tiistai 10. toukokuuta 2016

Italia, tervetuloa Campakeittiöön!


Perjantaina alkoi 99. Giro d'Italia ja tänään on vuorossa neljäs etappi. Me olemme ehtineet katsoa vain hieman sieltä täältä tähänastista kilpailua. Suosikkimielessä kisa taitaa olla hieman laihanpuoleinen minulle, mutta se lupaa sitten hyvää Tour de Francen kannalta. Katsomme illalla neljättä etappia tallenteelta, sen alussa pinkissä ajaa Marcel Kittel, tuo Saksan kirikuningas. 

Tänään alkoi myös Italia-aiheinen keittiöhaasteemme tälle vuodelle, tämä on jo kuudes kerta. Campasimpukan viides synttäri oli 7.5. ja sen merkeissä on menossa arvonta, johon voi osallistua edellisen postauksen kommenttilaatikossa vielä useiden päivien ajan. Kiitos kaikille jo osallistuneille ja muutenkin kommentoineille, kiitos kaikista ystävällisistä sanoista! En vastaa sinne kommenttiketjuun, että arvonta on helpompi järjestää. 

Koska olen ollut pois kotoa monta viikkoa, en ole kokkaillutkaan pitkään aikaan. Nyt intoa riittää siihen. Söin monenmonta lautasellista pastaa caminon aikana, mutten ole ollenkaan kyllästynyt pastaan. Kammenpyörittäjä marisi aamulla, että miksi hänen pitää aina työpäivänä lähteä töihin. Sellaista se on. Minä sain jäädä kotiin ja lupasin tehdä hänelle pastaa siiheksi, kun työpäivä on ohitse ja hän saapuu kotiin. 

Se kuulema olikin poissaoloni aikana omituista, hän puuhasi vaikka mitä ja kun tuli nälkä, ei ruokaa ollutkaan, vaan sitä piti itse tehdä tai olla nälissään. Semmoista se on. Vaimo on kätevä olla olemassa. (oikeasti meillä oli toisiamme suuresti ikävä ja nyt on niin mukavaa olla taas yhdessä)



Kävin etsimässä kaikki Italia-aiheiset keittokirjani keittiöön inspiraatiota tuomaan. Ajattelin tänä vuonna mennä enemmän kirjojen avulla kuin nettiohjeiden. Ensimmäiseksi selailin pari vuotta sitten ostamaani Nigella Lawsonin kirjaa Nigellissima Instant Italian Inspiration. En päässyt kuin muutaman sivun, kun vastaan jo tuli ohje, johon minulla löytyi kaikki ainekset kotoa. Tosin parmesaania en löytänyt, mutta aloitetun manchegon, joten sillä mentiin. Pitää mennä kauppaan täydentämään Italia-aineksia. 

Kesäkurpitsapasta Nigellan neuvoin kahdelle

  • 200 g pastaa
  • suolaa pastankeittoveteen
  • oliiviöljyä
  • valkosipulitahnaa
  • 4 kevätsipulia
  • 500 g kesäkurpitsaa
  • 0,5 dl kuivaa valkoviiniä tai vermuttia
  • persiljaa (meillä ei ollut, käytin basilikaa)
  • 1 dl pastankeittovettä
  • raastettua parmesaania (ei ollut vielä, käytin manchegoa)
  • voita
  • suolaa ja pippuria
Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä. Kuutioi kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi ja silppua sipuli ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja lisää sille valkosipulitahna (tai murska, jos käytät kynttä). Kun sipulit ovat hieman hautuneet, lisää pannulle kesäkurpitsakuutiot. Hauduta muutama minuutti. Kaada mukaan viini ja osa silputusta basilikasta. Anna viinin kuplia ja haihtua pois. Kun pasta on kypsää, ota tallelle kupillinen keitinvettä. Valuta pasta ja kaada se pannulle, jolla kesäkurpitsa on juuri parahultaisen kypsää. Sekoita, lisää mukaan hieman keitinvettä ja juustoraastetta. Maistele, lisää suolaa jo tarpeen, pippuria nyt joka tapauksessa. Viimeiseksi sekoita mukaan muutama nokare voita. Tarkista vielä mausteet, lisää jos tarpeen.



4 kommenttia:

  1. Meilläkin oli tänään äsken kesäkurpitsapastaa, salamilla terästettynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sitä meilläkin olisi ollut, vaikka jääkaappi on vielä melko riisuttu :D Pitää tänään mennä kunnolla ostoksille. Ladata kaappi mozzarellalla, ricottalla, mascarponella....

      Poista
  2. Hei, ihan off topic, mutta voitko sanoa, mikä on Suomessa chilitahna? Onko se sama kuin Sambal oelek tai Harissa? Pulled porkin reseptissä lukee 2rkl chilitahnaa enkä ole varma mitä se tarkoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisin, että on melko samaa. Pulled porkissa nyt on muutenkin sama mitä kaikkia mausteita siihen nakkaa :D

      Poista