torstai 14. heinäkuuta 2016

Chocolate Pot De Crème revisited


Jälkiruokia on mukava tehdä, ne voi laittaa usein hyvissä ajoin ennen ateriaa ja monet niistä tarvitsevatkin kunnon hyytymisajan. Tänään kahlasin hieman Campasimpukan omia arkistoja ja katsoin onko meillä tehty ranskalaista suklaajälkiruokaa, chocolate pot de crèmeä. Ja onhan meillä tehty, kesäkuussa 2013. Nyt on hyvä tehdä pieni uusinta, eikö vaan? Ei tarvita uuniakaan, se on plussaa. 

Olemme illalla menossa teatteriin katsomaan Jyväskylän Kesän tapahtumaa Circo Aereo: Acracadabraa ja aiomme syödä jotain pientä sen reissun jälkeen. Ja olipa ateria pieni tai suuri, yksinkertainen tai monimutkainen, jälkiruoka on kyllä paikallaan. Ohjeen otin tällä kertaa Sugar &Soul-blogista, siinä käytettiin vähän erilaista menetelmää ainesten sekoittamisessa, joten tulipa kokeiltua sitäkin. Puolitin ohjeen ja konvertoin lavealla kädellä, sillä 8-10 annosta kuulosti aika ronskilta määrältä, sillä olemme kahdestaan illalla. 

Chocolate Pot De Crème 

  • 1,5 dl suklaanappeja
  • 1,5 dl täysmaitoa
  • 1 dl kermaa
  • 1 rkl viskiä
  • 3 kananmunan keltuaista
  • 2 rkl sokeria
  • pieni ripaus suolaa
  • kermavaahtoa koristeluun
Laita suklaanapit tehosekoittimen kannuun. Mittaa maito, kerma, viski, keltuaiset, sokeri ja suola kattilaan ja vispilöi tasaiseksi. Kuumenna kattilaa niin, että seos kuumenee. Sekoita koko ajan nuolijalla ja tarkkaile kastikkeen paksuutta. Kun seos melkein kiehuu noin 3-4 minuutin kuluttua, se sakenee. Kokeile paksuutta niin, että pyyhkäiset lastan pinnalta seosta, jos siihen jää selkeä jälki, on kastike sopivaa. Varo keittämästä, sillä silloin se vetelöityy ja on pilalla. 

Kaada seos tehosekoittimen kannuun suklaanappien päälle ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Varo kuuman kastikkeen kanssa kannun halkeamista, pidä kannen pientä luukkukantta hieman raollaan ja peitä se tarvittaessa keittiöliinalla roiskeiden estämiseksi. Kuuma höyry pääsee kyllä rakosesta pois ja estää lasikannun halkeamista. Minun Kitchen Aidin kannuni on kyllä kestänyt hyvin kuumiakin nesteitä, mutta kaikki kannut eivät kestä, etenkään jos samaan aikaan mukaan sekoitetaan jotain kylmää, kuten jäitä tai jäätelöä.

Jaa massa tarjoiluastioihin, peitä ne ja laita jääkaappiin tekeytymään ainakin pariksi tunniksi. Minun tekemästäni setistä tuli neljä pientä annosmaljaa. Tarjoile kermavaahtonokareen kanssa, voit myös raastaa vähän suklaata tai sitruunankuorta pinnalle. Viski maistuu hyvin lempeästi, tein myös pienen maisteluannoksen, jonka hotkaisin ennen kuin Kammenpyörittäjä tuli kotiin, pesin pikaisesti astiankin, joten nyt hän ei saa tietää mitään asiasta, ellette kerro. Ettehän? Rakenne ainakin ihan pienessä astiassa (uskottehan?) oli aivan loistava, sopivasti hyytynyt, muttei liian lohkeava. Käytän tätä menetelmää toistekin.


Tour de Francen eilinen etappi oli aivan huippujännittävä. Tämänpäiväisen lähetyksen laitan tallentumaan ja jos jos joku alkaa puhua aiheesta ennen iltaista kotiinpaluutamme pistän sormet korviin ja huudan päläpäläpälä! Puhutaan säästä, jos satumme tapaamaan, tai vaikka siitä tuleeko tänä vuonna hyvä mustikkasato. Päivitän Tour-osuuden illalla, kun olen nähnyt kuinka siinä kävi. 


4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Isommat annokset olivat ehtineet hyytyä vielä lisää, kun kävimme välillä katsomassa sirkusesitystä :)

      Poista
  2. Mää kyllä teen kans tätä! Mutta kun ei oo blenderiä niin millä sen sekoittaa? Sähkövatkaimella vai sauvasekoittimella? Vai peräti käsivispilällä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman blenderiä minä vaan sekoittaisin kuuman nesteen kulhossa suklaaseen, ehkä saattaisin vesihauteessa sulattaa suklaan valmiiksi.

      Poista