maanantai 9. helmikuuta 2015

Keittovinkki kaupungin toiselta laidalta



Eilen ihastelin Jokihaan tekemää kauniinväristä linssikeittoa ja halusin kokeilla sitä itsekin. Eilinen viima vaihtui tämänpäiväiseen vesisade pakkasella- keliin, siihenkin lämmittävä keitto sopisi hyvin. Muistikuvani työtasolla majailevasta inkivääripalasta oli kyllä oikea, tosin työtaso sijaitsee työpaikalla. Niin keittoni jäi ilman tuoretta inkivääriä, löysin kyllä jauhettua. En yhtään tiedä, onko se lähellekään vastaavaa. Muutenkin kaivelin maustevarastojani ja käsitys siitä, että meillä on kokonaisia kardemumman "koteloita" piti paikkaansa. Nyt niillekin tuli käyttöä.

Linssikeitto neljälle

  • 2 pientä sipulia
  • monta pientä valkosipulin kynttä, niin monta kuin viitsit kuoria
  • 2 porkkanaa
  • 2 dl punaisia linssejä
  • kasvislientä (laitoin vettä)
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 1 tl jauhettua kurkumaa
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 6 kardemumman siemenet (jos käytät sellaisesta putkilosta, noin 1/4 tl lienee sopiva määrä)
  • chilihiutaleita
  • suolaa ja pippuria
  • loraus oliiviöljyä
  • 4 dl kookosmaitoa
  • tuoreita yrttejä (meillä timjamia ja oreganoa)
  • sitruunamehua
Kuori sipulit ja porkkanat ja pilko ne paloiksi, huuhdo linssit. Riko kardemumman kuoret ja poimi siemenet tallelle. Lorauta paksupohjaiseen kattilaan öljyä ja kuullota sipuleita ja porkkanoita (ja inkivääriä raastettuna, jos sinulla on tuoretta). Lisää mukaan mausteet ja sekoittele. Kaada linssit kattilaan ja päälle lientä/vettä niin paljon, että ainekset peittyvät. Anna niiden kypsyä miedolla porinalla, kunnes ovat kypsiä. Soseuta ja lisää mukaan kookosmaito. Sekoita keitto tasaiseksi ja kuumenna se vielä kunnolla. Tarkista maku, lisää suolaa mikäli tarpeen. Ripottele annoksen päälle muutama tippa kaikkein parasta oljyäsi ja vähän tuoreita yrttejä. Jos olet parempimuistinen kuin minä, tirskautat keittoon vielä hieman sitruunamehua, kuten Jokihaka teki. Minä en muistanut. Pidimme keitosta tosi, tosi paljon.


Sauvajyväsen eilisessä postauksessa oli puhetta siitä, onko kiva tai järkevää, että postaa heti toisen, kotimaisen blogaanin perässä samaa ruokaa. Ainahan niihin pieniä muutoksia tulee tehtyä ja samalla saa omaan blogiinsa muistimerkin, mistä on se on kivan ohjeen löytänyt. Kun ei sitä tee, käy kuin minulle viime viikolla. Bongasin minulle uudesta kotimaisesta blogista lämpimän feta-tomaattisalaatin ja ajattelin, että minäpä teen sitä tuota pikaa. En kuitenkaan laittanut blogia itselleni muistiin ja nyt en löydä sinne takaisin edes TOP100-sivun haulla. Tämä kyseinen blogaani on varmasti tehnyt jo uuden postauksen, eikä siksi kuvakaan tästä houkuttelevasta fetasalaatista osu silmiini, enkä sitkeälläkään selaamisella enää osu oikeaan. 

Urheilu valmiina Tweed Run-tapahtumaan

12 kommenttia:

  1. Mukava kuulla että soppa maistui kaupungin silläkin laidalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaankin! Vihreiden linssien maku on minusta parempi, mutta niistä ruoka tulee aika maastoväritteistä. Tässä keitossa oli todella kaunis väri.

      Poista
  2. Voi kiesus kun näyttää hyvältä! Juuri semmoinen ruoka, jota tekee mieli talvipäivänä hiihtolenkin jälkeen. Nuo öljypisarat tuossa päällä alkoivat houkuttaa niin paljon, että on pakko hiipiä jääkaapille tankkailemaan :D

    -Savusuolaa, Janica

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Janica:) Vielä kun teen uusinnan tuoreella inkiväärillä, niin pääsen ehkä lähelle alkuperäistä.

      Poista
  3. Kokeilinpa minäkin tätä herkulliselta kuulostavaa keittoa. Korvasin vain sipulin varsisellerin varrella ja tuoreella lipstikalla. Maistuvaa! Kiitos kummallekin keittotaiturille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tuunaus! Tuo lisptikka minulta onkin unohtunut, sitä löytyy varastoista monessa muodossa.

      Poista
  4. Tosi nätti keitto ja kivat mausteet. :) Minäkin huomasin jonkun lämpimän tomaatti-fetasalaattiotsikon top100:ssa, mutta eipä muistu se blogin nimi mieleen. Olen näin talvisin myös tehnyt jotain sen tyylistä tomaattipaistosta viipaloimalla tomaatteja uunivuokaan ja sitten oliiviöljyä (aurinkokuivattujen tomaattien purkista, jos semmoinen on), suolaa ja pippuria + iso fetakimpale pintaan -> uuniin noin 10-15 minuutiksi -> tuoretta oreganoa & persiljaa pinnalle. Kesällä tomaatit on hyviä ihan raakana, mut tosiaan näin sesongin ulkopuolella ne tekee mieli kypsentää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ja kiitos siitä, että sinäkin huomasit sen ohjeen, jospa vielä joku muukin olisi huomannut ja "antaisi sen ilmi" :D Kiitos myös vinkistäsi omaan versioosi.

      Poista
    2. Voisiko olla tämä ? http://nautiskellen.blogspot.fi/2015/01/lammin-fetasalaatti.html

      Poista
    3. Kiitos paljon, juuri tämä! :D Muistin, että kasvokuva on yläreunassa, mutta nimi oli kadonnut päästäni. Kiitti!

      Poista
    4. Oleppa hyvä ,). Ei ole minun blogi !
      Muistin myös nähneeni ohjeen ja kun mainitsit, niin arvelin, että voisi olla tämä ;).

      Poista
    5. Hyvin arveltu:) Ostan tänään heti meheviä tomaatteja ja teen lämpimän fetasalaatin alkuruoaksi. Olisinhan varmaan osannut tehdä sen muististaki, mutta kiva linkata, mistä on idean poiminut.

      Poista