keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Kevennyksen kaipuuseen - vihreä vihanneskeitto

Meillä on viimetalviseen tapaan lihanostokielto menossa, syy siihen on vain ja ainoastaan se, että varastoja täytyy vähentää. Vihannespuolta tulee kuitenkin ostettua entiseen malliin ja välillä käy niin, että niitä kinostuu liikaa jääkaapin vihanneslaariin. Silloin pidetään vihanneskeittopäivä, sellainen oli juuri tänään. 

Vihreä vihanneskeitto neljälle + pari työlounasta

  • 6 pientä puikulaperunaa
  • 2 pienehköä parsakaalipalleroa varsineen
  • 2 porkkanaa
  • 2 kevätsipulia
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • vettä
  • suolaa ja pippuria
  • tuorejuustoa
  • (loraus kermaa)
  • viiriäisenmunia
  • persiljaa
Kuori perunat ja porkkanat ja pilko ne paloiksi. Pilko myös parsakaali ja kesäkurpitsa ja sipuli ja kerään kaikki ainekset kattilaan. Lisää vettä sen verran, että ainekset melkein peittyvät. Ripottele kattilaan hieman suolaa ja pippuria ja keitä ainekset juuri ja juuri kypsiksi, varo perunoiden hajoamista keitinveteen. Kaada kaikki ainekset suureen lävikköön ja kerää keitinliemi siivilän alla olevaan kulhoon. Kauho kypsiä aineksia tehosekoittimen kannuun muutamassa erässä ja lisää hieman keitinlientä ja lusikallinen pehmeää tuorejuustoa, meillä oli vuohenmaidosta tehtyä. Kaada sosekeittoerät pestyyn kattilaan ja lopuksi tarkista keiton sakeus. Keiton voinee soseuttaa myös sauvasekoittimella, en ole sitä kokeillut tosin. Lisää tilkka keitinlientä tai kuten minä (ihan kuin olisin puhunut jotain kevennyksestä?) pari ruokalusikallista kermaa. Mausta vielä suolalla ja pippurilla, jos tarpeen. Laita annoksen päälle puolikkaiksi leikattuja viiriäisenmunia tai nokare tuorejuustoa.

Keitto oli pehmeää ja lempeää. Välillä on mukava syödä ruokaa, jossa ei ole sitten minkäänlaista tvistiä tai tulisuutta. 


4 kommenttia:

  1. Nätin vihreä soppa. Mä bamixoin kaikki sosekeitot suoraan kattilassa (ei ole tehosekoitinta ja tulee vähemmän tiskiä, sotkua saattaa tosin joskus tulla...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä aika kiva väri :D Mutta viiriäisenmunien kuorimisessa menee hermo! Ostin niitä Tallinnasta, olivat edullisempia, kuin meillä. Siellä oli jaanalinnun muniakin marketissa, tai oikeammin yksi ja tulkkasin, että jaanalinnu on strutsi. Meniköhän oikein?

      Poista
  2. Hihii, lihanestokielto! Meillä on myös lihanestokielto, kun pakastin on aivan täynnä. Joskus kuitenkin unohtaa ottaa lihaa sulamaan ja seurauksena meillä on usein ollut myös keitto: juuressosekeitto, keitto kuivatateista, keitto linsseistä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajaudumme aina tähän aikaan vuodesta siihen tilanteeseen, että pakastimet ovat ihan piripinnassa. Marjoja ja mehuja on myös vielä aika paljon. Nyt siis ollaan ostamatta lihaa ja kalaa ja käytetään niitä, mihin rahat on jo sijoitettu tai jotka on saatu erinäisistä paikoista.

      Poista