tiistai 8. heinäkuuta 2014

Tomaattipiirakkaa tuliaismöllyköistä



Tänään meillä oli päivällisenä tomaattipiirakkaa Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta-kirjan mukaan. Käytin tuota kirjaa ensimmäisenä blogikesänä monta kertaa, mutta olen sittemmin unohtanut kirjan pitkäksi aikaa, netin ollessa nykyisin yleisempi reseptipankkini. Kirja on kuitenkin hyvä ja pätevä, sisältää helppoja ja hyviä ruokalajeja, joiden ainesluettelo ei ole liian pitkä. Teko-ohjeet ovat loogiset ja riittävät. Minusta se on aika kiva nyanssi, että ruoat on nimetty suomeksi, ei kikkailla ranskalla. Pitääkin ottaa kirja mukaan huomenna alkavalle minilomaselle, jonka aikana minulla on käytössäni vaunun mikroskooppinen keittiö, jääkaappi ja pieni grilli ulkokokkaamista varten.



Huom, luimupupu, jos katsot etapin vasta myöhemmin illalla, lopussa on spoilinkia sinulle!

Ranskalainen tomaattipiirakka

Taikina:
  • 100 g kylmää voita
  • 1,5 dl emmentalraastetta
  • 200 g vehnäjauhoja
  • 1-2 rkl kylmää vettä
Täyte:
  • 2 rkl punaista pestoa
  • 4 tomaattia (minä käytin yhden ison muhkuraisen tomaatin ja 2 pienempää kumatoa)
  • punasipulia (oli uusia pieniä sipuleita)
  • 100 g chèvrejuustoa (sitä puuttui, joten käytin emmentaalia ohuina lastuina, toimi)
  • suolaa ja maustepippuria
Pinnalle:
  • tuoretta basilikaa 
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Tee taikina tai kuten minä, sulata pakastimesta valmis piirakkataikina, oikaisin sen verran. Anteeksi, Hans. Toisaalta, taikina saattoi olla Lidlistä, joten silloin Hansilla ei liene nokan koputtamista. Taikinan teko ei kyllä ole homma eikä mikään, ainekset vettä lukuunottamatta kerätään yleiskoneen leikkuuterällä varustettuun kulhoon ja pyöräytetään muruiksi. Vesi lisätään ja pyöritetään sen verran, että taikina vetäytyy palloksi. Piirakkavuoka vuorataan leivinpaperilla ja taikina levitetään vuokaan ja sen reunoille. Tätä taikinaa ei näköjään esipaisteta. Minä esipaistoin valmistaikinaa 10 minuuttia. 

Levitä taikinan pinnalle pestoa ja sommittele peston päälle vuorotellen tomaattiviipaleita, sipulia ja chèvreviipaleita, ripauta pippuria ja suolaa, mikäli arvelet piirakan tarvitsevan sitä. Paista uunissa noin 35-40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. Jäähdytä ja tarjoile haaleana ja basilikalla koristeltuna.


Tour de Francen neljäs etappi ajettiin pohjoisessa Ranskassa aurinkoisessa säässä. Etappi olikin hieman tavallista lyhyempi, eikä sille lähdetty niin aikaisin kuin arvelin. Koko etappi näytettiin suorana Eurosportilla, arvostan! Eilisellä etapilla kaatuneen Andy Schleckin kerrottiin keskeyttäneen kilpailun. Yksi lempiajajistani, sympaattinen Europcar-tallin Thomas Voeckler oli taas paljon näkyvillä, irtiotossa suurimman osan tästä tasamaan etapista. Hän osaa olla esillä, vaikkei aina olekaan lopulta voittotohinoissa mukana. Etapin maaliin ehti ennakko-odotusten mukaisesti taas Marcel Kittel ja kokonaiskilpailua johtajaa keltaisessa paidassa Vincenzo Nibali vaivaisen kahden  sekunnin turvin.

Sommen maisemissa Touriakin ajettiin tänään

4 kommenttia:

  1. Tätä tomaattipiirakkaa on meilläkin tehty monta kertaa kyseisellä ohjeella. Yksi lemppari keittokirjoistani kyseessä. Tosin arvostus Välimäkeä kohtaan karisi aika pahasti Rikhardsissa vierailun jälkeen..

    VastaaPoista
  2. Oli ihan jännä kiri taas. Mukavaa reissua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli! Ja Peter Saganin pujottelu ihan lopussa oli kyllä hieno, muttei riittävä. Kiitos, laajennettiin vielä paluupuolelta Mäntän ja Tampereen suuntaan.

      Poista