lauantai 24. maaliskuuta 2012

Kielen vievä mansikka-raparperipaistos

Tein Jokihaka kokkaa-blogin neuvojen mukaista paistosta. Päälle tulevaan kuorikerrokseen tuli:
  • 75 g voita pieninä kuutioina
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • noin 1 dl kaurahiutaleita
  • 0,75 dl sokeria
  • 0,5 tl kanelia
Päällisen ainekset sekoitetaan käsin palloksi ja laitetaan odottamaan kelmuun käärittynä. Vuoan pohjalle tulevaan seokseen tuli:
  • 0,5 l mansikoita
  • 0,5 l raparperia paloina
  • 0,75 dl sokeria
  • vaniljatanko halkaistuna ja siemenet raaputettuna
  • rosmariinioksa
  • hiukan luomusitruunan kuorta raastettuna
Marjaseoksen ainekset laitetaan kattilaan ja annetaan kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Jos seos meinaa olla alussa liian kuivaa, voi lisätä tilkan vettä. Seos kaadetaan siivilään ja valuva mehu otetaan talteen. Vaniljatanko ja rosmariinioksa nostetaan pois.
Uuni lämmitetään 175 asteeseen. Noin 20 senttinen pyöreä vuoka voidellaan reunoja myöten. Päällistaikina kaulitaan jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi kiekoksi ja siihen pistetään haarukalla muutamia pistoja. Marjaseos kaadetaan vuoan pohjalle, jos seos tuntuu liian kuivalta, säästettyä mehua voi kaataa hieman päälle. Kaulittu kuoritaikina nostetaan leivinpaperin avulla ja kumotaan päälle. Jälkiruokaa paistetaan noin 30 minuuttia. 

Paistoksen ollessa uunissa voi mehua keitellä kasaan, siitä tulee ihanaa kastiketta jälkiruoalle. Annoksen päälle tehdään yksinkertainen valkosuklaajogurtti. 
  • 100 g valkosuklaata
  • 1 dl maustamatonta jogurttia (käytin turkkilaista jogurttia)
Valkosuklaa sulatetaan vesihauteessa ja sulaneen suklaan annetaan hieman jäähtyä. Jäähtynyt suklaa sekoitetaan jogurttiin ja seoksen annetaan hetken asettua jääkaapissa.

Valmista marjapaistosta nostetaan lautaselle, päälle pyöräytetään kahdella lusikalla suklaajogurttipallero ja ympärille nostellaan sakeaa kastiketta. 

En saanut kuvausannoksesta niin nättiä kuin olisin halunnut. Punainen kastike sotki jogurtin. Olin menossa tekemään sievempää annosta, mutta keittiössä oli kaksi syyllisen näköistä poikaa nuolemassa kupeistaan viimeisiä murusia ja kaapimassa kulhoja tyhjiksi. Joten vaikkei kuva tee oikeutta herkulle, sen menekki teki senkin edestä!

5 kommenttia:

  1. On kyllä niin herkullisen näköistä! Jospa torimyyjällä ensi viikolla olisi vielä raparperia,vaikka väitti että sesonki on jo loppu...

    VastaaPoista
  2. Vau, sinulla oli jo tuoreita aineksia käytössä! Mistä löysit raparperia? Minulla oli molemmat ainekset pakasteesta, niistähän nestettä irtoaa aika runsaasti..

    VastaaPoista
  3. Yaelian: Kiitos, olin vähän down tuon kuvan takia, kun sotkin jogurtin kastikkeella, mutta se oli tosiaan aivan mahtavan hyvää:)) Jospa sinäkin vielä ehtisit hankkia raparperia, tätä kannattaa kokeilla ja katsoa lähteestä, miltä sen pitäisi näyttää:)

    jokihaka: Sokkarin ruokaosastolla oli raparperia, en tosiaan tullut katsoneeksi, mistä se on peräisin, mutta hyvää ja hennonmakuista ja etenkin kauniin väristä.

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköistä! Onneksi ei enää mene pitkä aika, kun raparperia taas saa omasta maasta. Pitääpä säästellä pakastemansikoita tähän tarkoitukseen.:)

    VastaaPoista
  5. kmsu:Suosittelen lämpimästi! Teen sitten itsekin uuelleen, kun vähän lähempiä raaka-aineita on saatavilla. Vuokani oli vähän liian iso kuoritaikinaan verrattuna, tykkäisin vähän enemmästä crumblesta:)

    VastaaPoista