keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Jotain pientä ja makeaa

Arkena ei kovin usein ole aikaa tehdä jälkiruokia, eikä kyllä intoakaan. Kunhan perhe on ruokittu, se usein täyttää vaatimukseni. Tänään minulla oli aamulla aikaa muiden perheenjäsenten ollessa menoissaan ja päätin ilahduttaa heitä jälkiruoalla, vaikken itse olisikaan päivällisaikaan kotona. Kurkkasin jääkaappiin ja huomasin siellä lymynneen mascarponepurkin, joten se mielessäni lähdin metsälle foodgawkeriin. Eipä aikaakaan, kun osuin tällaiseen kivaan ohjeeseen. Olipa vielä niin merkillisesti, että meiltä löytyi ihan kaikkia ohjeessa lueteltuja aineksia. Pienen muuntelun ja kääntelyn jälkeen kuuteen annokseen tarvittiin:

Pohja:
  • 150 g keksimuruja (käytin pari piparia, cantuccini-keksipussin jämät, muutaman voikeksin)
  • 35 g gheetä (tai voita)
  • 0,75-1 dl veriappelsiinimehua

Täyte:
  • noin 1 dl mansikoiden keskuksia silputtuna
  • 250 g mascarponea
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 dl kermaa
  • 2 rkl lemoncurdia
Koristeeksi:
  • noin 10-15 ison mansikan ulkoreunat suikaleina
Pohjaa varten murustelin keksit tehosekoittimeen ja surautin keksit muruiksi. Lisäsin joukkoon sulatetun gheen ja osan mehusta ja annoin koneen taas laulaa. Tarkastelin tarvitaanko mehua lisää, sillä tarkoitus oli saada tahnamainen, muttei ihan muruista vapaa seos.  Käytin vähän alle desin mehua. Lusikoin pohjamassaan tarjoilukuppien pohjalle ja tasoittelin parhaani mukaan, kerros oli vähän alle sentin paksuinen. Tein yhden annoksen myös rengasmuottiin. Laitoin pohjat kylmään jähmettymään.

Täytettä varten vatkasin kerman ja lusikallisen sokeria takanaksi vaahdoksi. Toisessa kulhossa sekoitin mascarponen, loput sokerista ja lemoncurdin nuolijalla tasaiseksi ja lisäsin kermavaahdon reunoja myöten pyöritellen seokseen.  Leikkasin mansikoista koristeeksi tulevia osia siten, että ensin leikkasin kannan pois niin, että mansikka seisoi leikkuulaudalla leikkuupinnallaan. Sitten leikkasin sivuilta kolme suikaletta ja keskiosan säästin täytteeseen. Annosta kohden tarvitsin noin 6-7 näitä nättejä reunasuikaleita.

Mansikoiden keskiosat silppusin veitsellä karkeaksi silpuksi ja sekoitin silpun mascarpone-kermaseokseen. Asettelin kolmionmallisia mansikkasuikaleita annoskuppeihin leikkauspinta ulospäin koko reunan ympäri. Kostea marjasuikale tarttui hyvin kylmän lasikupin seinämään. Nostelin kahdella lusikalla täytettä pohjan päälle ja marjareunusten keskelle varoen marjojen kellahtamista. Täytin kupit niin tasaisesti, kuin täytettä riitti. Jälleen laitoin kupit kylmään asettumaan. Muutaman tunnin kuluttua asetin pinnalle lusikallisen kermavaahtoa, muutaman suikaleen mansikkaa ja pikkuisen kaakaojauhetta. Rengasmuottiin tekemääni annosta en ole vielä yrittänut ujuttaa muotista vapaaksi, mutta lisään kuvan siitä myöhemmin postauksen loppuun, jos tekeleeni onnistuu. Illalla töistä palattuani kokeilen muotin irrottamista.


7 kommenttia:

  1. Tuuli: Kiitos, olin itsekin ulkonäköön tyytyväinen, maistamaan en ehtinyt vielä, maltan mieleni huomiseen:)

    VastaaPoista
  2. Todella söpöjä. Mansikka ja lemon curd on ihan suosikkiyhdistelmäni. Ja vielä siihen päälle mascarpone - täyden kympin löytö.

    VastaaPoista
  3. Jonna: enhän minä mitään malttanut odottaa huomiseen, vaan maistoin yhden pienen pienen annoksen illalla. Maku oli kyllä suloinen! Kun vielä saa kunnon maistuvia kotimaisia mansikoita, niin avot! Heti alkoi tehdä mieli valmistaa itse lemoncurd, mutta tuskin on järkeä, kun ostopurkkikin kestää iäisyyden:)

    VastaaPoista
  4. Samaa mieltä Tuulin kanssa; kaunis annos!

    Kuulostaa niin makoisalta, että tätä pitää kokeilla viimeistään kotimaisista marjoista, jolloi jo aikaisemmin.

    VastaaPoista
  5. Itse tehty lemon curd ei kestä ikuisuuksia, se katoaa jääkaapista tosi nopeasti. Ihan vaan aamupaahtiksen päällä.

    VastaaPoista
  6. Hiidenuhma: Ilman muuta kotimaisen kypsän marjan maku vielä parantaisi tätä:)Ja suosittelen tosiaan, ettei keksimurua kannata ajaa liian hienoksi, karkeampi toimisi varmaan vielä paremmin.

    Maria: Okei, pitäähän se siis kokeilla lemoncurdin tekemistä:)

    VastaaPoista