sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Chorizokauden loppu häämöttää

Meillä menee vuodessa noin kaksi chorizoa, sellaista u-kirjaimen muotoon väännettyä espanjalaista makkaraa. Yksi menee elo-syyskuun aikana, kun CampaKeittiö vihkiytyy espanjalaisen ruoan maailmaan La Vueltan aikana. Toinen makkarallinen menee sitten pikkuhiljaa vuoden muina kuukausina. Tämän vuoden kiintiö alkaa olla täynnä, kun La Vueltaa on jäljellä enää viikko ja makkaraa noin 2/5. Sen käytin tänään pois. Tämäkin on aika revisited-osastoa, kuten koko tämän vuotinen #spanishfoodchallenge. 

Tein melkein tällaista ruokaa tismalleen kolme vuotta sitten. Tosin silloin 9.9. oli keskiviikko. Silloin pidin itselleni kokkisotaa, tänään se ei ole tarpeen. Jääkaapissa ei ole mitään, mikä olisi käytettävä tai itkettävä ja käytettävä. Kolme vuotta sitten tein ruoan omasta tai asiakkaan nahasta, nyt minulla oli aivan ohjekin. Pikkuisen tietysti muuntelin ja lisäilin. 

Über-espanjalainen chorizo-pastavuoka

  • 500 g pastaa, mitä nyt sattuu olemaan
  • pätkä chorizoa tai muuta mausteista makkaraa
  • tomaatteja, määrä vapaa, niin paljon kuin sielu sietää
  • puolikas kesäkurpitsa
  • pari sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • manchegoa raastettuna
  • ripaus sokeria
  • suolaa ja pippuria

Leikkaa chorizo viipaleiksi ja sipuli silpuksi, kesäkurpitsa myös. Laita makkaraviipaleet kylmälle pannulle ja ala kuumentaa pannua. Makkarasta alkaa irrota rasvaa ja hetken päästä lisää pannulle sipuli, valkosipuli ja kesäkurpitsa. Paistele tätä sekoitusta pari minuuttia. Lisää pannulle tomaatit. Jos käytät kirsikkatomaatteja, puolita ne. Jos käytät isompia tomaatteja, leikkaa ne paloiksi. Ripauta seokseen pikkuisen sokeria, kuten aina tomaatin kuuluessa ruokaan. Samoin mausta suolalla ja pippurilla, ole suolan kanssa varovainen, sillä chorizossa sitä on vaikka myymään alkais. Pienennä lämpöä pannun alla, sekoittele ja anna seoksen hautua kymmenisen minuuttia. Jos seoksesta tulee liian kuivaa, lisää pannulle pikkuisen vettä, tai jos olet oikein herkkusuu, hieman sherryä tai punaviiniä, sellainen puoli desiä. Jostain syystä chorizo ja sherry sopivat tosi hyvin yhteen. Jos sinulla sattuu olemaan, laita mausteeksi vielä tuoretta timjamia tai persiljaa, tai  molempia. Tai kuivattuina. Basilikakin käy. Pidä kastike lämpimänä. 

Keitä pasta runsaasti suolatussa vedessä kypsäksi. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja voitele uunin kestävä vuoka. Kaada pasta makkara-tomaattiseospannulle, tai jos ei meinaa mahtua, siihen kattilaan, jossa keitit pastat. Jos sekin on mennyt jo tiskariin, niin kunhan kaadat johonkin astiaat, jossa mahtuu sekoittamaan ainekset keskenään. Kaada seos voideltuun vuokaa ja raasta päälle paljon manchegoa, sekoittele kevyesti, että juustoa menee pastan sekaan pidemmällekin. Lähdeohjeessa tomaattikastike tehtiin erikseen, jopa soseutettiin ja sitten lisättiin sivuunnostetut chorizoviipaleet takaisin mukaan, mutta minä oikaisin vähän. 

Lähdeohjeessa ruoka vain käytettiin uunissa grillivastuksen alla ottamassa juustolle väriä, kaikki muuhan on jo kypsää, joten minäkin sitten kokeilin myös uudehkon uunini grillivastusta. Pidin vuokaa uunissa noin 8 minuuttia. 


EDIT: korjasin kuivan pastan määrän, pussihan oli puolikiloinen, ei varttikiloinen! Ilmankos sitä ruokaa tulikin ihan mahdottomasti. 



La Vueltassa oli kisan kauhusetin, vuorietappien kolmosista viimeisen vuoro ennen huomista lepopäivää. Eilen Simon Yates palasi punaiseen paitaan ja Nairo Quintana melkein näytti voimansa. En saanut selkoa, koittiko hän ajaa etappia Alejandro Valverdelle vai itselleen, muttei hän lopulta tehnyt oikein kumpaakaan. Luulisin, että tänään olisi viimeinen tilaisuus tehdä asialle jotain, mikäli mielii parantaa asemiaan. Lopussa oli taas aivan hullu rankka nousu. Thibaut Pinot aivan loistavasti ajoi voittoon, Nairo Quintana ei vieläkään ole saanut kasvatettua rintakarvoja, joilla mentäisiin kärkeen. Simon Yates johtaa edelleen kokonaiskilpailua ja huomenna levätään. 


2 kommenttia:

  1. Meillä on chorizoa lähes aina jääkaapissa ja käytetään sitä usein hätävarana keittoihin, pastaan, salaattiin.

    VastaaPoista