sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Tästä haluan kertoa kaikille, basilika-mansikkapiiras!


Olen mestari bongaamaan leivontaohjeita, joista ei heti hoksaa työn määrää. Kun olen ihastunut kuvaan leipomuksesta, päätän jo tehdä sen, vaikka sitten ilmenisi, että vaivaa on tiedossa. Tällä kertaa yhdistin kaksi ohjetta. Ensin tein piirakkapohjan 84th&3rd-blogista löytämäni ohjeen mukaisesti. Siihen tuli:
  • 150 g vehnäjauhoja
  • 90 g suolatonta voita
  • 1 rkl öljyä
  • 3 rkl vettä (näköjään 3, luin huonosti ja laitoin vain yhden)
  • 1 rkl sokeria
  • ripaus suolaa (ei jos suolassa on voita)
Kuumensin uunin 210 asteeseen ja otin esille pitkulaisen irtopohjaisen piirakkavuoan. Mittasin vehnäjauhot kuppiin ja laitoin sivuun. Mittasin kaikki muut ainekset uunin kestävään kulhoon. Käytin Pyrex-kulhoa kuten lähdeblogissani, eikä tämä ole maksettu mainos. Kulho lienee vanhimpia keittiövälineitäni. Sekoitin aineksia hieman ja nostin kulhon uunipellille uunin keskikorkeudelle viideksitoista minuutiksi. Sinä aikana voi suli ja ajan tullessa täyteen, alkoi liemi hieman kuplia ja ruskettua reunoiltaan. Noudatin edelleen JJ:n neuvoa siitä, että otin paksun patakintaan kumpaankin käteeni ja nostin kuuman kulhon puiselle leikkuulaudalle. Kintaat käsissäni kaadoin jauhot liemeen ja sekoitin edelleen kintaat käsissäni puukauhalla seoksen taikinapalloksi. Kulho oli todella kuuma, joten kinnas kauhakädessäkin oli hyvä varotoimenpide, etten vain tarttuisi epähuomiossa kuumaan kulhoon paljain käsin. Kumosin taikinapallon piirakkavuokaan ja taputtelin sen joustavalla nuolijalla mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja reunoille. Heti, kun taikina hieman jäähtyi, taputtelin vielä sormin taikinaa reunoille ja pistelin siihen haarukalla reikiä kauttaaltaan. Paistoin pohjaa noin 15 minuuttia ja nostin sen sitten jäähtymään. 

Taikinatoimien lomassa tein täytehommia. Niihin otin neuvot Kitchen Vignettes-blogista. Siellä oli tehty piirakka alusta asti, mutta halusin tosiaan kokeilla tuota ylläkuvattua vähän erikoisempaa metodia piirakkapohjan tekoon. Aluksi valmistin basilikasiirapin uuttumaan. Siihen meni (määrät hieman muunneltuina):
  • 1,5 dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • niin paljon tuoretta basilikaa kuin sielu sietää
Mittasin kattilaan veden ja sokerin ja kuumensin ne kiehumispisteeseen, sekoittelin verkkaisesti. Kun sokeri oli kokonaan liuennut veteen ja seos oli kiehumaisillaan, nostin kattilan tulelta ja kippasin kevyesti silputun basilikan mukaan. Jätin siirapin jäähtymään ja saamaan makuaan basilikasta. Tämä olisi ollut hyvä tehdä jo eilen ja jättää siirappi tekeytymään yön yli, mutta arvelin muutaman tunninkin olevan auttava aika. 

Kiisseliä varten tarvitsin:
  • 3,5 dl maitoa
  • 0,6 dl sokeria
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 1 rkl vaniljauutetta
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • taas niin paljon basilikaa kuin sitä liikenee
Erottelin keltuaiset kulhoon ja mittasin mukaan sokerin, vaniljauutteen ja maissitärkkelyksen. Vatkasin seoksen vaalean keltaiseksi, kuohkeaksi seokseksi. Kuumensin maidon ja basilikan paksupohjaisessa kattilassa lähelle kiehumispistettä. Kaadoin maidon siivilän läpi keltuaisvaahtoon, jolloin basilikan lehdet jäivät siivilään. Sekoitin nopeasti vispilällä kiisselipohjan tasaiseksi ja pesin ja kuivasin paksupohjaisen kattilan. Kaadoin kiisselipohjan takaisin kattilaan ja aloin lämmittää sitä uudelleen sekoitellen vispilällä, vaikka puulusikka olisi parempi. Kiisseli sakeni nopeasti oikein hyväksi ja kaadoin sen lasikannuun jäähtymään. 

Piirakan kokoaminen tapahtui sitten myöhemmin. Siivilöin basilikasiirapin pieneen kannuun. Kun piirakkapohja oli jäähtynyt kokonaan, otin sen varovasti pois vuoastaan. Lusikoin kylmentynyttä vaniljakiisseliä piirakkapohjan syvennykseen niin paljon, kuin siihen änkemättä sopi. Asettelin puolikkaiksi leikkaamiani mansikoita kiisselin pinnalle ja sutikoin mansikoille basilikasiirappia, aivan ylimmäksi sommittelin muutaman basilikan lehden. Onneksi en ollut parturoinut ihan kaikkia lehtiä aamuisessa innossani. Laitoin piirakan jääkaappiin jäähtymään tarjoilulämpötilaan. Basilika sopi aivan suloisesti yhteen mansikan kanssa ja tämä minulle uusi piirakkapohja oli todella verraton. Suosittelen lämpimästi! Oli vaivansa väärti. 

Lisäys: basilikasiirappia meni tähän piiraaseen vain aivan pieni tilkka, mutta säästin loput ja meinaan keksiä sille jotain muutakin käyttöä.


Sadas Tour de France päättyy tänään myöhään illalla. Enpä ole varma, jaksanko valvoa sinne asti, mutta toivon Chris Froomen lunastavan kokonaiskilpailun voiton, Mark Cavendishin voittavan etapin ja Nairo Quintanan kuittaavan sekä nuorten- että mäkipistekilpailujen ykköspaikat. Suosikkini Alberto Contador taitaa vetäytyä nuolemaan haavojaan, sillä olin ymmärtävinäni, ettei hän lähde ensi kuun lopussa puolustamaan viime vuotista la Vueltan voittoaan. Tämän vuotinen Tour on ollut viihdyttävä ja paikoin jännittäväkin, mutta ei aivan henkeäsalpaava. Jäämme odottamaan la Vueltaa.

14 kommenttia:

  1. Vaikuttaa herkulliselta! Pitää joskus kokeilla, kun on aikaa tehdä eri vaiheet. Mansikat ja basilika sopii erinomaisesti yhteen! :)

    Erikoinen tapa tehdä piirakkapohja, mutta pakkohan sitäkin on testata :) Varsinkin, jos on noin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle basilikan uuttaminen vanilkakastikkeeseen noin oli uusi juttu, maistui aivan suloiselle :) Ja pohja oli tosiaan hyvä, en tiedä olisiko se 2 rkl vettä (mitkä sössin) lisää pohjassa ollut ratkaisevasti eduksi.

      Poista
  2. Juuri yksi päivä katselin samaa piirakkaa tuolta ulkomaisesta blogista, kun mietein mihin mansikoita käyttäisin. Tosi kauniita piirakoita molemmat, niin sinun kuin alkuperäinenkin.:) Itse en toimertunut piirakkaa testaamaan, kun ei ole tuollaista samanlaista vuokaakaan. Täytyisi jostain hommata, kun sillä tulee hienon mallinen.:) Ja ehkä tuota piirakkaakin on sitten joskus vielä kuitenkin kokeiltava. Vaikka eri mallisenakin. Sen verran hyvältä kuulostaa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olin kyllä iloinen, että tämä onnistui. Kuvaavisen hetkellä satoi vettä kovasti, mutta kuistille saimme sen verran järjestettyä kuvaustilaa, että valo riitti :)

      Poista
  3. Jännä pohjantekotapa. Meidän basilikasta ei kyllä riittäisi joka vaiheeseen, se on ihan miniatyyrikokoa.
    Suht jännä kisa on ollut, kärkeä lukuunottamatta. Ja hienoja maisemia. Kovasti odotan, olisiko Jensie irtiotossa "kauhujen kadulla" illalla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä meilläkin meni nyt basilikat vähiin nyt.
      Joo, ei ihan henkeäsalpaavin kisa, mutta ihan ok!

      Poista
  4. Onpas hauska tapa tehdä pohja – pitää kokeilla! Tuo suorakaiteella irtopohjavuoalla saa hienoja pohjia. Laitan sellaisen heti toivelistalleni :)

    Mansikka-basilkan yhditelmä maistuu kesälle. Olen miettinyt miten tuhota valtavaa basilikapuskaani ja tässä on erinomainen vaihtoehto. Selailin Kitchen vignettes -blogia vähän lisää ja se vaikutti todella mukavalta blogilta. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan kiva blogi, lueskelin itsekin sitä eilen:)

      Poista
  5. Hih, minäkin aloitan usein jonkun reseptin, enkä ole ihan miettinyt työmäärää loppuun asti... Tämä näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassua on, etten edes opi, vaan toistamiseen aina menen samaan lankaan :D

      Poista
  6. Mansikka ja basilika on ihan täydellinen makupari. Tuon täytyy olla tosi hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin yrityisesti siitä, miten vähän tähän tuli sokeria. Siirappiin tosin tuli paljon, mutta sitä käytettiin vain ihan pieni tilkka. Maut olivat jotain aivan muuta kuin makeutta.

      Poista
  7. Hmm, taas uusi tapa päästä käyttämään tätä ihanaa basilikaa mitä suomessa on tarjolla. oikein naurahdin kaupassa mitä isoja puskia siellä myydään, kun koti-brasiliassa jos joskus harvoin näkee jonkun niin myydään muutama laiha lehti valmiiksi revittynä irti varsista.. huoh. Ihanan kuuloinen ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, minä taas olen ihaillut muissa Euroopan maissa basilikanippuja ja pitänyt meikäläisiä surkean pieninä :D

      Poista