perjantai 18. toukokuuta 2018

En minä tahallani ole vältellyt – tomaattikeitto

Tuli mieleeni, että mitäpä jos tekisin tänään itselleni kevyeksi päivälliseksi tomaattikeittoa. Sehän sopii Italia-teemaammekin. Aloin tarkistaa millaisia tomaattikeittoja blogin arkistoista löytyy. Mutta ei löytynyt pilvin pimein! Ainoa sinne suuntaankaan oli gazpacho blogin ensimmäisenä vuonna ja toinen oli ruokakirjahaastevuoden Jamie Oliverin näkemys tomaattikeitosta. Nyt oli siis aika tehdä tomaattikeittoa jälleen. Ohjeen otin täältä. Pienensin ohjetta sopimaan yhdelle ei kovin nälkäiselle.

Tomaattikeitto yhdelle

  • puolikas punasipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • pätkä sellerinvartta
  • 1 tölkki Marzano-tomaatteja
  • 0,5 tomaattitölkillistä kanalientä
  • 0,5 dl kermaa
  • basilikaa
  • suolaa ja pippuria
Silppusin sipulin ja sellerinvarren ja litistin kuoritun valkosipulinkynnen. Kuumensin kasarissa tilkan oliiviöljyä ja kuullotin silppuja muutaman minuutin. Lisäsin mukaan tölkillisen tomaatteja ja kaadoin päälle noin puoli tölkillistä kanalientä. Tällä kertaa tein kanaliemen fondista. Painelin tomaatteja rikki puulusikalla ja jätin keittopohjan kiehumaan maltillisesti noin 20 minuutiksi. Lisäsin mukaan basilikaa ja jatkoin keittämistä vielä pari kolme minuuttia. 

Kauhoin kuuman seoksen blenderin kannuun. (jos et ole varma kestääkö blenderisi kannu kiehuvan kuumien ainesten soseuttamista, anna seoksen ensin hieman jäähtyä tai käytä sauvasekoitinta kasarissa) Jätin kannessa olevan kurkistusluukun pikkuisen raolleen, että kuuma höyry pääsee pihalle ja peitin kannen kevyesti keittiöpyyhkeellä, ettei punaista keittoa roisku ympäriinsä. Annoin blendein sekoittaa keiton tasaiseksi ja kaadoin sen takaisin kasariin. Kaadoin mukaan hyvän lorauksen kermaa ja sekoitin. Maistelin keittoa ja maustoin sitä suolalla ja pippurilla. Jos keitto meinaa olla liian happoista, ripaus sokeria auttaa siihen. Jos taas maku on liian makea, tiraus sitruunamehua korjaa sen. 

Kauhoin keittoa kulhoon ja koristelin pinnan vielä kermatipoilla ja basilikalla ja laitoin kaveriksi pannulla oliiviöljyssä paahdetun palasen eilistä ciabattaa. Oli todella hyvä, syvän tomaatinmakuinen keitto! Kävisi alkuruoasta vielä pienempänä annoksena ja tämä määrä riittäisi siinä tarkoituksessa hyvin neljälle. 


Giro d'Italian kolmantenatoista päivänä oli vuorossa 180 km mittainen tasamaan etappi. Letka eteni kauniissa kesäsäässä ja oli lupa odottaa kunnollista massakiriä. Nyt olisi toiseksi viimeinen mahdollisuus kirimiesten päästä esille, seuraava kerta on vasta päätösetapilla Roomassa. Elia Viviani ajoi ykkösenä maaliin tyylikkäästi, ei siinä ollut kenelläkään nokan koputtamista. Eilinen voittaja Sam Bennett oli toinen. SimonYates jatkaa rosapaidassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti