sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Cake impossible - choco flan


Yritin tehdä espanjalaista jälkiruokaa, flania Vueltan aikaan. Se oli täydellinen epäonnistuminen, tuotos päätyi suoraan viemäriin ja olin todella harmistunut. Selailin silloin foodgawkerin suosikkikansiotani ja sieltä silmiin osui jo aikoja sitten bongattu choco flan, jota myös mahdottomaksi kakuksi kutsutaan. 

Cake impossible on kakun ja vanukkaan yhdistelmä, jossa taikina ja vanukas vaihtavat mystisesti paikkaa paistamisen aikana. Tämä oli jälkiruoan keittiöpeikkoaspekti. Sen kerrottiin olevan meksikolaista alkuperää ja mielistyin ohjeeseen, joskin ajattelin, ettei sopivia tarvikkeita ole heti kaapeistani löydettävissä. 

Eilen kävin aasialaiskaupassa, josta yleensä lähden kotiin väärien tuotteiden kanssa, koska en saa sanottua, etten minä tätä halua enkä tarvitse. Huomasin hyllyllä purkkeja, joissa luvattiin olevan evaporated milk-nimistä tuotetta. Käännösohjelma sanoo sen olevan maitotiivistettä, ei samaa kuin kondensoitu maito. Ostin heti pari pientä purkkia ja päätin, että nyt tämä keittiöpeikko kaatuu! Ottaisin selkoa onko choco flan todella mahdoton kakku, vai onko se höpöpuhetta. 

Lueskelin useampia ohjeita, niissä ainesosat vaihtelivat ohjeittain jonkun verran. Käytin lopulta ohjetta Laura in the Kitchen-sivulta. Siellä Laura näyttää erittäin havainnoillisesti videopätkässä kuinka choco flan tehdään. Hän käytti todella tolkun vuokaa, melkein kolmelitraista, eikä minulla niin suurta olekaan. Niinpä puolitin ohjeen ja konvertoin aineluettelon parhaani mukaan. Jouduin vielä hieman muuttamaan suunnitelmiani, sillä yksi ostamani raaka-aine oli väärää. 

Cake impossible eli meksikolainen choco flan 


Kakkutaikina

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 rkl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 1,25 dl sokeria
  • 0,75 dl kaakaota
  • 2 kananmunaa
  • 1,25 dl maitoa
  • 0,5 dl sulatettua voita 
  • 1 tl vaniljatahnaa

Vanukas

  • 2 dl evaporated milk (maitotiivistettä)
  • 2 dl kondensoitua maitoa
  • 1 kananmuna
  • 1 keltuainen
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 1 dl maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)

Vuoan pohjalle

  • voita vuoan voiteluun
  • karamellikastiketta (Hershey's, koska vuohenmaidosta tehtyä kastiketta ei ihan joka kaupassa olekaan täällä päin)
Kerrankin luin ohjeen ja katsoin videon tarkkaan, että onnistuisin. Huomasin nyt postausta kirjoittaessani, että konvertoin jotain hieman väärinkin, sokeria tuli jonkun verran liikaa. Listauksessa tuossa yläpuolella on se määrä, jonka minun olisi pitänyt laittaa. Puolittaminen ja konvertointi samaan aikaan oli minulle näköjään liikaa. 

Aloitin kuumentamalla uunin 180 asteeseen. Minulla kakun sommittelussa meni huomattavasti enemmän aikaa kuin videon kauniilla Lauralla. Uuni ehti posottaa kuumana yli puoli tuntia, ennen kuin olin valmis laittamaan tuotoksen paistumaan. 

Voitelin 1,8 litraisen rengasvuoan huolellisesti pehmeällä voilla, oikein läträsin voin kanssa, sillä se olisi oleellista jälkiruoan irtoamisen kannalta. Varalta voitelin myös pienen alumiinisen annosvuoan jollaisia olen käyttänyt suklaafondantien tekemiseen. Luottamus taitoihini oli siis hieman horjuva, ajattelin että saisin ehkä ainakin yhden pienen flanin onnistumaan. Valutin kummankin vuoan pohjalle paksua, mutta juoksevaa Hershey's-karamellikastiketta ja kääntelin vuokia niin, että kastike tarttui kunnolla koko pohjalle alalle ja vähän reunoillekin. 

Seuraavaksi valmistin suklaakakkutaikinan. Mittasin ensin kulhoon kaikki kuivat aineet, jauhot, leivinjauheen, suolan, sokerin ja kaakaon. En uskonut Lauraa, että kaakao kannattaa siivilöidä paakkujen välttämiseksi, uskokaa te. Toiseen kulhoon mittasin kaikki märät aineet, sulatetun voin (lähdeohjeessa oli käytetty kasviöljyä, minulla ei ollut mitään neutraalia öljyä), kananmunat, maidon ja vaniljatahnan. Vatkasin ne kevyesti ja kaadoin liemen kuivien aineiden joukkoon. Vatkasin taikinan tasaiseksi ja sadattelin kaakaopaakkuja. 

Sitten valmistin vanukaskastikkeen. Keräsin kaikki aineet, maitotiivisteen (joka on melko juoksevaa kondensoituun maitoon verrattuna), kondensoidun maidon, tuorejuuston, kananmunan, keltuaisen ja vaniljatahnan tehosekoittimen kannuun. Annoin koneen sekoittaa kastikkeen tasaiseksi. Avasin muuten ensin purkin, jossa piti olla sokeroitua kondensoitua maitoa, mutta se oli paksua, ruskehtavaa kinuskia. Onneksi minulla oli myös venäläisella etiketillä varustettua merkkiä, jonka sisältö oli ohuempaa vaaleaa kondensoitua maitoa. 

Kuumensin vedenkeittimessä vettä kiehuvaksi. Kaadoin vuokien pohjalle kakkutaikinaa, pieneen vain kolmisen ruokalusikallista ja loput isoon vuokaan. Karamellikastike jäi siis kakkutaikinan alle. Seuraavaksi kaadoin vanukaskastikkeen kakkutaikinan päälle, se jäi siihen lammikoksi ja vajosi hieman kakkutaikinaan. Sellaiselta sen piti näyttääkin, sitä ei tullut sekoittaa mitenkään. Peitin molemmat vuoat foliolla ja nostin ne isoon, korkealaitaiseen uunivuokaan. Kaadoin kiehuvaa vettä uunivuokaan niin paljon, että sitä oli yli kakkuvuokien puolivälin. Nostin tämän virityksen, jota vesihauteeksi ja bain marieksi sanotaan ritilälle uunin puoliväliin. 

Lähteen mukaan kakun olisi pitänyt paistua tunnissa, mutta kypsyminen vei paljon enemmän aikaa. Kokeilin kakkuja tunnin paikkeilla ja silloin sekä pienen että ison kakun koepistos osoitti vielä taikinan olevan aivan raakaa. Paistoin siis lisää ja noin tunnin ja kolmen vartin kokonaispaistoajan kohdalla kakun pinta oli joustava, eikä kakkutikku ollut enää kostean taikinainen pistoksen jälkeen. Suklaakakku oli pinnalla ja toivoin, että vanukas olisi nätisti pohjalla. 

Nostin kakut ulos jäähtymään peitettyinä. Pieni annosvuoka jäähtyi nopeasti ja pääsin kokeilemaan sen kumoamista noin kolmen vartin kuluttua. Avitin kakkupuddingia hieman terävällä, ohuella veitsellä reunoilta ja kumosin sen lautaselle. Jälkiruoka irtosi lähes täydellisesti, ihan pieni pala pohjaa jäi vuokaan, mutta sain sen nostettua paikalleen ja kaadoin loput karamellikastikkeet päälle. 


Kun choco flania lohkaisi pienen palan haarukalla, saattoi nähdä, että vanukas oli kuin olikin omana, pehmeänä kerroksenaan nyt annoksen pinnalla ja pohja oli kypsää, mehevää suklaakakkua, osaset olivat vaihtaneet paikkaa paistamisen aikana. Olin todella iloinen, että tämä jälkiruoka onnistui. Suuremman vuoan kumoamisen kanssa jouduin odottamaan pitempään, sillä sen jäähtyminen vei ulkonakin viileässä pitempään. Kun lopulta uskalsin kumota sen, se irtosi vuoasta aivan täydellisenä. Huokaisin helpotuksesta ja totesin, tämä tosiaan on mahdoton kakku, nimittäin mahdottoman kaunis ja maistuu mahdottoman hyvälle! Kokeilkaa!



30 kommenttia:

  1. Vau! Näyttää kyllä täydellisen herkulliselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakku on mehevää ja vanukas sileää ja vaniljalla kruunattua! Eikä tuo karamellikaan hassumpaa ole :D

      Poista
  2. Onpa hieno, kunnon luksusjälkkäri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja nyt kun se on kunnolla jäähtynyt, on se yhä parempaa!

      Poista
  3. Vau, sanon minäkin! Mulle kans tollaista. Leipomisen sijaan lähden tästä kasaamaan autohäkkiä...

    VastaaPoista
  4. Mahdottoman hienostuneen näköinen jälkiruoka! Tuo taikinan ja vanukkaan paikanvaihto on jännä juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin jännä juttu, oli vaikea uskoa, että onnistuisin.

      Poista
  5. Näyttää tosi upealta ja varmasti maistuu hyvältä, mutta en tiedä uskallanko yrittää. Ja mun pitäisi tehdä itselleni gluteeniton versio, joten en tiedä miten se onnistuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisin, että joku gluteeniton jauhoseos kyllä kävisi tähän ihan hyvin, kun kakkutaikina oli aivan perustaikina. Monissa amerikkalaisohjeissa tehtiin kakku sellaisesta valmispussista, niitä lienee gluteenittomiakin.

      Poista
  6. Mikä ihanuus ja näyttää ihan täydelliseltä! Muy bien hecho!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael, olen aivan leijunut tämän kakkuvanukassetin takia :D

      Poista
  7. No tätä sitten tarjolle seuraavan kerran kun tavataan! Kuulostaa ja näyttää ihan hullun hyvältä :)

    VastaaPoista
  8. Jes, täydellistä! Nyt menee testiin. :)

    VastaaPoista
  9. Nevö hööd, mutta kohta tehdään. Mikä mainio kakkulöytö!

    VastaaPoista
  10. Tuo on ihan pro-tason kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä kun olisi ollut sitä vuohenmaidosta tehtyä kastiketta :)

      Poista
  11. Ihana ohje, kyllä on hieno kakku! Voisikin viikonloppuna kokeilla, ihan uteliaisuudesta että kuinka onnistuu ja maistuuko hyvältä täälläkin (toisin kuin kaikki muut uutuudet joita olen tänä vuonna kokeillut). Ajattelin leipoa perinteisiä karjanlanpiirakoita, samassa menisi epäperinteinen kakkukin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jossain ohjeissa laitettiin vahvaa kahvia kakkutaikinaan, luulen että sekin sopisi. Olisi tosi kiva, jos kokeilisit sinäkin tätä kakkua!

      Poista
  12. Voi mikä ihanuus. Näyttää samaan aikaan täyteläiseltä ja tutisevalta, tykkään noista kerroksista.

    -Savusuolaa, Janica

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä kun olisi ollut vähän paksumpi tuo vanukaskerros, niin sitten!

      Poista
  13. Huhhuh! Jos nyt olis tuollainen tässä. Olispas. Harvoin mikään leivonnainen kiinnostaa tätä vertaa, mun on todennäköisesti kokeiltava :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri äsken meni viimeinen pala, oli edelleen oikein hyvää. Nyt kun kaikki kokeilisi tätä niin jopa evaporated milk loppuisi kauppain hyllyiltä :D

      Poista
  14. Näyttääpäs ihanalta! En ole ennen kuullutkaan tästä kakusta. Hauska tuo vaihdos... Menee kokeiluun! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kohta näitä kakkuja putkahtelee joka puolelle :D Minäkin meinaan kokeilla uudelleen ja sillä kertaa toisenlaisella vanukaskastikkeella, googlaamalla löytyy monia choco flan-ohjeita.

      Poista