tiistai 19. kesäkuuta 2018

Suklaaterriinistä kakuksi

Sillä sipulin väki oli meillä lauantaina kylässä ja olin valmistanut jo edellisiltana päivällisen jälkiruoan tekeytymään. Olin ottanut Maalaisbistro-blogista suklaaterriinin ohjeen. En osaa sanoa mikä tekemisessäni meni pieleen, mutta leikattavaa terriiniä en saanut aikaiseksi, mahdottoman hyvää paksua ganachea kylläkin. Sommittelin siitä jäätelön ja marjojen kanssa jonkunlaisen jälkiruoan, josta lupasin heti, etten suutu, vaikkei annosta saattaisi syödä loppuun. Kiitettävästi lautaset kyllä tyhjenivät, sillä maku oli hyvä, vaikkakin rakenne oli merkillinen. Kaavin loput terriinimassasta rasiaan ja päätin käyttää sen johonkin muuhun jälkiruokaan piakkoin. 

Tänään jatkojalostin tanakan terriinimassan kakuksi ja siitä tulikin aika hyvä juttu. Mikäli joku huomaa, missä kohtaa terriinin kanssa meni pieleen, olisin huomautuksesta kiitollinen. Olin kaksinkertaistanut ohjeen, mutten usko sillä olevan tekemistä rakenteen epäonnistumisen kanssa. Laitan tähän tuplaamattoman ohjeen ainemäärät, sillä arvelen meidän syöneen lauantaina noin puolet massasta seitsemän hengen voimin ja loput käytin kakkuun. 

Suklaaterriini

  • 150 g tummaa suklaata
  • 75 g voita
  • 0,5 dl hunajaa
  • 0,5 dl kermaa
  • 1 kananmuna
  • 2 maustemittaa suolaa
Asetin pitkänmallisen lasivuoan pohjalle ja reunoille muovikelmua. Sulatin vesihauteessa suklaan ja voin, sekoitin mukaan hunajan, kananmunan, kerman ja suolan. Kaavin tasaisen massan vuokaan ja käänsin kelmun reunat massan pinnalle. Laitoin vuoan jääkaappiin seuraavaan päivään. 

Kun oli aika syödä jälkiruokaa, kumosin terriinin lautaselle ja irrotin muovikelmun. Siinä vaiheessa jo huomasin, ettei massa ole niin hyytynyttä, että sitä voisi leikata. Otin siitä lusikalla taiteellisen nökäreen annoslautasille, tälläsin viereen hieman jäätelöä, marjoja ja syötävän orvokin kukan. 


Terriinistä kakuksi

  • ylläolevan ohjeen mukainen määrä paksua suklaaganachea (sitä epäonnistunutta terriiniä)
  • 1 kananmuna
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 dl maitoa
Kuumensin uunin 180 asteeseen kiertoilmalla. Voitelin pienen irtopohjavuoan ja jauhotin sen vehnäjauholla. Kaavin terriinimassan yleiskoneen kulhoon ja lisäsin sinne maitoa ja kananmunan. Annoin koneen vatkata seoksen tasaiseksi. Lisäsin mukaan jauhoja (+ 1,5 tl leivinjauhetta) sen verran (noin 3 dl), että massasta tuli kakkutaikina. Kaavin tämän uuskakkutaikinan vuokaan ja paistoin sitä noin 35 minuuttia. Kokeilin kypsyyttä tikulla ja kun tikku oli pistoksen jälkeen puhdas, päättelin kakun olevan kypsä. 

Laitoin kakkua tarjolle aprikoosisoseen, jäätelön ja vadelmien kanssa ja tällä kertaa olisi voinut vannoa, että tämmöistä kakkua tässä oli tarkoitus tehdäkin. Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Tähdenlennot-välilehdelle, jonne kerään erinäisiä sävellyksiämme.

4 kommenttia:

  1. Todella hyvää oli! Jos et olisi kertonut tarinaa, olisin luullut että suklaistatoffeeta syödään. Kiitos vielä kaikesta, oli tosi kivaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vieläkin iloisella päällä vierailustanne, tuollaiset viikonloput ovat ihan parhaita! Ja tänään on sitten satanut ja luonto kiittää ja lentokentän nurmialueet saattavat toipua vielä täksi kesäksi.

      Poista
  2. En kyllä käsitä miten terriinistäsi ei tullut leikattavaa. Olisiko suklaa-voimassa ollut liian lämmin kun sekoitit siihen muut ainekset? Vai sekoititko liikaa? Olen nimittäin tehnyt tätä monta kertaa (tuplasatsina) ja aina on jähmettynyt kivasti. Noh, pääasia että maku oli kohdillaan. Hyvää Jussia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa olla, että oli liian lämmintä. Kokeilen kyllä uudelleen! Oikein hyvää juhannusta teillekin :)

      Poista