tiistai 25. syyskuuta 2012

Ruususia

Näin kauniita nektariiniruusuja täällä, Diane, A Broad-blogissa. Minulla ei ollut nektariineja, mutta tahdoin ehdottomasti askaroida jonkunlaisia hedelmäruusuja, eikä minulla ollut aikaa lähteä nektariinimetsälle. Niinpä ryhdyin soveltamaan. Kaapissa oli paketti filotaikinaa ja pöydällä kulhossa kotimaisia omenia ja syöntikypsä mango. Haaveilin ensin laittaa mangosta aivan ohkaisia paloja kuorineen, jotta saisin enemmän ruusunlehtivaikutelmaa, mutta mangon kuori ei kyllä voi olla niin ohuena palana, että sitä voisi/haluaisi syödä. Niinpä tyydyin kuorittuihin mangoviipaleisiin. Omenat käytin kuorineen.
  • filotaikinaa
  • 1 mango kuorittuna ja ohuiksi viipaleiksi leikattuna
  • 2 kotimaista omenaa kuorineen, ohuiksi viipaleiksi leikattuna
  • 50 g sulatettua voita
  • 6 tl ruokosokeria
Aloitin pohjien valmistamisella. Kuumensin uunin 180 asteeseen. Leikkasin filotaikinasta koko nipusta noin 10 senttiä leveän suikaleen ja leikkasin suikalepinon kahteen palaan, saaden näin kaksi kasaa noin samankokoisia palasia. Sulatin voin ja asetin filopalasen leikkuulaudalle, sudin sitä voilla, asetin seuraavan palan poikittain alimpaan nähden, taas voita päälle. Seuraavat palat asettelin aina pikkuisen vinoon edelliseen nähden, jolloin taikinakasasta tuli ikäänkuin tähdenmuotoinen. Kuuden taikinapalan kasan nostin pieneen uunivuokaan, joita yleensä käytän pienten vanukkaiden paistoon. Painelin varovasti taikinapinoa vuoan pohjalle, sain sormeni tietysti ihan voisiksi. Valmistelin kaikki kuusi vuokaa samaan tapaan. Leikkasin leivinpaperista kuusi pientä neliötä, noin samankokoista kuin taikinalevyt olivat ja asetin palasen kuhunkin vuokaan. Paperin päälle jaoin joka vuokaan tasaisesti pussillisen paistopainoja (kuivat herneet käyvät yhtä hyvin) ja esipaistoin pohjia noin 6 minuuttia, jonka jälkeen nostin vuoat jäähtymään, nostin paistopainot leivinpaperipalan mutkassa sivuun jäähtymään. 

Esipaistamisen aikana leikkasin mangon ja omenat viipaleiksi. Kun pohjat olivat jäähtyneet, asettelin pohjalle suikaleet mangoa, yhteen vuoista laitoin pelkästään mangoa reunoilta sisäänpäin täyttäen, muihin laitoin sekä omenasuikaleita, että mangoa tavoitellen ruusunlehtien näköä. Filotaikinan voitelusta jäljelle jääneen voin liruttelin tasaisesti vuokiin ja sirotin jokaiseen teelusikallisen ruokosokeria. Paistoin hedelmäruusuja vielä 180 asteessa noin 20 minuuttia. Vähän aikaa jäähdyttyään ne irtosivat hyvin vuoasta, mutta voi olla, että ne on helpoin syödä suoraan astiasta vaikkapa vaniljajäätelöpallon kaverina.

21 kommenttia:

  1. Ihanaa ja taitavaa! Oho, olen ihan ihmeissäni, että taikinasta saa tuon näköisen taideteoksen! Ja noinkin "helpon" kuuloisesti.

    Joskus voisi olla kiva - jos jaksat tai saat kuvausapua kesken leipomisten - että laittaisit työvaihekuvia mukaan juttuun, esim. juuri tällaisesta hienoudesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi tosiaan hyvä saada välillä niitä vaihekuvia, ei tarvisi niin juurta jaksain selittää :) Mutta se kuvauskaveri olisi paikallaan, kädet on usein siinä ja tässä sotkussa, vähintään jauhoissa ja nyt taas tuo luonnonvalokin on vähenemään päin. Mutta koitan kyllä saada enemmän kuvia mukaan!

      Poista
  2. Huikeita kaunokaisia, oot taituri!

    VastaaPoista
  3. Vau miten kauniita herkkuja - vai uskaltaako näin kauniita syödä lainkaan ;)

    VastaaPoista
  4. Näille ei voi sanoa kun <3 <3 <3 <3 <3

    VastaaPoista
  5. Ihania, näitä pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  6. Kauniita! Yksin vaihekuvia ottaessa pitää varata keittiöön iso puteli saippuaa ja muutama käsipyyhe kun käsiä pitää pestä ennen jälkeen joka kuvan :).

    VastaaPoista
  7. Ihan mahottoman kauniita!!! Miten niitä raskii syödä? Paitsi että makukin tietysti huumaavan herkullinen. Olet mahtiaskartelija!

    VastaaPoista
  8. Onpa nätit! Olen tehnyt joskus filosta vähän samannäköisiä kuppeja,mutta siitä on aikaa ja tätä katsoessa tekee mieli tehdä taas tuon tapaista.

    VastaaPoista
  9. Kaikki:Kiitos, oli ne minustakin nättejä :D Pitää vielä kokeilla niillä nektariineillakin!

    VastaaPoista
  10. Kauniita kukkasia ja tuo ekan kuvan kukkalautanen on ihan täydellinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, että niitä lautasia on vain yksi, ei kovin hienoja kattauksia saa :)

      Poista
  11. VAU! en kyllä raaskisi syödä ruusuja, jos sellaiset onnistuisin tekemään :)

    VastaaPoista
  12. Tosiaan, aivan huikean kauniita!! Miten noita raskii syödä??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teineillä ei ole raskimisongelmia, sinne meni, että humahti :)

      Poista
  13. Voi miten nätti! En usko että mun nakkisormilla syntyisi moista taidetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se ollut vaikeaa, minä en ole läheskään näppäräsormisin. Nyt on jo nektariinitkin odottamassa. Teen silloin erilaisen pohjan ja kastikkeenkin mukaan. Kun tässä työt hellittävät, lisää ruususia tiedossa :)

      Poista