sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Italialaisten jälkiruokien helmi - tiramisu



Tein ensimmäisen tiramisuni noin 10 vuotta sitten, printtasin ohjeen keltaiselle paperille (jota jostain syystä oli printterissä). Sen oli kirjoittanut joku suomalainen mies, mutta blogista ei vielä ollut kysymys, jonkunlainen ruokasivusto, tai keskusteluryhmä kumminkin. Käytin sitä ohjetta pitkään, paperi tuli tahraisemmaksi ja ryppyisemmäksi kerta kerralta. Siihen aikaan savoiardi-keksejäkään ei helposti saanut meikämarketeista, joten leivoin ohuen kakkupohjan tiramisua varten. Eikä meillä silloin aluksi ollut kahvikonettakaan, vaan tein kakulle kostuketta pikakahvista. Oi noita aikoja, niiden ei tarvitse palata!

Sittemmin olen tehnyt tiramisua mm. Sopranos-keittokirjan mukaan. Heti ensimmäisenä blogikeväänä, toukokuussa 2011 postasin tätä ennen blogin ainoan tiramisuohjeen. Olen kyllä muistaakseni tehnyt tätä herkkua sen jälkeenkin, mutten postausmielessä. Tälle keväälle ajattelin ottaa sen taas ohjelmaan ja tänään oli se päivä. Minulla oli muutaman tunnin työvuoro tiedossa ja tein tiramisun tekeytymään vuoroni ajaksi ja herkuttelua olisi tiedossa illalla Giro-lähetyksen katsomisen kanssa. 

Maaliskuussa Fanni & Kaneli-blogissa oli tehty tiramisua Giulian ohjein ja samaa ohjetta minäkin kokeilin nyt pienin muutoksin. Pienensin ohjeen kolmelle kananmunalle, sillä meillä on ollut jälkiruokia nyt ylenmäärin ja ensi viikolla tulee lisää juhlien vuoksi. Tässä ohjeessa käytetään raakoja kananmunia, joten niitä välttävän kannattaa kokeilla vaikka sitä Sopranos-ohjetta.

Tiramisu neljälle

  • 3 kananmunaa
  • 3 rkl sokeria
  • 300 g mascarponea
  • Amarettoa
  • 1 dl espressoa 
  • savoiardi-keksejä
  • (50 g tummaa suklaa raastettuna)
  • kaakaota
Tee kahvia jäähtymään. Erottele keltuaiset valkuaisista eri kulhoihin. Mittaa sokeri keltuaiskulhoon ja vatkaa vaaleankeltaiseksi vaahdoksi. Tämä määrä on aika pieni, joten ei kannata käyttää suurinta kulhoa, ainekset etsivät toisiaan reinoilla. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Sekoita keltuaisvaahtoon mascarpone ja mieluisa likööri, meillä Amaretto (jotta tuo pullo edes joskus menisi tyhjäksi). Se viikolla ostamani Frangelico olisi varmaan sopinut pähkinäisyydessään hyvin. Sekoita valkuaisvaahto nuolijalla mascarponemassaan.

Asettele vuoan pohjalle savoardi-keksejä ja kostuta ne jäähtyneellä kahvilla. Lusikoi kosteiden keksien päälle mascarponevaahtoa ja asettele uusi keksikerros vaahdon päälle. Kostuta taas keksit ja levitä vaahtoa päälle. Minun pieneen pyrex-vuokaani tuli kaksi keksikerrosta ja pinnalle vielä kunnolla mascarponevaahtoa. 

Laita vuoka peiteltynä jääkaappiin tekeytymään ainakin pariksi tunniksi, jopa yön yli. Ennen tarjoilua sirota pinnalle runsaasti kaakaota. Minä jätin ohjeen suklaamurut pois. Tämä ohje oli aivan verrattoman hyvä, mielestäni paras tekemäni tiramisu!

Giro d'Italian 15. etappi oli sitten ensimmäinen oikea vuoriurakka. Olin iloinen siitä, että Alberto Contador lähti etapille hyvässä kahden ja puolen minuutin johdossa. Kun pääsin töistä kotiin, oli etapilla ultimo kilometro juuri menossa ja  voittoon ehti Astanan Mikel Landa. Kammenpyörittäjä peruutti tallennusta kilometrin taaksepäin ja näin miten tilanne kehittyi aivan lopussa. Alberto Contardor tuli maaliin kolmantena ja piti Fabio Arun selkänsä takana. Muutaman hyvityssekunnin kanssa hänen johtonsa on Aruun 2 min 34 sek. Huomenna on vuorossa viimeinen lepopäivä ennen kolmatta jaksoa, joka on vuorietappitäyteinen.

Kotona tunnelma on kyllä hieman kuin myrskyn alla, sillä ensi viikko on kiireistäkin kiireisempi juhlien järjestelyjen vuoksi. Mikäli ehdin, teen myös italialaisia ruokia muiden toimien ohessa.

9 kommenttia:

  1. Jep, paras rakenne ja maku tiramisuun tulee kun vaahdottaa keltuaiset ja sokerin ja valkuaiset erikseen. Mä sekoitan yleensä liköörin kahviin, jolla kostutan viipaloidun sokerikakkupohjan. Tykkään siitä enemmän kuin kekseistä (ehkä siksi, että suosikki-italialaisessani Pariisissa oli tehty huikea tiramisu kakusta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvä rakenne. Minä tykkään kyllä noista kekseistä, niillä saa aika siistin rakenteen. Minä tällä kertaa vähän pihistelin liköörin kanssa, sitä olisi saanut olla enemmänkin. :)

      Poista
  2. Meillä ei ole nyt vähään aikaan tehty tiramisua, kun mulla on nykyisin gluteeniton ruokavalio, mutta useita kertoja on aiemmin tehty Sophia Lorenin tiramisu-ohjeella, joka löydettiin aikoinaan netistä. Todella hyvää oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Sophia Lorenin ohje pitääkin heti googlata!

      Poista
    2. Ainakin meifän cittarista löytyy gluteenittomia savoiardeja. Tiedän kun ostin vahingos kerran...

      Poista
  3. Sain eka kerran tiramisuta Roomassa viime vuosituhannella ja se oli tehty kakkupohjasta eikä kekseistä. Ehkä vuosi sen jälkeen ystäväni toi mulle reseptin ja tajusin, että tämähän oli just se jälkiruoka sieltä Roomasta, mutta keksien kanssa tehty. Silloin ei edes ihan joka Kölnin kaupasta saanut mascarponea, mutta yhden italialaisen kaupan keksimme, sieltä sai. Eilen me saatiin kaverien luona Weight watchersien marjatiramisuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me söimme todella hyvää tiramisu(t)a Venetsian saarella, siellä missä tehdään lasitöitä, en nyt muista nimeä. Oli ihan kamala vesisade koko päivän, sukkuloimme vesibussilla ympäriinsä ja poikkesimme pieneen kahvilaan, siellä oli aivan ihanaa jälkkäriä tarjolla!

      Poista
  4. Onneksi on noita pyöräilykilpailuja, niin tänne tulee toinen toistaan herkullisempaa ohjetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kyllä tulisi muuten monia ruokai koskaan kokeiltua ;D

      Poista