tiistai 21. tammikuuta 2014

Butter chicken


Jos joku on huomannut täällä Jyväskylän seudulla kauppojen hyllyjen ja tiskien notkuvan lihaa ja kalaa, se johtuu ainakin osaksi siitä, että me emme ole ostaneet niitä. Kammenpyörittäjä on kaivellut pakastimia päivittäin ja niistä olemme tehneet erinäisiä ruokalajeja. Tähän oikein innostuu, kun pääsee vauhtin! Emmekä me mitään jämäruokia ole syöneet, vaan hyvää ja vaihtelevaa ruokaa.

Tänään sulamassa oli paketti broilerin fileitä. Minulla oli mielessäni jonkunlainen intialaistyyppinen ruokalaji. En ole ollenkaan asiantuntija intialaisen ruoan suhteen, enkä ole sitä järin paljon syönyt muiden laittamanakaan. Senkös annoin itseäni häiritä? No, en todellakaan. En myöskään ottanut mitään autenttisuuspaineita, tein suurinpiirtein niinkuin Edible Garden-blogissa oli tehty. En tiedä onko butter chickenillä vakiintunutta suomenkielistä nimeä, kertokaa jos tiedätte. Vähän säätelin sen mukaan, mitä kaapeissa oli ja ei ollut. Maidon tilalta käytin kookoskermaa ja kasuri methi on ihan tuntematon ainesosa minulle. 
  • 450 g broilerin rintafileitä kuutioiksi leikattuna
  • 2 sipulia
  • 2 rkl gheetä
  • pala tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 3 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 2 tl kurkumaa
  • 2 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl jauhettua chiliä
  • 2 tl suolaa
  • 6 kirsikkatomaattia silppuna
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 2 dl kookoskermaa
  • 1 tl garam masala-tahnaa
  • tuoretta korianteria
  • lisäkkeeksi keitettyä basmatiriisiä
Aloitin etsimällä mausteet valmiiksi, miten niitä pussukoita ja purkkeja onkin niin paljon? Silppusin sipulit oikein pieniksi ja kuullotin niitä pannulla gheessä muutamia minuutteja. Sillä välin keräsin pieneen astiaan raastetun inkiväärin ja valkosipulin sekä kurkuman, chilin, korianterin ja suolan. Sekoittelin niitä hieman. Kun sipuli alkoi olla läpikuultavaa ja pehmeää, lisäsin kuppiin keräämäni mausteet pannulle. Kylläpä siitä räjähti melkoinen tuoksumaailma nenälle! Annoin mausteiden ottaa vauhtia muutamia minuutteja, jolla välin leikkasin tomaatit pieniksi kuutioiksi ja broilerin suupalan kokoisiin paloihin. Ynnäsin pannulle tomaattipyreen ja tomaatit ja lisäsin hieman lämpöä pannun alle. Hetken kuluttua pannulle alkoi muodostua kauniin värinen punertava tahna. Seuraavana pannulle pääsivät broileripalat ja hetken päästä kookoskerma. Sekoitin tasaiseksi ja jätin kastikkeen kiehumaan noin kymmeneksi minuutiksi. Kokeilin lihapalojen kypsyyttä ja lisäsin hieman suolaa kastikkeeseen. Ihan lopuksi lisäsin mukaan lusikallisen garama masala-tahnaa ja annoksen päälle vielä tuoretta korianteria. Nautimme aromikkaan kastikkeen ilmavan riisin kanssa. Poimimme kaikki kanapalat santsiannokseen ja lopun kastikepohjan säästin, noin 3 dl, jotain toista kertaa. Siihen kun lisää uudet kanapalat ja vähän lämpöä chilin muodossa, toimii taas, uskon!

kuvassa korianteria esittää silolehtipersilja

10 kommenttia:

  1. Varmasti hyvää. Ja tuo inkivääri, miten se on niin kaunis!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inkiväärissä on jotain ikiaikaista, sitäpaitsi opin olemaan homehduttamatta käppyrää, kun luimupupun neuvosta pidän inkiväärin pöydällä, sillä on nyt oma lautasensakin:)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Pitää paneutua intialaiseen ruokaan oikeasti, olisikohan uuden ruokakirjan paikka? :D

      Poista
  3. Lurps, herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi mennä intialaiseen ravintolaan syömään, että tietäisin, miltä tämmöisen ruoan pitäisi maistua:)

      Poista
  4. Eikö vain olekin tyydyttävää saada aikaan jotain noin herkullisen näköistä _ilman_ kauppareissua? Kiitos inspiraatiosta, intialaista en olekaan kokannut miesmuistiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään ei jaksettu tehdä ruokaa ollenkaan, ei edes syödä tähdenlentoja, mutta huomenna operaatio jatkuu!

      Poista
  5. Autenttisuuden ei pidäkään olla ruoanlaitossa itseisarvo. Tuo näyttää superherkulliselta!

    VastaaPoista