keskiviikko 27. elokuuta 2014

Suklainen rommikakku


Aina on kakun paikka, eikö olekin? Tällä kertaa leivoin espanjalaisesta Dulces bocados-blogista löytämäni kakun, johon tuli niin suklaata kuin rommiakin. 

Suklaa-rommikakku

  • 100 g pehmeää voita
  • 100 g sokeria
  • 200 g vehnäjauhoja
  • 1/2 pussia Royal-kohotetta (arvelen 1,5 tl meikäläistä leivinjauhetta toimivan)
  • 2 kananmunaa
  • 70 g macadamia-pähkinöitä (käytin cashew-pähkinöitä)
  • 100 g tummia suklaanappeja tai saman verran suklaalevyä pienittynä (70%:sta)
  • 0,5 dl tummaa rommia
Kuumenna uuni 175 asteeseen ja voitele ja jauhota pienehkö kakkuvuoka, minä käytin pientä briossivuokaa. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää kananmuna kerrallaan koko ajan vatkaten. Sekoita leivinjauhe (minulla oli ohjeessa mainittua Royal-valmistetta, jonka google kääntää hiivaksi, mutta jonka arvelen olevan enemmän leivinjauheen tapaista, otan mielelläni vastaan lisätietoa tuosta tuotteesta) vehnäjauhoihin. Yhdistä jauhot ja rommi voi-sokeri-kananmunaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Kääntele mukaan suklaanapit tai -rouhe ja pähkinät. Kaavi taikina valmisteltuun vuokaan ja paista kakkua noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, kun tikku tulee ulos taikinasta puhtaana, kakku on kypsä.


Vueltan viides etappi ajettiin karmeassa kuumuudessa, lämpötila lähenteli 40 astetta. Reitti kulki Priego Córdobasta 180 km matkan Rondaan. Ensimmäisenä maaliin ehti John Degenkolb voittaen jo toisen etapin tässä kilpailussa. Nacer Bouhanni ei mahtunut tunkemaan Degenkolbin vieritse voittoon ja hän hieman protestoi käsimerkein maaliviivalla. Kokonaiskilpailua johtaa edelleen Michael Matthews.



23 kommenttia:

  1. Rommi maistuu aina ja tämä kakku kuulostaa todella hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakussa oli jännä rakenne, ihan hieman pullamainen, joten ilmeisesti Royalilla ja hiivalla on jotain tekemistä keskenään :D

      Poista
  2. Aina on kakun paikka, todellakin ! En väitä yhtään vastaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja loput voi viedä töihin, jos kakkukiintiö kotona tulee jo täyteen :D

      Poista
  3. Ihana kakkunen! Ei voi olla muuta kuin hyvää. Minulla on kaapissa punssia, tummaa suklaata ja Da Capoja - katsotaan mitä niistä tulee tällä ohjeella. Kiitos :)

    VastaaPoista
  4. Pullamainen rakenne kuulostaa hauskalta - tämä kakku lähtee testiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että se johtuu tuosta espanjalaisesta kohotusaineesta, en tiedä miten sen meikäläisestä leivinjauhosta tulee, tavallinen kakkumainen rakenne? Jos laittaisi kuivahiivaa ja leivinjauhetta? Heh, voi tulla kiintoisaa :D

      Poista
    2. Tämähän meni mielenkiintoiseksi! Leivinjauheita on näemmä eri tyyppejä riippuen toisaalta siitä, mikä happo niissä ruokasoodan kanssa reagoi ja tuottaa hiilidioksidia (viinikivi, natrumpyrofosfaatti/kalsiumfosfaatti vai natriumalumiinisulfaatti) ja toisaalta siitä, onko niissä käytetty kerralla yhtä vai useampaa noista hapoista.

      Viinikivi reagoi hyvin nopeasti nesteen kanssa, fosfaatti taas hieman hitaammin. Sulfaatti taas alkaa toimia kunnolla vasta kuumetessaan, eli se olisi paras kohotusvaihtoehto, mutta se antaa leivonnaiselle helposti ikävän sivumaun. Leivinjauheet tehdäänkin nykyään usein niin, että käytetään fosfaattia ja lisänä vähän sulfaattia. Suomalaiset leivinjauheet (pistokokeena kaapista Meira ja Sallinen) sisältävät näemmä kuitenkin vain fosfaattia.

      Royal Baking Powderia näyttää olevan myynnissä ainakin tuona fosfaatti+sulfaatti-yhdistelmänä. Minkälainen ainesosaluettelo tuosta sinun laatikostasi löytyy? Selittäisikö se sulfaatti tuon kivan rakenteen kakussa, hmmm... Nyt on humanisti vähän turhan kaukana vahvuusalueistaan :D

      Poista
    3. Siinä lukee (suurennuslasia ja paljon valoa tarvittiin): Ingredientes: Gasificantes (bicarbonato sódico, difosfato disófico), harina de arroz, estabilizador (fosfato monocálcico) PUEDE CONTENER TRAZAS DE TRIGO, LECHE Y HUEVO.

      Tuo loppu lienee varoitus, että tuote saattaa sisältää vähän sitä tai tätä, siis kuten meillä kaikissa suklaissa on varoitus, että saattaa sisältää pähkinää.

      Poista
    4. No mutta, suurinpiirtein samaa fosfaattia siinäkin vain siis näyttää olevan. Tämä ei taida ratketa muulla, kuin kokeilemalla leipoa kakku kotimaisella leivinjauheella. Voi harmi! ;)

      Poista
    5. Pitää kyllä kokeilla kuvittelinko sen pullamaisen rakenteen :D

      Poista
    6. Testitulokset löytyvät nyt täältä :)
      http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2014/09/geisha-rommikakku.html

      Poista
  5. google ei tosiaan tiedä Royalista mitään ��

    Ihanaa, ens viikolla on aikaa rojottaa ruudun edessä ja kattoa vueltan viimeset etapit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vueltaa on vielä kaksi viikkoa jäljellä! :D

      Poista
    2. Niimpä näyttää olevankin!

      Royal-kohote on leivinjauhetta, jossa on viinikiveä seassa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Viinikivi

      Poista
    3. Kiitos etsinnästä, se viinikivi lienee sama kuin cream of tartar, jota olen Englannista ostanut?

      Poista
    4. 100% varma en voi olla, mutta näin mä äsken päättelin.

      Kokeile! Jos lopputuloksena on iso pamaus, ei se ehkä ollutkaan :D

      Poista
  6. Sulla on kanssa kaikenlaisia ulkomaalaisia leivintarpeita, mäkin ostan mielelläni ulkomailta leivinjauhetta ja mausteita sun muuta ihan vaan sen ulkonäönkin takia, on sitten käytettäessä kiva muistella matkoja. Meillä on luontaistuotekaupassa viinikivestä tehtyä leivinjauhetta, jota suositellaan korvikkeeksi tavallisille fosfaattileivinjauheille esimerkiksi ihmisille, joilla on munuaisvaivoja. Sellaista Weinsteinbackpulver valmistaa näköjään nykyään myös Dr. Oetker
    KLIK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on niin kummallisia purkkeja, ettei tosikaan :D Juuri ulkonäön vuoksi usein ostan niitä, mutta kun nykyään käytän paljon ohjeita ulkomaisista blogeista, on kiva kun on juuri niin oikeita aineksia, eikä tarvi miettiä korvikkeita ja vastineita.

      Poista
  7. No onpas hyvännäköinen kakku! :) Mä ostelen myös aina ulkomailta kaikenmoisia ruokapurkkeja. Ainoa ongelma on, etten raaski käyttää niitä. Just heitin italiasta tuodun mustan risottoriisin roskiin, koska se oli mennyt vanhaksi vuosi sitten :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siinä saa kyllä olla tarkkana, että ne ostokset tosiaan tulee käytettyä :)

      Poista