maanantai 26. joulukuuta 2011

Now something completely different


Tapaninpäivänä se yleensä tapahtuu. Tai luultavammin se tapahtui jo joulupäivänä, mutta sitä ei vielä huomannut. Sitä luulee vielä jaksavansa ja haluavansa. Mutta ei. Kiintiö on kertakaikkiaan tullut täyteen, enää ei hymyilytä ajatus lanttulaatikosta eikä edes melkein täydellisen onnistuneesta tuuvingista. Savukala ja kinkku ahdistavat ihmisenlasta, kun kurkkaa jääkaappiin.

Koska ruoan, syömäkelpoisen ravinnon, poisheittäminen tuntuu (ja aivan oikein) pahalta, on kehitettävä jotain muuta. Nyt on juuri sopiva hetki huijata itseään ja perhettään sittenkin vielä syömään jouluruokaa. Päivän teemana ovat siis tähdenlennot ja jatkojalostus. 

Mikäpä olisikaan helpompi tapa huijata itseään, kuin piilottaa kyllästymistä aiheuttavat ruoka-ainekset piirakkaan? Niinpä valmistimme piirakoita, joihin salavihkaa katosi kinkkua, lohta, rosollia ja lanttulaatikkoa. No, ei sentään kahta viimemainittua. Niitä en voi kuvitella taikinakuorenkaan alle, ne nostettiin vielä pöydänkulmalle ja toivottiin, että joku muu ottaa niitä vielä, edes vähän. 

Joinakin vuosina olemme käyttäneet kinkunlopun hernekeittoon, mutta se oli silloin ennen. Silloin kun vielä itse paistoimme kinkkumme vaihtelevalla menestyksellä, joista useimmat olivat "katastrofin ja menettelee"-asteikon puolivälissä. Nyttemmin olemme saaneet kinkkumme täydellisesti paistettuna ja kotiovelle tuotuna ystäviemme leivinuunista. Ei voi valittaa, paitsi sitä ettei kinkusta jää hernekeittoon.

Erilaiset lohipalaset ja viipaleet siis päätyvät yhteen piirakkaan, kinkku toiseen ja vielä olisi palapaistia sen verran, että voisin huomenna valmistaa cottage pie-versiota , jossa vuoan pohjalle tulee paksua lihakastiketta ja pinnalle uunissa kauniin päivetyksen saavaa perunasosetta.

Piirakkapohjana käytin vakio-ohjettani. Yhteen pohjaan menee:
  • 250 g vehnäjauhoja
  • 125 g voita pieniksi kuutioiksi leikattuna
  • 1 kananmuna
  • 1 tl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 40 ml vettä
Vettä lukuunottamatta kaikki aineet kerätään kulhoon. Ainekset puristellaan sormenpäillä leivänmurumaiseksi silpuksi. Vesi lisätään muutamassa erässä ja taikina sekoitetaan tasaiseksi. Sen annetaan levätä jääkaapissa kelmuun käärittynä ainakin puolisen tuntia.

Uuni lämmitetään 190 asteeseen. Piirakkataikina kaulitaan vähän käytettävää vuokaa suuremmaksi ja nostetaan vuokaan, ei haittaa, jos taikinaa menee vähän reunojen ylitse. Pohjaan pistellään muutamia reikiä haarukalla ja päälle levitetään rypistetty ympyrä leivinpaperia. Sen päälle ripotellaan paistopainoja tai kuivia herneitä pitämään pohjaa litteänä esipaistamisen ajan. Pohjaa paistetaan noin 15 minuuttia. Esipaistamisen jälkeen on helppo leikata ylimääräinen reunojen yli menevä taikina pois, taikina ei enää loppupaistamisen aikana kutistu.

Täytteeseen tulee
  • 3 dl kermaa
  • 3 kananmunaa
  • kinkkua, lohta, katkarapuja, mitä nyt haluaakin
  • kevätsipulia, pippuria, suolaa, jos täyte ei ole riittävän suolaista
  • 2 dl vahvaa juustoraastetta
  • halkaistuja kirsikkatomaatteja
Kerma ja munat sekoitetaan tasaiseksi. Muut täytteen aineet levitetään esipaistetulle pohjalle ja kerma-munaseos kaadetaan päällimmäiseksi. Paistetaan 190 asteessa noin 35-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Jos pinta alkaa tummua liikaa, päälle asetetaan leivinpaperiarkki suojaksi.

EDIT: Lisään tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Tähdenlennot-välilehdelle, jonne kerään kaikki jämäruokia käsittelevät postauksemme.


7 kommenttia:

  1. Piirakka on aina loistava piilo ja mitä herkullisin sellainen.

    Yllättävän hyvä annostus oli meillä tänä vuonna. Tänään tosin venyttiin vielä jouluruokaan, mutta se ei maistunut ollenkaan hassummalta, kun joka päivä on myös jotakin uutta. Nyt aika lailla kaikki on mennyt, silakoitakin jäi jäljelle kaikkiaan kolme puolikasta filettä. NYt voi hyvillä mielin kääntää taas ajatukset ihan muuhun kuin jouluruokaan ilman huonoa omatuntoa ruoan tuhlaamisesta.

    VastaaPoista
  2. suolaajahunajaa: Meilläkin oli melko sopivasti ruokaa, pitää vain muistaa tehdä ensi vuonna vähän vähemmän laatikoita:)

    Ajatukset ovat kyllä jo uusissa kokkauksissa, minun pitäisi keksiä jotain down under-sapuskaa, kun pyöräilykausi alkaa Australiasta:))

    VastaaPoista
  3. Surf 'n turf ;-) Odotan innolla aussipostituksia.

    VastaaPoista
  4. and she made me a vegemite sandwich...

    VastaaPoista
  5. suolaajahunajaa ja Nanna: tuumin kyllä, että mistä saisi kokonaisen kengurun.... Eiku vitsivitsi!

    VastaaPoista
  6. Wotkinsilta saat sitä kengurua ;-)

    VastaaPoista
  7. suolaajahunajaa:onneksi se kauppa on tarpeeksi kaukana:))

    VastaaPoista