maanantai 28. marraskuuta 2016

Leipävanukas


Viikonlopulta jäi puolikas  patonki ja se oli  kuivunut niin, että sillä olisi voinut halkoja hakata. Ainakin melkein. Sen olisi voinut tietysti syöttää pihamme linnuille, mutta halusin kuitenkin meidän itse syövän sen ja muistin, että monissa amerikkalaisissa blogeissa tehdään jälkiruokaa, jonka nimi on bread pudding. Se vastaa aikalailla eurooppalaisia french toasteja ja meikäläisiä köyhiä ritareita aineiltaan, mutta tehdään uunissa. 

Foodgawkerissa vaihtoehtoja olikin 1170, tosin osa suolaisia versioita. Otin sieltä kokeiluun Milk & Cardamom-blogin ohjeen. Blogaani kertoo muuten olevansa kuudennen kauden MC-kisaaja, mutta enempiä en jäänyt ottamaan selkoa, oliko kyse US-versiosta siis, en ole tainnut niin pitkälle sikäläistä kisaa katsoakaan. Vain pienin muunnoksin tein tällä tapaa:

Leipävanukas

  • puolikas kuivahtanut vehnäpatonki
  • 2 kananmunaa
  • 1,5 dl maitoa
  • 0,5 dl kermaa (purkin loppu)
  • 1 rkl muscovadosokeria
  • vaniljajauhetta
  • kanelia
  • tuoreita vadelmia
  • valkoisia ja tummia suklaanappeja
  • voita vuoan voiteluun
Jos leipäsi on niin kuivaa, että sen leikkaaminen tuottaa hankaluuksia, sulje se hetkeksi vesitilkan kanssa muovipussiin, niin se pehmenee leikattavaan kuntoon. Leikkaa se sitten parin sentin viipaleisiin. Voitele uunivuoka ja asettele leipäpalat leikkuupinta alaspäin vuokaan tai pystyyn, jos haluat pystyleipävanukasta, valinta on sinun. Tuolloin tarvitse kuitenkin hieman korkeamman vuoan ja enemmän nestettä. Sekoita kananmunat, sokeri, maito, kerma, kaneli ja vaniljajauhe tasaiseksi velliksi ja valuta leipäpalojen päälle. Asettele pinnalle vadelmia tai muita marjoja, hedelmätkin sopisivat, esimerkiksi tuoreesta luumusta tai aprikoosista leikatut viipaleet leipäviipaleiden väliin aseteltuina. Ripota pinnalle vielä suklaanappeja. Laita vuoka jääkaappiin vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi, tai jopa yön yli, jos haluat olla kuin rapakon takana ja syödä tätä aamiaisella. 

Kun on paistamisen aika, kuumenna uuni kiertoilmalla 180 asteeseen. Tunnustele sormenpäälläsi leipäpaloja, jos ne eivät tunnu riittävän tasaisesti kosteilta, voit lirutella vuokaan vielä hieman maitoa tai kermaa. Paista uunissa kunnes pinta on kauniin värinen ja sormella tökätessä se tuntuu joustavalta. Tarjoa lämpimänä jäätelön tai kermavaahdon kanssa, myös turkkilainen jogurtti sopii lisäkkeeksi hyvin. Me söimme sen kanssa, sillä talo oli kermaton ja jäätelötön.


2 kommenttia:

  1. Ameriikkalaisuudesta ei tainnut olla tietoakaan kun meillä syötiin tuommoista 80-luvulla. Ehkä se ameriikkalaisuus tulee suklaasta, äidin leipävanukkaassa oli vain leipää, munia, maitoa/kermaa, sokeria ja marjoja tai hilloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä muistan lapsuudesta sellaisen "herkun", jossa näkkileipää liotettiin lämpimässä maidossa, leipä oli tietysti anteliaasti voideltu molemmin puolin. En muista oliko sillä mitään erityistä nimeä. Sitten oli myös pullasuttu, se oli muistaakseni tuoretta pullaa (tai miksei kuivanuttakin) kahvikupissa paloina ja sitten kahvia ja maitoa päälle. Kaikki samaa sukua. :D

      Poista