perjantai 13. toukokuuta 2016

Mascarponevaahtoa ja aprikoosikastiketta


Jälkiruoalle on yleensä aina tilaa, vaikka kuinka olisi mukamas vatsa täynnä. Tänään söimme päivälliseksi eilisen pastan loput, itse asiassa parin edellisen pasta-aterian loput, kesäkurpitsapastan loppu meni iloisesti sekaisin eilisen kanapastan kanssa, eikä tuntunut missään. 

Tankkasin heti alkuviikosta jääkaappiin mascarponea, ricottaa ja mozzarellaa. Niistä olemme jo käyttäneet mozzarellaa ja tänään aukesi mascarponepurkki. Ostin tänään aprikooseja ja niille löysin ohjeen, jossa käytettiin kumpaakin. Ohjeen otin täältä. Tein jälkkäriä viisi annosta, joten huominen makea aterian päätös on jo valmiina, kun Opiskelija tulee kylään. Aineluettelon määriä hieman soveltelin, en ollut mittaustuulella, vaan kaatelin aineksia vapaalla kädellä.


Aprikoosi-mascarponevaahto viidelle

  • 500 g aprikooseja
  • 1 purkki (250 g) mascarponea
  • 3,3 dl purkki kuohukermaa
  • 50 g valkosuklaanappeja
  • loraus Triple Seciä
  • 140 g sokeria
  • sitruunan mehu ja kuori raastettuna
  • muutama pieni amarettikeksi
Kuori aprikoosit, ota kivi pois ja leikkaa hedelmät neljään osaan. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu kattilaan. Lisää sokeri kattilaan ja kuumenna sokeri-mehuseosta hetken aikaa. Lorauta kattilaan hieman Triple Sec-likööriä ja kaada mukaan aprikoosipalat. Sekoittele ja anna kiehua niin kauan, että hedelmät ovat pehmeitä ja sokeriliemi käy vähiin, varo polttamasta pohjaan. Ota katilla pois tulelta ja jätä jäähtymään. Kun hedelmäkastike on jäähtynyt, aja se tehosekoittimessa tasaiseksi soseeksi.

Laita lasikulho tai muu kuumuutta kestävä astia pienen kattilan päälle. Kiehauta kattilassa vettä sen verran, ettei päällä olevan kulhon pohja osu kiehuvaan veteen. Kaada suklaanapit ja loraus kermaa päällimmäiseen astiaan ja anna suklaan sulaa. Sekoittele ja kun suklaa on melkein sulanut, ota astia pois kattilan päältä ja sekoita massa tasaiseksi. Jätä se jäähtymään, mukana oleva kerma estää suklaata jähmettymästä.

Vatkaa kerma tasaiseksi, pehmeäksi vaahdoksi. Kaavi mascarpone kulhoon ja vatkaa sitä haarukalla niin, että rakenne tulee tasaisen pehmeäksi. Yhdistä jäähtynyt suklaa-kermaseos mukaan mascarponeen, sen jälkeen kermavaahto. Viimeisenä kaada noin puolet aprikoosisoseesta seokseen ja pyöräytä muutaman kerran nuolijalla, älä sekoita aivan tasaiseksi. Lusikoi seosta annoskuppeihin. Anna jäähtyä jääkaapissa tarjoiluun asti. Juuri ennen tarjoilua lusikoi päälle vielä hieman aprikoosisosetta annoksen päälle ja murustele pinnalle pari kolme pientä amarettikeksiä. 


Giro d'Italian seitsemäs etappi on juuri tullut maaliin. Tänään ajettiin 211 km ja sitä luonnehdittiin Giron sivuilla mäkiseksi etapiksi, mutta jolle uumoiltiin kuitenkin massakiriä loppuun. Marcel Kittel koki rengasrikon noin viisi kilometriä ennen maalia, joten hän jäi kiristä paitsi. Kokonaistilanne ei kärjen suhteen muuttunut, Tom Dumoulin jatkaa pinkissä ja etapin ykköseksi kirjattiin Andre Greipel. Rostockin Raketti voitti jo toisen etapin tässä kisassa ja Lotto Soudal oli ykköstalli jo kolmatta päivää peräkkäin.

EDIT: Vielä ehtii mukaan Campasimpukan 5-vuotissynttäriarvontaan, jossa on palkintona painavaa luettevaa! Arvontaan mukaan pääsee täältä.



6 kommenttia:

  1. Mascarpone on kyllä hyvä pohja jälkkärille ja aprikoosin mausta pidän aivan kamalasti eli maistuis mullekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aprikoosini olivat melko kovia, mutta keittämällä niistä tuli kyllä ihanan happaman makeita ja kokonaisuus ei ollut liian ätläkkä. Saa nähdä miten mauille kävi yönylisäilytyksessä :)

      Poista
  2. Näin kirin jo uusintanakin eurosportilta, enkä tajunnut toisellakaan katsomisella, mistä Greipel ilmestyi kavereiden väliin ja tuli ohi. Ainakaan viimeisessä mutkassa se ei kärjen takana ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä hän kiemurteli ja väisteli muita, hän oli viimeisen suoran avauduttua noin sijalla 8. Taitavasti ajoi kyllä!

      Poista
  3. Kävisikö tähän Triple Secin sijasta loraus Limoncelloa, kun sen jämät pyörii tuolla aina vaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kävisi! Samaa vaihtoehtoa minäkin mietin, mutta tuosta Triple Sec pullon lopusta on vielä hankalampi päästä eroon :D

      Poista