tiistai 12. elokuuta 2014

Banaaniset mokkapalat


Nyt kun on taas ihanien banaanikärpästen aika (kai muillakin on?) tuli mieleeni, ettei kypsiä banaaneja kannattane hautoa keittiönpöydällä ylen pitkään. Muistin, että luimupupussa oli tehty aiemmin tänä vuonna banaanisia mokkapaloja, joiden idea oli löydetty niinikään suosikeistani löytyvästä masutoaitemu-blogista

Luin sekä Riitan, että luimupupun ohjeet. Riitta oli käyttänyt taikinan nesteenä maitoa ja luimupupu kahvia. Pitihän minun siihenkin sitten oma sormenjälkeni laittaa ja otin pantrysta kookoskermaa. Tein myös tuplashotin espressoa, josta osan käytin taikinaan ja osan kuorrutteeseen. 

Banaani-kookosmokkapalat

Taikina:

  • 150 g voita
  • 2 banaania
  • 3 kananmunaa
  • 2,5 dl valkoista sokeria
  • 0,5 dl tummaa muscovado-sokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 150 g tavallisia vehnäjauhoja
  • 100 g 00-jauhoja
  • 200 g täysjyvävehnäjauhoja
  • 40 g kaakaota
  • 2,5 tl leivinjauhetta
  • 2,5 dl kookoskermaa
  • 0,5 dl espressoa
  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja vuoraa uunipannu leivinpaperilla. (minulla noin 25x 35 cm vuoka)
  2. Ruskista voi kattilassa, sekoittele koko ajan, kunnes voi muuttuu kullanruskeaksi ja saa pähkinäisen tuoksun. Varo polttamasta voita. Jätä jäähtymään.
  3. Muusaa banaanit lautaselle haarukalla.
  4. Vatkaa sokerit, vaniljatahna ja kananmunat vaahdoksi.
  5. Mittaa astiaan jauhot, leivinjauhe ja kaakao ja sekoita kunnolla. 
  6. Lisää sokeri-kananmunavaahtoon jauhoseos siivilöiden, ruskistettu voi, kookoskerma, espresso ja muusatut banaanit. Sekoita taikia tasaiseksi, kääntele nuolijalla.
  7. Kaavi taikina kulhosta valmisteltuun vuokaan ja tasoittele pinta.
  8. Paista uunin keskitasolla noin 17-20 minuuttia. Kakku tosiaan kypsyy nopeasti, siitä ei tule kovin korkeaa. 
  9. Jäähdytä kakku.

Kuorrute:

  • 75 g voita
  • 1 espressoshotti
  • 1,5 tl kaakaota
  • n 250 g tomusokeria
  • koristeluun nonparelleja
  1. Sulata voi ja lisää kahvi ja kaakao sekä tomusokeri muutamassa erässä, että saat kuorrutteesta sopivan paksua levitettäväksi kakun pinnalle. Jos siitä meinaa tulla liian tönkköä, lisää vettä teelusikallinen kerrallaan.
  2. Levitä heti lämmin kuorrute kakun pinnalle ohueksi kerrokseksi ja ripota päälle lapsellisen paljon nonparelleja. Älä yhtään ujostele niiden kanssa. 
Vaikka kokosin kakun vähän siitä sun tästä, siitä tuli oikein hyvä. Syvästi kahvinmakuinen, mehevän banaaninen, eikä täysjyväjauhotkaan olleet liian kummallisia, kun asiaa ei ajatellut. 



Muistutan vielä, että edellisessä postauksessa on vielä muutamia kirjoja tarjolla. Ota yhteyttä huomisiltaan mennessä, jos joku niistä kiinnostaa sinua!.

8 kommenttia:

  1. Nämä banaanimokkapalat ovat ensimmäiset mokkapalat, joihin olen täydestä sydämestäni tykästynyt. Vaikkei banaani niissä varsin voimakkaana maistukaan! Joku pehmeys ja mehevyys siitä kuitenkin tulee. Kivasti viritelty tämä sinun versiosi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään yleensä vähän korkeammasta kakusta tässä yhteydessä, mutta nyt tuli kyllä sopiva rakenne. Nyt kakku on jääkaapissa ja toivon viileän vielä hieman tiivistävän rakennetta.

      Poista
  2. Ha haa, kookos sopii varmasti hienosti taikinaankin.
    Inhokkikärpäset tuntuvat tykkäävän kovasti luumuista ja viinistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuntui sopivan, koitan etsiä laktoosittomia ideoita ruokiin ja leipomuksiin nykyään. En oikein osaa käyttää näitä laktoosittomia maitotuotteita ja siksi etsin kokonaan muita vaihtoehtoja.

      Joo, etenkin punaviinilasi jos pää pöydälle, siinä on heti kohta öttiäisiä!

      Poista
    2. Laktoosittomia maitotuotteita käytetään ihan samalla tavalla kuin normimaitotuotteitakin

      Poista
    3. Aivan ja valikoimaakin on jo nykyään hyvin. Meillä vaan tämä tarve laktoosittomille syömisille on ajoittainen ja uusi asia, joten ei aina ole kaapissa valmiina sopivia tuotteita, kun se into kokeilla tai tarve tehdä tulee. Siksi on hyvä olla kokonaan maidottomia vaihtoehtoja päässä :) Laktoositon voi meiltä nyt löytyy koko ajan. Vähän erilailla se kyllä käyttäytyy mielestäni, muttei mitenkään mahdotonta käyttää.

      Poista
  3. Mokkapalat ! Miten ihmeessä noin hyvä ja yksinkertainen asia on mula unohtunut ihan täysin sitten yläasteen köksän tuntien ? :D Banaani varmaan tekee niistä mehukkaampiakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Senpä banaani juuri tekee ja kuten luimupupu ja Riitta kirjoittivat, sillä voi vähentää rasvan määrää, eikä se ole koskaan pahasta :D

      Poista