lauantai 8. maaliskuuta 2014

Maissitortillat


Tortillaprässi on odottanut kokeilua muutamia päiviä, mutta nyt se on koeponnistettu. Nanna muistutti, ettei pidä käyttää liikaa voimaa, vaan kevyt painallus riittää. Muistan myös nähneeni Masterchefissä prässin rikotun liialla voimalla, joten osasin olla varuillani. Masa harina-maissijauhoa saa meilläpäin hankittua Citymarketin Amerikka-hyllystä, millä logiikalla, sitä en osaa sanoa. Koitin kerran ostaa samaista tuotetta viereisestä etnisestä kaupasta, koska olin kuullut, että sitä myydään myös siellä. Kielimuuri asettui tukevasti minun ja myyjän väliin, sillä pyytäessäni masa harinaa, minulle osoitettiin garam masalaa, jota sitten kiltisti ostin. Olen joskus aika nyyserö. 

12 pientä maissitortillaa

  • 250 g masa harina-maissijauhoa
  • 3 dl kuumaa vettä
  • 1 tl suolaa
Mittasin suolan ja jauhot kulhoon ja kaadoin aluksi päälle parisen desiä kuumaa vettä. Sekoitin ja puristelin käsin, kunnes taikina alkoi tekeytyä. Lisäsin vettä, jos tuntui liian kuivalta. Minulla meni nyt koko 3 dl vettä, ennen kuin taikina oli tasaisen sileää, eikä murtunut enää. Käärin taikinan kelmuun ja jätin sen noin vartiksi oleskelemaan. 

Päätin kokeilla crêpe-laitetta tortillojen paistamiseen, en ollut ihan varma saisiko sen riittävän kuumaksi. Kuumensin masiinaa muutamia minuutteja, ennen kuin otin lepäämässä olleen taikinan, jonka leikkasin 12 noin kananmunan kokoiseen palaan. Leikkasin paksusta muovipussista reunat auki, käyttäisin sitä prässissä estämään taikinan tarttumista. Asetin aukileikatun pussin puolikkaan avatun prässin päälle ei aivan keskelle, lähemmäs saranapuolta palloksi pyöritetyn taikinapalan. Käänsin muovin palan päälle ja painoin prässin kiinni kevyesti ja hellästi. Taikina painui nätiksi pyöreäksi letuksi, jonka halkaisija oli noin 10 senttiä. Lettu irtosi paksusta muovista helposti ja oli nostettavissa kuumalle crêpe-levylle. Paistoin tortilloja muutamia minuutteja puoleltaan ja pinosin kuumat tortillat lämpövuokaan odottamaan syömistä.

tuo pallo on just väärässä paikassa, sen pitäisi olla lähempänä saranapuolta

pallosta tortillaksi







Prässi toimi aivan moitteettomasti ja riittävän paksu muovikelmu taikinan molemmin puolin esti tarttumisen. Kokeilin myös vehnätortillojen prässäämistä, mutta se on aivan toisenlainen taikina sitkoineen, joten se ei passaa prässiin kuin ehkä aivan alkulitistämistä varten, jonka jälkeen on turvauduttava kaulimeen.



Mitä sitten tulee maissitortillojen makuun, en ole ihan varma tykkäänkö niistä. En ole syönyt niitä muistaakseni koskaan autenttisissa oloissa, vaan olen aina saanut eteeni vehnätortilloja. Pidän maissijauhon tuoksusta ja hieman nahkamainen pinta pienessä maissitortillassa on kyllä omanlaisensa. Jos tortillani olivat ollenkaan sellaisia kuin piti, olen tyytyväinen, mutta otin kyllä toiseen annokseen vehnäisen. 

pienempi on maissitortilla, suurempi vehnäinen
Tortillojen kaverina meillä oli maistettavana jämsäläisen Jokilaakson Juusto Oy:n minulle toimittamassa tuotenäytepaketissa ollutta guacamolea. Tuote oli positiivinen kokemus ja siitä lisää tuonnempana. 

20 kommenttia:

  1. Mä pidän enemmän maissitortilloista kuin vehnä. Meksikossa tuli syötyä eräskin tortilla ja varsinkin se, että ne ovat pienempää kokoa kuin täälläpäin teki niistä parempia mielestäni. Ihan näyttivät sinun tortilla siltä kuin Meksikossa. Meksikossa tosi noita myytiin tacoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole kyllä näistä termeistä ihan tarpeeksi perillä :) Mutta prässi toimi hienosti, se teki iloiselle mielelle:D

      Poista
  2. Mäkin oon ostanut asian foodista vaikka mitä, kun en ole iljennyt sanoa, ettei tää oo sinnepäinkään :D

    Toivottavasti eivät pakko myy mulle sammakonreisiä. Niistä joudun ehkä sanomaan, etten mä tahdo.

    Onnistuuko maissitortillojen kaulinta käsin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, meitä nyyseröjä on muitakin :D Tuo taikina varmaan onnistuu kaulimellakin litistää, tein näitä kerran niin, että puristin taikinaa paksupohjaisella kattilalla. Tuo kelmu molemmin puolin on varmaan tarpeen kaulitessakin.

      Poista
    2. Itse kaulin maissitortillat minigrip-pussin sisällä. Siinä on tarpeeksi paksu muovi, että homma pysyy kasassa. Mutta ei käy kieltäminen, hermoja raastavaa hommaa.

      Poista
    3. Tuolla prässillä se kävi niin uskomattoman helposti, taikina ikäänkuin sulaa letuksi.

      Poista
  3. En kauheasti välitä tortilloista ,tein kyllä pari kertaa silloin kun omistin tuollaisen samanlaisen tortillapressin. Mutta maissisista tortilloista pidän kyllä enemmän kuin vehnäisistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin sitä, olisiko minun pitänyt paistaa niitä pitempään tai kuumemmassa, pelkäsin sitä, että ne menisivät koppuroiksi. Mutta prässi oli tosiaan kiva ja toimiva :D

      Poista
  4. Heitin sulle haasteen, jos on jossain vaiheessa aikaa :)

    http://maukastaminimibudjetilla.blogspot.fi/2014/03/111111-mina.html

    VastaaPoista
  5. Kiva että prässi on saapunut ja toimiikin vielä! :)

    VastaaPoista
  6. Onpa hienoja! Itselläkin alkaa nousta tortillaprässikuume näitä sinun juttuja seuraillessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaarallista tämä blogien lukeminen, kuumekin voi nousta, liekö siihen rokotusta? :D

      Poista
  7. Prässiin rakastunut ilmoittautuu! En juurikaan välitä yhden asian keittiövempaimista, mutta kun on maissitortilloita kaulinut kerran käsin, tämän laitteen hienouden ymmärtää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan totta, ettei pitäisi yhden asian vimpaimiin sortua... Nyt olen sitä crepe-laitetta käyttänyt vaikka mihin paisteluihin, viimeksi tänä aamuna köyhiin ritareihin.

      Poista
  8. Prässi todellakin toimii. Taikinakin syntyy vaivaamatta, kun maississa ei ole sitkoa lain, joka ylenmääräistä puristelua tarvitsisi.

    http://makustelijat.blogspot.fi/2014/04/itse-tehdyt-tortillat-ja-pari-taytetta.html

    Tero

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan näin, kävin jo lukemassa teidän postauksenna sunnuntaina.

      ps. tulin äsken vastanneeksi vahingossa sähköpostiinnekin kommentin, kun minulla on "miljoona" lehteä auki postausta tehdessäni. :)

      Poista
  9. Moninkertainen viestintä on rikkautta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Oli hetken hassu olo, kun "hukkasin" kommenttini, ennen kuin tajusin, että vastasin sähköpostiin enkä kommenttilaatikkoon :D Pääsiäisvapaa on siis tarpeeseen!

      Poista