torstai 15. toukokuuta 2014

Kun äidin piti olla pois kotoa

söin salaa yhden annoksen, mutta vain kuvan tähden, tietysti

Tänään minun piti olla reissussa koko päivä ja olin varautunut siihen hyvin. Olin tuuminut, että vaikka olisin itse liesussa aamusta iltaan, pitää perhe jälkiruokkia, olin myös askaroinut ajastetun postauksen päivän Italia-teemaamme. Tein valmiiksi pakastimeen tätä Nigellissima-kirjan (tiedän, uusi raamattuni) semifreddomukaelman. Nigellan kaikki ruoat ovat mukaelmia, ehkä siksi niin helppoja ja mukavia. Minäkin mukailin ohjetta mielinmäärin.

Suklainen semifreddo neljälle

  • 100 g tummaa suklaata (70%)
  • 3,3 dl purkki kermaa
  • 5 isoa marenkia
  • 2 rkl tummaa rommia
Nigella kertoi tv-ohjelmassaan, miten kätevä tämä jälkiruoka on tehdä aamulla ennen töihin lähtöä ja laittaa se pakastimeen. Illalla siitä saisi mukavan päätöksen arki-illankin päivälliskutsuille. Meillä ei kauheasti päivälliskutsuja vietetä, enkä aamuisinkaan muista kyllä vielä ajatella jälkiruokia. Mutta jos olisin Nigella, muistaisin.

Vuoraa pienehkö suorakaiteen muotoinen vuoka tuorekelmulla niin, että kelmua jää runsaasti reunojen ylitse. Pilko suklaa terävällä veitsellä pieneksi silpuksi. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita siihen suklaasilppu ja kämmenten välissä rikotut marengit. Lisää mukaan tujaus rommia tai muuta lempijuomaasi ja sekoita. Lusikoi vaahto vuorattuun vuokaan ja peitä pinta kelmulla. Pakasta. Oma vuokani oli liian suuri vaahdon määrään nähden, muotoilin massan toisen pään käsin suoraksi ja toivoin parasta. 

Ennen tarjoilua ota vuoka pakastimesta hetkeksi lämpenemään. Palikaksi jäätynyt jälkiruoka irtoaa vuoasta kelmun avulla helposti. Kun se on hieman pehmentynyt, leikkaa siitä ohuella veitsellä viipaleita ja koristele marjoilla tai suklaakastikkeella. 

Huomautuksena itselleni: tekemäni marengit eivät olleet tarpeeksi makeita, mikäli sellainen on lainkaan mahdollista. Olisi kannattanut makeuttaa semifreddomassaa hieman enemmän. Mutta voihan sitä leikkiä, että tämä oli terveellinen jälkiruoka!

Eilisen Giro-lähetyksen näin illalla, kun tulin töistä kotiin. Kammenpyörittäjä oli aloittanut tallennuksen juuri sopivasti kohdasta, jossa puhuttiin jostain ruokablogista, jossa oli tehty kanakeittoa. Tilastoissa näkyi kävijäpiikki, joka ilahdutti keuhkojaan pihalle yskivää. Ja tietysti myös loppukiri oli tallennettu, ettei sentään unohdeta, mistä tässä varsinaisesti on kyse. Viidennen etapin voittajaksi kiri Diego Ulissi Team Lampre-Meridasta ja miehekkään vaaleanpunaisessa paidassa jatkaa Orica-Greenedge-tallin Michael Matthews.

Tänään kuudes etappi ajetaan Sassanosta Montecassinoon, etappia kuvaillaan tyypilliseksi Girolle, pituutta lähes 250 km ja lopussa kymmenen kilometrin nousu. Sadetta uumoillaan jälleen saattajaksi tielle, toivottavasti emme näe kolareita ja kaatumisia. Lähetys alkaa tuota pikaa ja sen sijaan, että nauttisin ihmiskokeesta, asetun mukavasti (ihan kuin en jo olisi) sohvalle ja laitan kanavaksi Eurosport (ihan kuin ei jo olisi).

Aamuedit: Girossa ei todellakaan vältytty kolareilta ja kaatumisilta, niitä oli aivan kamalasti. Moni joutui keskeyttämään kisan loukkaantumisen vuoksi. Etapin voitti kokonaiskilpailuakin johtava Michael Matthews. Cadel Evansille kävi joku viime hetken herpaannus, hän jäi kolmanneksi ja väänteli naamaansa näyttävästi harmistuksesta.

10 kommenttia:

  1. Olisi ollut niin mukavaa nähdä sinua. Toivottavasti kuitenkin suunnitelma pitää lauantain osalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka-pää-kainalossa-mentaliteetilla ollaan tulossa:D Saan siellä sitten kuulla, mitä eilen menetin!

      Poista
    2. mukana oli monta, jotka olisvat halunneet sinut tavata. Nellekin kävi kysymässä kaikilta, että oletko sinä Campasimpukka? :)

      Poista
    3. Voi että, harmitus vaan lisääntyy! :) Mutta huomiseen! Ja mitä minä sanoin, hyvin se menee, arvasin sen tai oikeammin tiesin <3

      Poista
  2. Tämä kuullostaa kyllä niin hyvältä, että on pakko kokeilla. Ja helpolta. Olen huono jälkkäreissä ja leipomisessa, joten tällaiset simppelit ohjeet koukuttaa. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle! Huomenna on luvassa toinen nopea ja helppo jälkkäri! :)

      Poista
  3. Nigellissima ? Minulta on mennyt jotain ihan ohi...
    mutta jälkkäri näyttää herkulta :-) (ja pitäähän kokin nyt tekeleensä maistaa! )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on Nigellan uudehkoon tv-sarjaan perustuva kirja, joka keskittyy italialaisiin herkkuihin, tietty Nigellan tapaan oiottuna ja sovellettuna, mainio kirja!

      Poista
  4. Paranemista!
    Meillä laitetaan marenkiin 1/2 dl sokeria jokaista valkuaista kohden. Kypsytämme ne yleensä hieman sitkeiksi, joten en tiedä, riittäisikö makeus tuollaiseen murskattavaan makeutussilppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, minulla oli valkuaisia vanhettumassa jääkaapissa, enkä muistanut tarkalleen montako siinä on, jäi sokeri vähän alakanttiin.

      Poista