sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Kyssäkaali ja lohi tutustuvat toisiinsa


Minun piti tehdä postaus siitä, miten tänä aamuna paistoin köyhiä ritareita eilen leipomistani pullista. Pullat olivat kuitenkin hävinneet mystisesti nukkumaanmenoni ja aamun välillä, ei muruakaan jäljellä. Eivät saaneet ritareita aamiaiseksi, eikä blogi postausta. 

Pullien sijaan löysin jääkaapista jokunen aika sitten ostamani kyssäkaalin. Tuijotin sitä hetken ja mietin kahta asiaa. Ensin sitä, mikä kumma tämä oikein on ja toiseksi, kuka kumma tämän on meille ostanut. Onneksi mötikässä oli hintalappu kyljessä vielä kiinni ja lunttasin siitä. Siitä sitten muistinkin, että minähän sen ostin ja muistin senkin, että olin nähnyt jossain suosikkilistani blogissa tehdyn kyssäkaalista lisäkkeen, jota olin lukiessa ajatellut haluavani kokeilla. Pieni selailu auttoi minut takaisin ohjeen äärelle. Se löytyy epätrendikkäästä ruokablogista. Ohje on alunperin Eero Mäkelän.

Kyssäkaaligratiini kolmelle

  • 1 kyssäkaali
  • voita kuullottamiseen
  • 1 dl kermaa
  • suolaa ja pippuria
  • raastettua muskottipähkinää
  • 1 keltuainen
  • emmentalraastetta
Kuumensin uunin 200 asteeseen ja voitelin pienehkön uunivuoan, johon arvelin gratiinin hyvin mahtuvan. Kuorin kyssäkaalin ja pilkoin sen alle sentin kuutioiksi. Kuullotin kuutioita voissa hetkisen. Lisäsin pannulle kerman ja annoin palasten hautua kypsiksi. Se vei noin 20 minuuttia. Maustoin kuutiot suolalla, pippurilla ja raastetulla muskottipähkinällä ja annoin niiden hetken aikaa jäähtyä. Sekoitin mukaan keltuaisen ja kumosin seoksen uunivuokaan. Ripottelin päälle hieman oikein hienoksi raastettua emmentalia ja käytin vuoan uunissa siinä vaiheessa, kun lohipaketit olivat melkein valmiit. Gratiinin pinta sai sopivasti ruskettua. 

Tuplaespresso kertoi kyssäkaaligratiinin sopivan mainiosti liharuokien lisäkkeeksi, mutta minulla oli päivällisen pääraaka-aineena lohta. Arvelin senkin passaavan hyvin samalle lautaselle kyssäkaalin kanssa. Ja jos ei sopisi, niin tulisinpa senkin tietämään. Selasin lohiohjeita foodgawkerista niin, että korvista jo pursui, kunnes pysähdyin vaahterasiirappi-appelsiinimarinoidun lohen kohdalla. Sellaista oli tehty Tastes Lovely-blogissa.

Vaahterasiirappi-appelsiinimarinoitu lohi

  • 3 annospalaa lohta
  • suolaa ja pippuria
  • 2 rkl vaahterasiirappia
  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 appelsiinin kuori raastettuna ja mehu puolikkaasta appelsiinista
  • puolikas appelsiini viipaleina 
Leikkasin lohipalasta nahkan ja nypin ruodot pois, leikkasin myös vaaleat rasvakohdat pois. Leikkasin lohen kolmeksi annospalaksi. Raastoin appelsiininkuoren isoon tiiviisti suljettavaan muovipussiin ja kaadoin mukaan vaahterasiirapin, riisiviinietikan ja kaljusta appelsiinin puolikkaasta puristetun mehun. Sekoitin marinadia hieman ja asettelin kalapalat pussiin ja suljin pussin. Kala sai marinoitua sen aikaa, että valmistelin gratiinin uuniin. Laitoin valmiiksi kolme foliopalaa, joille asetin pienet palat voipaperia. Kun oli aika kypsentää lohi, asetin kullekin voipaperipalalle lohipalan ja niiden päälle toisesta appelsiinin puolikkaasta leikattuja viipaleita. Käärin kalapalat huolellisesti taitelluksi folionyytiksi. Laitoin nyytit uuniin vähän ennen gratiinia, joka ei vaatinut kuin muutaman minuutin uunissa. Lohinyytit olivat 200 asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia. Sillä välin keitin kokoon kastikkeen marinointipussiin jääneestä liemestä. Kaadoin sen kattilaan ja keitin sitä kohtuullisella tulella, kunnes kastike oli kiehunut noin kolmasosaan alkuperäisestä määrästä.



Nostin kalapalat lautasille, poistin appelsiiniviipaleet ja levitin tilalle kokoonkeitettyä kastiketta, viereen annostelin kyssäkaaligratiinia. Kyllä nämä kaksi aterian osaa ihan hyvin viihtyivät yhdessä, ei tullut riitaa. Etenkin Kammenpyörittäjä ystävystyi kyssäkaalin kanssa enemmän kuin minä ja poikanen.






14 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ja tuo lohikin oli hyvää, vähän hämmästyttävää sen makeuden ja kevyen suolaisuuden vuoksi.:)

      Poista
  2. Lohiresepti kuulostaa jännältä. Kyssäkaalia meillä ei ole jostain syystä koskaan laitettu vaikka kaikkia kaaleja kasvattavilla Laukkasilla on sitäkin aina kaaliaikaan torilla myynnissä. Ensi kesänä sitten, lupaan. Kuvia katsoessa, paitsi ensimmäistä, tuli kyllä nälkä, oma ruoka on vasta uunissa. Eka kuva on kyllä hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kiva löytää uusia lohireseptejä, ei se toimisi vaalean kalan kanssa, pitää olla rasvainen kala, kun yhdistää makeaa, luulen. :)

      Poista
  3. Mystistä tosiaan tuo pullien katoaminen. ;) Jänskän kuuloisia reseptejä, pitääpä itsekin testata joskus tuota vaahterasiirappia lohen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan ihme juttu tosiaan, meillä jäi varmaan ulko-ovi auki ja joku ohikulkija söi ne pullat :D

      Poista
  4. Luulen, että samainen ohikulkija on ollut myös meidän suunnalla pulla-aikaan.

    Lohi ja kyssäkaaligratiini vaikuttavat mainioilta. Minä pidän kovasti kyssäkaalista. Narskuttelen sitä myös raakana ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassua, etten älynnyt maistaa raakaa kyssäkaalta ollenkaan, yleensä kyllä maistelen uusia raaka-aineita.

      Poista
  5. En ole koskaan syönyt kyssäkaalia kypsennettynä. Se on niin hyvää sellaisenaan, etten malta kuumentaa. Siitä tulee varhaiskaalin kanssa älyttömän hyvää raastesalaattia. Sun pitää nyt mennä ostamaan uusi kyssä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opin tänään, että kyssäkaalin toinen nimi on kaalirapi! :D

      Poista
    2. Kaalirapi on musta aina kuulostanut joltain kasvitaudilta :D Mutta, joo, se on herkkua ja etenkin raakana juuri kauden alussa! Pyttipannun sekaankin olen kuutioinut: siitä tulee hyvää makeaa makua ja kiva tekstuuri.

      Poista
    3. Tauti tulee tosiaan mieleen tuosta, tai toukka, joka sen kaaliparan kimpussa on! Minua aivan harmittaa, kun en ole aiemmin kyssäkaalin kanssa tehnyt tuttavuutta, mutta onpa tässä vielä aikaa :)

      Poista
  6. Kyssäkaali on super nam ! Ja gratiini siitä vielä parempaa. Varmasti menee loistavasti lohen kaverina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kivasti sopi, ei kuulunut kinastelua lautaselta :D

      Poista