maanantai 1. huhtikuuta 2013

Skonssit soija- ja spelttijauhoista


Edit: kaupallinen yhteistyö, Soyappétit

Olen Blogiringin kautta mukana Soyappétit-kampanjassa, eikä siihen varmaan noviisimpaa soijakokkaajaa helposti löytäisikään. Sain joitakin viikkoja sitten näytepaketin, jossa oli monenlaisia soijatuoteitta, joista yhdestäkään minulla ei ollut kokemusta. 

Etsiskelin tietoa soijasta ja mietin,  miten ihmeessä lähestyisin tätä aihetta. Löysin sitten kivalta kuulostavan skonssiohjeen, jossa käytettiin myös spelttiä, joka on ollut minulle vähän ongelmallinen raaka-aine myöskin. En pidä kovin paljon kuivatuista karpaloista, joita alkuperäisohjeessa oli käytetty, joten vaihdoin ne kuivattuihin mustikoihin, joita löysin Punnitse ja säästä-kaupasta. 16 skonssia valmistui seuraavista aineista:
  • 110 g Soyappétit-soijajauhoa
  • 150 g täysjyväspelttijauhoa
  • 30 g ruokosokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 110 g voita
  • 40 g kuivattuja mustikoita
  • 40 g valkosuklaata
  • 1,5 dl täysmaitoa
  • 1 kananmuna
Kuumensin uunin 200 asteeseen. Mittasin kaikki ainekset valmiiksi. Soijajauho on todella kevyttä, joten sitä tuntui tulevan todella paljon, enemmän kuin spelttiä. Pienin suklaan muruksi ja leikkasin kylmän voin pieniksi kuutioiksi. 

Kaadoin soijajauhon, speltin, suolan, sokerin ja leivinjauheen kulhoon ja sekoittelin ne hyvin lusikalla. Lisäsin voikuutiot mukaan ja hieroin  voin mukaan niin nopsasti kuin mahdollista tavoitellen murumaista rakennetta. Voin kuuluu jäädä skonsseissa pieniksi hiutaleiksi, jotta ne kohottaisivat taikinaa paistovaiheessa. Sekoitin mukaan mustikat ja suklaan ja seuraavaksi lisäsin kulhoon kevyesti vatkatun kananmunan ja maidon. Pyörittelin sitten kaikki ainekset mahdollisimman nopeasti taikinaksi, liika sekoittelu tekee skonssitaikinasta sitkasta. 

Kaavin taikinan kevyesti jauhotetulle leivinlaudalle ja taputtelin sen jauhoisin käsin pyöreäksi levyksi, noin kaksi senttiä paksuksi. Dippasin skonssimuottia jauhoihin, ettei taikina tarttuisi siihen kovin innolla. Painelin pyöreitä skonsseja taikinasta leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja voitelin ne maidolla ennen paistamista. Paistoin skonsseja noin 20 minuuttia, kunnes ne olivat nätin ruskeita. Ne eivät kohonneet ihan niin paljon kuin toivoin, mutta aamiaispöydässä ne maistuivat mustikka- ja vadelmahillon kanssa aivan kelpoisilta. 

8 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen sovellus. Jäin vain miettimään, miksi soijajauhoa pitäisi käyttää skonsseissa tai leivässä yleensä ? Onko sillä jotain vaikutusta makuun ? Vai onko kyseessä ihan vain proteiinilisä sitä kaipaaville ?

    Ihan uteliaisuudesta näitä pohdiskelen, kun itse olen niin tosi huono soijaa käyttämään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun on pakko myöntää, etten osaa vastata kysymyksiisi. En ole siis muodostanut edes mielipidettä näistä tuotteista vielä. Olen jokseenkin yhtä kokematon soijakokkaaja nyt kuin ennen kokeiluani.

      Poista
  2. Käytän aina välillä soijajauhoja gluteenittomassa leivonnassa. Ihan kivalta kuulostavat nuo skonssisi.Minnalle tiedoksi että monessa gluteenittomassa leipäjauhoseoksessa on soijajauhoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli aika vaikea löytää ohjeita, tai sitten en osannut etsiä sopivilla termeillä. Ostin soijakokkauskirjankin, mutta se oli aika vanha, joten tällaisia tuotteita, joita sain kokeiltavakseni ei ole varmaan kirjan syntyaikaan vielä ollutkaan. Tai en minä tiedä. On vähän ärsyttävän tietämätön olo nyt...

      Poista
  3. Ihanan näköisiä skonsseja!

    VastaaPoista
  4. Eikö kaikki soija ole nykyään tehotuotettua tai geenimanipuloitua. Sellainen kauhea kuva minulle on soijasta jäänyt, toivottavasti olen väärässä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa sanoa, tietämykseni on tässä kohtaa melko hatara, sen auliisti myönnän.

      Poista