lauantai 16. toukokuuta 2015

Appelsiini-ricottakakku blogaanimiittiin


Eilen minulla ei ollut aikaa tehdä erityistä italialaista ruokaa, mutta leivoin jo valmiiksi tämänpäiväistä blogaanimiittiä varten. Kostutin ja täytin kakun valmiiksi ennen lähtöä ja pakkasin sen viileään matkan ajaksi. Tein yhden pienen koekakkusen, jota nappasin kuvan postausta varten. Tein mukaan otettavan kakkupohjan kaksinkertaisena, alle kirjaan ohjeen kuten se oli lähdepostauksessa The Life Harvest-blogissa. Täyteosion tein yksinkertaisena, sillä kakun pinta-ala ei suurentunut, tämäkin määrä oli melko runsas, vähän jäi käyttämättä. Kostuketta tein noin puolitoistakertaisen määrän ja se oli aivan liikaa, käytin ehkä kolmanneksen. Siirapit kostukkeena ovat niin kovin äkkimakeita.

Italialainen appelsiini-ricottakakku

Kakkupohja

  • 200 g sokeria
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 7 rkl maitoa pikkuisen lämmitettynä
  • 2 suurta kananmunaa kevyesti vatkattuna
  • 1 suuren appelsiinin mehu ja kuori raastettuna
  • 250 g vehnäjauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta

Ricottatäyte

  • 300 g kermaa (tämä on noin 3 dl)
  • 250 g ricottaa
  • 2 rkl tomusokeria
  • 1 vaniljatangon siemenet raaputettuna

Appelsiinikostuke

  • 2 dl sokeria
  • 1 dl vettä
  • 1 suuren appelsiinin mehu
  • 1 rkl voita (unohdin tyystin)

Kakun pinnalle

  • kaakaota
  • tomusokeria
  • 1 appelsiinin kuori raastettuna
Kuumenna uuni 180 asteeseen, voitele ja jauhota vuoka (käytin 20x30 cm alumiinivuokaa) tai laita siihen leivinpaperi. Mittaa ainekset valmiiksi, sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa ne kevyesti. Lisää kulhoon pikkuisen lämmitetty maito, oliiviöljy, raastettu appelsiinikuori, appelsiinimehu, vaniljansiemenet ja sokeri ja sekoita. Lisää jauhot mukaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaavi taikina valmisteltuun vuokaan ja paista kakkua noin 30-35 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, kakku on kypsä, kun tikku tulee ulos puhtaana pistoksen jälkeen. 

Mittaa sokeri ja vesi kakunkostuketta varten pieneen kattilaan ja kuumenna kunnes sokeri on liuennut veteen, lisää mukaan appelsiinimehu ja keitä seosta kokoon, kunnes se hieman paksunee. Lisää voi ja sekoita (tämän minä unhoitin tyystin). Jäähdytä 10 minuutttia. Kaada 2/3 osaa kostukkeesta jäähtyneelle kakulle. (minä lusikoin kostuketta kakulle maltillisesti)

Täytettä varten vatkaa kerma pehmeäksi vaadoksi, lisää mukaan ricotta, vaniljansiemenet ja tomusokeri. Vatkaa tasaiseksi, mutta varo vatkaamasta liiaksi, ettet saa aikaan ricottavoita. 

Kun kakku on aivan jäähtynyt, leikkaa se kahteen osaan sahalaitaisella veitsellä. Nosta ylempi osa lastan avulla syrjään ja levitä täyte alemmalle pohjalle. Nosta varovasti yläpuoli täytteelle ja valuta loput kostukkeesta kakun pinnalle. Odottele hetken aikaa, että kostuke imeytyy kunnolla kakkuun. Sirota runsaasti hyvälaatuista kaakaota kakun pinnalle ja siihen päälle runsaasti tomusokeria. Raasta appelsiinikuorta kakun pinnalle.

Minä tein siis kaksi kakkupohjaa, enkä niin ollen joutunut leikkaamaan kakkupohjaa kahteen osaan, sain aikaan näin hieman korkeamman kakun. Siitä tuli ehkä liiankin korkea. Tarkoitus on laittaa pinnalle kaakao, tomusokeri ja appelsiininkuori vasta perillä blogimiitissä ja leikata sitten kakku pieniin paloihin. Arvelen sen olevan sen verran appelsiinista, ettei kannata laittaa tarjolle liian suuria paloja.

Toissapäivänä olin niin iloinen, kun Alberto Contador oli Giron johdossa, mutta pettymys oli suuri, kun hän kuudennen etapin päätteeksi nousi podiumille pinkkipaitaansa hakemaan. Maalisuoran kolarissa hän oli tehnyt OTB:t ja loukannut toisen olkapäänsä, eikä käsi noussut sitä vertaa, että paidan olisi saanut hänelle puettua. Jokseenkin lannistuneen näköinen suosikkini heilautti tervettä kättään ja poistui paikalta. Olin varma, että solisluu oli poikki ja kisa jäisi siihen.

Täkäläistä tienpitoa. Tästäkin saa helposti OTB:t, jos ei ole tarkkana.
Twitteristä kuitenkin vakoilin Albertoa illalla ja siellä (varmaan muuallakin) hän kertoi, että kyse oli olkapään paikaltaanlähdöstä ja se oli muljautettu takaisin. Niin ollen hän oli toiveikas sen suhteen, että pystyisi asettumaan eilisen, seitsemännen etapin lähtöviivalle. Näin kävikin, mutten voi olla ajattelematta, että olkapää lienee aika kipeä edelleen. Välillä tuntuu kyllä uskomattomalta, miten pahoihin kolareihin ammattipyöräilijät saattavat joutua ja silti sinnikkäästi jatkavat kisaa. Eilisen etapin voittoon ajoi Diego Ulissi, jolle voitto avautui kuin tarjottimella, kun tallin kirimies hyytyi ja vetomies pääsi apajalle. Kokonaiskilpailun johto on edelleen Alberton kahden sekunnin marginaalilla. Tänään emme ehdi katsoa vuorietappia, joka on jo kisan kahdeksas. Lepopäivä lähestyy, mutta tänään kestävyysurheilun kuninkaat kiipeävät vuoria moneen otteeseen ja pitkään nousuu etappi päättyykin. 

6 kommenttia:

  1. Joku törttö katsoja kai tuonkin kolarin aiheutti kuten sen edellisenkin isomman. Loppusuoralla ei voi ajaa fixillä pääjoukon keskelle, mutta kädet voi työntää kaveran kanssa keskelle loppukiriä. Voi vaan miettiä, kuinka typerää porukkaa on kisaa seuraamassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kamalaa tuollainen, vaikka olisi vahinkokin. Jos itselle kävisi jotain tuollaista, pitäisi vaihtaa vaikka pesisfaniksi...
      En vielä tiedä eilisestä,etapista, pystyikö Alberto edelleen jatkamaan, tänään pääsen ajantasalle, kun ehditään kotiin.

      Poista
  2. Mä en kestä! Lupasin itselleni vähentää hekrkujen määrää, mutta tämä näyttää niin hyvältä, että hajoon :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen pahoillani :D Mutta suosittelen kyllä kokeilemaan tätä kakkua, se toimi myös muffinimuodossa, tuolleen kuin tuo koekakkuni.

      Poista
  3. Mä niin eilen aamulla toivoin, että tätä olis löytynyt jääkaapista, mutta ei siellä oikein olut muuta kuin valo. Ihan mahtava koostumus ja juuri sopivan makean raikas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olin siihen ihan tyytyväinen, pelkäsin sitä siirappia ihan kauheasti :D

      Poista