tiistai 28. toukokuuta 2013

Tiikerikakkutehtaalta päivää!


Tekisin melkein mitä tahansa mieluummin kuin siivoaisin. Nyt on ollut pakko siivota, viikonlopun juhlat vaativat panostusta. Tänään kuitenkin jo otin varaslähtöä leipomiseen, kokeilin kivaa kakkuohjetta, jonka olin bongannut foodgawkerista joitakin aikoja sitten. Home Cooking Adventure-blogissa oli tehty seepra-kakuksi nimettyä leivonnaista, mutta meikäläisittäin kyse on tietysti tiikerikakusta. 

Arastelen aina sellaisia leipomuksia, joita ei voi kurkistaa ja maistaa ennen tarjoilua, joten päätin heti tehdä kaksi kakkua, josta toista maistaisimme tänään jälkiruoaksi. Loppujen lopuksi taikinaa tuli niin paljon, että sitä riitti kolmeen kakkuun. En tiedä miten löperösti luin ohjetta, mutta tein taikinan aivan nurinkurisessa järjestyksessä. Huomattuani virheeni päätin sisulla soveltaa ja sain aikaan aivan kunnollisen taikinan. En kerro tässä nyt, mitä kaikkea sössin, vaan kerron kuinka kakkutaikina tulisi tehdä. Kirjoitan ohjeen ainekset yhden kakun mittasuhteilla. Tuplaa, jos tarvitset useamman tai suuremman kakun. Ohje on tarkoitettu noin 24 senttiselle vuokalle. 
  • 4 kananmunaa
  • 2,4 dl sokeria
  • 200 g pehmeää voita
  • 2,4 dl maitoa
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 7,1 dl jauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl suolaa
Taikinan kaakao-osuuteen
  • 3 rkl kaakaota
  • 0,5 dl maitoa
  • 1 rkl sokeria
  1. Voitele kakkuvuoka ja jauhota se vehnäjauholla, lämmitä uuni 180 asteeseen. 
  2. Mittaa kulhoon jauhot, suola ja leivinjauhe ja sekoita ne keskenään.
  3. Toisessa kulhossa sekoita kaakao, maito ja sokeri.
  4. Vatkaa sokeri ja voi kolmannessa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää kananmuna kerrallaan ja vatkaa. Lisää vaniljauute. 
  5. Lisää kulhoon pienissä erissä maito ja jauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi.
  6. Erota taikinasta puolet toiseen astiaan ja sekoita siihen kaakao-sokerimaitotahna.
  7. Ota kaksi isoa lusikkaa, kumpaankin taikinakulhoon omansa, vaaleaan ja kaakaoiseen. 
  8. Aseta lusikalla keskelle vuokaa lusikallinen vaaleaa taikinaa, jonka päälle nosta lusikallinen kaakaotaikinaa. Alempi taikina alkaa levitä uuden kerroksen alle. Toista kunnes taikina loppuu. Noheva laittaisi taikinat pursotinpusseihin ja töräyttäisi aina samankokoisen annoksen taikinaa pinoon. Niin noheva en ollut. 
  9. Paista kakkua noin 50-60 minuuttia, kokeile kypsyyttä tikulla. 


Huomautuksia: Tosiaan tein taikinan aivan nurinkurisessa järjestyksessä, mutta ilmeisesti se ei haitannut. Minun täytyi hieman ohentaa taikinoiden koostumusta lisämaitotilkalla, sillä aluksi taikinat olivat niin tönkköä tavaraa, etteivät ne levinneet pinottaessa. Koska minulla oli kaksinkertainen annos taikinaa, kokosin kakkuja sarjana aluksi kahteen vuokaan ja sitten vielä kolmanteen, että sain kaiken menemään. Kakkujen pinta hieman repeili, mutta ajattelin koristella kakut ennen tarjoilua sulatetulla suklaalla. En saanut koekakkuun aivan niin monta ohutta kerrosta, kuin lähdeblogissani, mutta suhteellisen nätin kuitenkin. 

40 kommenttia:

  1. Onpas kaunis kakku! Harmi, että ennätin juuri tekemään perinteisenmallisen Pätkis-kakun pojan hoitopaikan aikuisille kiitokseksi kuluneista vuosista. Olisin varmasti napannut ideasta kiinni heti. Mutta tuleehan noita, kakunleivontatilaisuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Aina tosiaan tulee tilaisuus leipoa kakkuja :D

      Poista
  2. Hienon näköinen kakku, kiitos, kun jaoit kuvien kanssa! Pitää pistää korvan taakse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinne vaan! Monesti kuvat juuri jäävät mieleen, idea niistä. Eikä haittaisi jos lukisi ohjeen ajatuksen kanssa, ennen kuin aloittaa :D Minä vaan usein niin luulen tietäväni, miten tää menee...

      Poista
  3. Onpahan hieno! Tiikerikakku on minun kestosuosikkini. Mikä siinä onkin niin hyvää? Nostalgia?

    VastaaPoista
  4. Voi mahoton, miten herkunnäköinen kakku!! Ihan hyvä tehdä uusien leivonnaisten kanssa testikokeilu, itsellä se jää jotenkin aina väliin ja saa olla jännittämässä vieraille tarjotessa, että miltäköhän tää nyt oikeesti maistuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyydytettävät kakut ovat melkein no no minulle, kun ei niitä kumminkaan viitsi tehdä etukäteen kokeiluversiota ja onnistuisiko se sitten samalla tapaa kuitenkaan... Leviäminen on paha peikko tai se, ettei joku irtoakaan vuoasta.

      Poista
  5. No niihän tuo on nätti, että! Kiva vaihtelua perinteiseen rengasvuokaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein sen kolmannen hätäkakun isoon briossivuokaan ja siitäkin tuli nätti, mutta niin pieni, että se menee varmaan sitten varakakkuna, jos isompi sattuisi loppumaan kesken :)

      Poista
  6. Kiva piristyskakku, kiitos Campa! Et varmaan pahastu jos laitan Facebook-sivuilleni linkin tähän reseptiin?

    VastaaPoista
  7. Onpas kauniit raidat, aivan taidetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vaikka jäinkin kyllä esikuvasta jälkeen melkoisesti :)

      Poista
  8. Kerrassaan kaunis, pinterestistä katselin joskus tuota tekniikkaa,mutta jäi toteuttamatta, nyt voisi taas innostua, kun sinulla tästä hyvä kuvasarja. Tämä on siitä hyvä, että voi ajoissa tehdä juhlia varten ja siivoaminen, arggh, minulla sitä edessä yllin kyllin, kun loma alkaa ja talo kuin pommin jäljiltä....kokkailisin mielummin ja pyykit voisi itsestään lennellä kaappeihin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla alkaa nyt siivous olla valmis, viikkosiivouksen uusi määritelmä lienee, että se kestää viikon... No, jos olisi arkena vähän siistimpi, ei tulisi tällaista jättiraivausta. Oma vika! :) Huomenna alkaa varsinainen leipomisvaihe, suunnitelmat ovat jo lähes valmiita :D

      Poista
  9. Niin on täälläkin pitänyt kokeilla tuota reseptiä, mutta en ole vielä saanut aikaan. Tikru on kyllä kuivakakuista ihan ykkönen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän siinä onkin, että sitä leipoo melkein kaikenikäiset :)

      Poista
  10. Raaskiiko noin kaunista kakkua syödäkään? :)

    VastaaPoista
  11. Complimenti, mahtavan hieno kakku! Ja kiitos hyvistä ohjeista - täytyy ehdottomasti kokeilla taipuuko sorminäppäryys noin näyttävään lopputulokseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kuvistahan minäkin älysin, että miten pitäisi toimia:)

      Poista
  12. Niin on nätit raidat sun tikrulla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli sellainen poikaskokoinen, isompi on vielä tallella, toivottavasti siinä on vielä nätimmät raidat. :)

      Poista
  13. Kaunis kakku. Pitäisikin taas tehdä tiikerikakku - edellisestä kerrasta taitaa olla aikaa sellaiset reteät 20 vuotta...

    VastaaPoista
  14. Hirmuisan kaunis ja hieno kakku :)

    VastaaPoista
  15. No päivää! Hienoin tiikerikakku evö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nyt olen tehtaillut suolaisia kääretorttulevyjä, viimeinen on uunissa, koitan olla polttamatta sitä :D

      Poista
  16. Tosi kaunis kakku! Ystäväni tekee tuolla tekniikalla taivaallista raidallista suklaa-juustokakkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on sellaisen ohje jemmassa, en ole ehtinyt kokeilla. Hauska tekniikka eikä ollenkaan vaikea:)

      Poista
  17. no eipä ollut koskaan tullut mieleen tehdä tiikerikakkua tuollaiseen vuokaan - näin sitä yksinkertainen mieli oppii uutta :-) itse tykkään lisätä appelsiininmakua tuohon vaaleaan osuuteen - toimii tuon suklaan kanssa kuin häkä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiini tosiaan sopii suklaan kanssa!

      Poista
  18. No voihan hitsi kun hieno kakku! Tämä pitää kyllä muistaa, kun on vielä isäni suosikkikakku. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii hyvin kahvipöytään isällekin, etenkin jos on suosikkikakkukin vielä :)

      Poista
  19. Tein vastaavaa kakkua voin sijaan öljyllä (kuten lähdereseptissä olikin). Maukasta kakkua ja kiva tekniikka, koska raidoitusta on enemmän kuin normi tiikerikakussa. Tekaisin kakun päälle vielä mokkapalakuorrutuksen, joka sopi mielestäni siihen oikein hyvin :)
    http://piparinmuruja.blogspot.fi/2013/05/seeprakakku.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä hauska tapa tehdä kakku ja kävin lukemassa sinunkin postauksesi aiheesta :)

      Poista