lauantai 3. syyskuuta 2016

Valkoinen kakku hävikin vähentämiseksi


Olen jemmannut kananmunan valkuaisia jonkun aikaa sitä varten, että haluaisin tehdä marenkia. Tällä erää en ole saanut aikaiseksi kokeilla onnistuuko se kiertoilmalla, arvelen ettei. Niinpä kun löysin espanjalaisen valkoisen kakun ohjeen, päätin käyttää valkuaiset heti siihen. 

Espanjalainen valkoinen kakku

  • 6 valkuaista
  • 225 g sokeria
  • 110 g vehnäjauhoja
  • 110 g voita
  • sitruunan kuorta raastettuna (oma lisäykseni)
Kuumenna uuni 180 asteeseen kiertoilmalla. Vatkaa ensin valkuaisia muutama minuutti, kunnes niistä tulee valkoista tiivistä vaahtoa. Lisää mukaan sokeri vähitellen. Yhdistä mukaan jauhot, sulatettu voi ja sitruunankuori. Kääntele taikina tasaiseksi nuolijalla ja kaavi taikina valmisteltuun vuokaan. Minä käytin silikonivuokaa, jota ei tarvitse voidella. Paista kakkua noin 25-30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, kun taikinaa ei tartu enää tikkuun, kakku on kypsä. Kumoa kakku muutaman minuutin kuluttua uunista ottamisen jälkeen. Minun kakkuni hieman lässähti, mutta se on kyllä kypsä ja maistuu oikein mainiolle. Hieman vähemmän sokeria olisi varmaan riittänyt. 


Käytin osan kakusta eiliseen jälkiruokaan, jonkunlaiseen triflen ja eton messin sekoituksen. Laitoin annoslasin pohjalle palasen kakkua, jonka kostutin kevyesti makealla sherryllä. Kerrostin lasiin sitten viikunaa, luumua ja persikkaa. Hieman kermavaahtoa ja puolikas suuresta virolaisesta marengista. Tästä tuli kiva jälkiruoka grilliaterian päätteeksi. Loput kakusta menee varmaan kahvin kanssa huomenna, kun nuoriso tulee käymään.



La Vueltan 14. etappi ajettiin melkein kokonaan Ranskan puolella, maisemat olivat aivan mahtavan kauniit. Etapilla oli monta raatelevaa nousua ja sellaiseen se myös päättyi. Iloksemme etapilta oli pitkä lähetys, jota katsoimme pätkittäin koti- ja pihahommien ohessa. Etapin voittajaksi ehti Robert Gesink. Nairo Quintana johtaa edelleen kokonaiskilpailua ja Chris Froome on toisena.




4 kommenttia:

  1. Jännä kakku. Pitääpä muistaa tämä jos on valkuaisia jäämässä yli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. SIihen ei tullut ollenkaan leivinjauhetta, ehkä vesihauteessa vatkaaminen olisi auttanut lätsähtämiseen. Mutta maku oli kyllä hauska, aavistuksen liian makea kyllä.

      Poista
  2. Miksi ei marenki onnistuisi kiertoilmauunissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, en tiedä. Nyt kun uunini toimii ontuen, olen sen kanssa vähän sormi suussa. Aiemmin olen käyttänyt kiertoilmaa vain lähinnä leipien paistamisessa, mutta nyt kun se vain toimii, en tiedä voiko sitä käyttää ihan kaikkeen paistamiseen. Marengit paistetaan tai oikeastaan kuivataan niin alhaisessa lämpötilassa, en ole kokeillut mitään kiertoilmalla alle satasen lämmössä. Ja nyt meni ne jemmatut valkuaisetkin :D

      Poista