ja se on hyvin tasainen profiililtaan. Lähetys alkaa siihen aikaan, että me olemme töissä ja muissa menoissa, mutta illalla pääsemme katsomaan kuinka tässä kilpailun kolmannen jakson aloitusetapissa käy, miten eilinen lepopäivä on keltäkin mennyt ja miltä alkaa näyttää kisan lopputulos. Kyllä tästä taas aivan kiinnostava kilpailu tuli, vaikka meinasin alussa hieman tylsistyä. Toisaalta, eivätpä he taida siellä ihan vain minun huvikseni ajaakaan.

La Vueltan sivulta

6 kommenttia:

  1. Kätevä resepti, jota on helppo lähteä soveltamaan oman kaapin sisuksilla. Näistä saa aina ihanasti ideoita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Tuo oli maukkaampaa makaronilaatikkoa kuin yleensä saan aikaan, varman chorizo ja maukas juusto olivat syynä :)

      Poista
  2. Nuo niin espanjalaiset annosvuoat, mistä niitä saisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen ostanut niitä ainakin Hakaniemen Hallin DeliDelistä ja sitten tietenkin roudannut reissuista :D

      Poista
  3. Hittiainesta. Aivan selvästi!

    Nauroin ääneen taas sinun jutuille. Oot paras!

    VastaaPoista