maanantai 13. tammikuuta 2014

Aito jäljennös


Käydessämme Tallinnan Lennusadam-museossa tutustuimme kiintoisaan Titanic-näyttelyyn. Siellä sai ihailla vitriineissä esillä olevia eri matkustajaluokkien päivällisastiastoja, joista minun silmääni miellytti eniten toisen luokan serviisi. Kolmannen luokan mukeissa oli muuten todella paljon samaa näköä kuin alkuajan Pentikeissä. Näyttelyn jälkeen tiemme vei tavanomaiseen tapaan museon myymälään ja sieltä aina kuvausastioita haalivana en koettenutkaan vastustaa myytävänä ollutta toisen luokan lautasmallin kopiota.  

Tänään, kun ruokakuntamme entisestään pieneni, olin silti reipas ja kokkasin meille kahdelle. Meillä oli ollut jo jonkun aikaa jääkaapissa pakkaus mustaa tuorepastaa ja sille kehittelimme yhteistyössä kastikkeen. Tätä en ottanut mistään kirjasta tai blogista, vaan mietimme omissa pikkupäissämme (ihan selvinpäin kyllä) millainen soosin pitäisi olla. Päätimme jo kaupassa, että siinä pitää olla jotain punaista, muttei se saa olla muttitomaattikastike, sillä arvelimme kokopunaisen kastikkeen vievän mustan pastan väristä tehon. Lopulta kahden hengen annokseen meni:
  • 250 g mustaa tuorepastaa
  • n. 20 raakaa jättikatkarapua
  • 1 kevätsipuli
  • n. 10 kirsikkatomaattia
  • yhden limen mehu
  • pari pärskäystä vihreää tabascoa
  • 1 tl sokeria
  • ripaus suolaa ja pippuria
  • oliiviöljyä
  • 1,5 dl kermaa
  • 2 rkl kirjolohenmätiä
  • tuoretta basilikaa
Sulatin katkaravut ja kuivasin ne. Tein niille marinadin, johon tuli limen mehu, tabascoa, suolaa, sokeria ja pippuria. Laitoin kuivatut katkaravut marinadiin maustumaan. Kiehautin ison kattilallisen vettä pastaa varten. Sitä odotellessa silppusin sipulin ohuiksi suikaleiksi ja leikkasin tomaatit muutamaan viipaleeseen. Kuumensin oliiviöljyä kasarissa ja kippasin ravut marinadeineen päivineen kuumalle pannulle. Sijoittelin ravut toistensa kanssa vierekkäin, niin että jokainen pääsi paistumaan alapuoleltaan. Hetken kuluttua käänsin ravuilta kylkeä ja melkeinpä ne sai samantien ottaa lautaselle odottamaan. Pannulle jäi hyväntuoksuinen paistoöljyn ja marinadin sekoitus, johon kaadoin sipulit ja tomaatit kypsymään. Kun pastavesi kiehui, suolasin veden anteliaasti ja asetin jopa ajastimen 3 minuuttiin. Samaan aikaan kaadoin kerman pannulle sipuleiden ja tomaattien kaveriksi. Kerma kiehui sakeaksi kastikkeeksi parissa minuutissa ja viimeiseksi minuutiksi ennen kuin pasta oli kypsää, lisäsin ravut vielä lämpenemään kastikkeeseen. Annokseen asettelimme keon pastaa lautaselle ja sen päälle muutaman lusikallisen kastiketta rapuineen päivineen. Ihan päällimmäksi ripotimme hieman kirjolohenmätiä. 

Kastike oli oikein onnistunutta ja  ravut juuri sopivan kypsiä, ei tietoakaan kumimaisuudesta. Joko lime tai kerma tappoi kyllä mädin maun kokonaan. Tosin sen tärkein tehtävä olikin näyttää nätiltä. Olimme hyvillämme, ettemme tuhlanneet annokseen siian tai muikun mätiä. Musta pasta oli dramaattisen näköistä ja kerrankin sattui niin, että kypsyyskin oli pastassa aivan oikea. Sattuu sitä paremmissakin piireissä.

ihmeiden aika ei ole ohi, blogaanin ruoka on oikeasti kuumaa
ruoka maistui aidolta jäljennökseltä

6 kommenttia:

  1. No siinä on ihmettelemistä, kuumassa ruuassa! Katsoin oikein pitkään tuota kuvaa ja kyllä, höyryää! Olet saanut tallennettua harvinaisuuden :)

    VastaaPoista
  2. Kävin kans katsomassa tuon näyttelyn, tykkäsin kovasti! Kuten tykkäsin kyllä koko museostakin. En kyllä repsaillut museokaupassa, ihme... Ehkä tuolloin lähestyvä muutto ja pakkaaminen pitivät kerrankin minut aisoissa. :D

    VastaaPoista
  3. on kyllä kauniin näköistä tuo musta pasta. itse olen värjäillyt sitä valmista pastaa mustekalan musteella, mutta kyllä se lopputulos sottaisemmaksi jää. pisteet siis teille .-) (tuota "pikkupäissämme"- kommenttia tirskun varmaan koko loppupäivän...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa oli tuoteselosteen mukaan 1 % mustetta ja oli kyllä lakumaisen kiiltävänmustaa!:D

      Poista