sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Cecina – kikhernejauholetut

Pyysin Facebookin ruokabloggaajien ryhmässä vinkkejä toisten blogaanien italialaisen ruoan lempiohjeista. Avaus ei saavuttanut kovin suurta suosiota, mutta saamani vinkit olivat heti kokeilemaan innostavia. Haarukkavatkain-blogin Minna vinkkasi nämä kiinnostavat kikhernejauhoista tehtävät letut. En ole koskaan syönyt näitä Italiassa, enkä myöskään käyttänyt kikhernejauhoa aikaisemmin. Sain myös Riitalta jatkoidean, samoista jauhoista leivottavasta leivästä, mikä oli fiksu veto. Usein näistä kertakokeiluista jää pussin- tai purkinpohjia, jotka siirretään kompostiin x vuoden päästä. Nyt kyllä luulen, ettei kikhernejauho jää pilaantumaan, niin kiva ohje tämä oli. En todellakaan osaa sanoa tuliko lettusistani autenttisia lainkaan, mutta hyviä ne olivat! Puolitin Minnan kirjaaman ohjeen, sillä olin yksin syömässä näitä.

4 ohutta kikhernejauholettua

  • 100 g kikhernejauhoa
  • 2 dl vettä
  • 2 rkl oliiviöljyä taikinaan
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä/paistopannu
Cecina-taikinan olisi hyvä turvota rauhassa, mielellään useita tunteja, jopa yön yli. Minä turvotin taikanaa kolmisen tuntia. Mittasin jauhot kulhoon ja sekoitin niihin veden koko ajan vispilöiden. Puristin taikinan tiheäen siivilän läpi paakkujen välttämiseksi. Jätin taikina turpoamaan. 

Kun oli aika paistaa cecinat, kuumensin uunin 250 asteeseen. Sekoitin taikinaan 2 rkl oliiviöljyä ja ripauksen suolaa. Kun uuni alkoi olla kuuma, nostin liedelle uunin kestäviä pannuja. Käytin pientä valurautapannua ja kolmea pientä valurautaista blinipannua. Kuumensin pannuja liedellä ja kaadoin niille ruokalusikallisen oliiviöljyä, kallistelin pannuja niin, että öljy peittää koko pannun pohjan. 

Kaadoin pannuille kauhallisen taikinaa, niin että pannun pohja juuri ja juuri peittyi taikinaan. Kallistin taas hieman pannuja. Kun pinta alkoi kuplia, siirsin pannut uuniin noin 8 minuutiksi. Lopuksi voi käyttää uunin grillivastusta saadakseen letun pintaankin kivaa paistopintaa. Meillä ei grillivastus taida toimia, joten otin pannut pois uunista ja käänsin letut, niin päälipuolikin sai hieman paistopintaa kuumasta pannun pinnasta. 

Nostin letut pois pannuista ja leikkasin ne neljään sektoriin. Asettelin letut lautaselle ja niiden päälle hieman buffalomozzarellaa, italialaista salamia aivan ohuina viipaleina, kirsikkatomaattien puolikkaita ja tuoretta basilikaa. Luritin pinalle hieman oliiviöljyä ja maustoin setin pippurilla.

Olivatpa kikhernejauhoista tehdyt letut tosi hyviä, vaikken varmaan päässyt Minnan lettujen tasolle, minun olivat aika rapeita. Pitää kokeilla näitä Italiassa.


Giro d'Italian kolmas ja viimeinen Israelissa ajettu etappi oli 229 km mittainen ja sen lähtö tapahtui Be'er Shevasta ja maali oli Eilatissa. Eurosport näytti koko etapin, minkä alkupuoli oli melkoista sunnuntaiajelua. Pitkä etappi ja kuuma ilma (33 °C) saivat varmaankin ajajat säästelemään voimiaan. Pitkä lähetys ei tällä kertaa ollut kaikkein mielenkiintoisin, mutta kyllähän tuota jutustelua kuunteli. Kolmen ajajan hatka oli kärjessä melkein 200 km, mutta kyllä heidätkin ajettiin kiinni viimeisillä kilometreillä, kuten hyvin saattoi aavistaa. Etapin voittoon ylsi jälleen Evia Viviani, todella upeasti! Kokonaiskilpailun johdossa jatkaa Rohan Dennis. Huomenna pidetään jonkun sortin lepopäivä, vaikka oikeasti koko kilpailu siirretään Italiaan, Sisiliaan.

3 kommenttia:

  1. Kikherneletut on tosi hyviä. Olen nyt ollut joulukuun alusta ilman vehnää (Suomessa kyllä nyt söin ruisleipää, eihän siellä voi ilman sellaista olla...) ja kikherneletut ovat nykyään "leipäni" Bambi koiranikin on ihan hulluna niihin;D

    VastaaPoista
  2. P.S. Kikhernejauhot sopii myös pikkuleipiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin etsiä lisää ohjeita, onko sinulla blogissa kikhernejauhoille ohjeita?

      Poista