sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Churrot aamiaisella viimeisessä kaarteessa!

Tänä finaalipäivänä aloitimme heti aamusta Espanja-teemalla. Melkein jokainen suomalainen lienee sen verran altistunut Serranon perhe-sarjalle, että ainakin nimenä churrot ovat tuttuja kaikille. Olen saanut sen käsityksen, että churrot, munkkitangot ovat tavallista aamiaisruokaa Espanjassa, joten sellaisia siis valmistamaan! Tänään ei mietitä terveellisyyttä eikä monipuolisuutta, öljy kuumenemaan ja uppopaistamaan! Ohjeen churroihin otin Maku.fi-sivulta Noin 20 munkkitankoa muodostuu seuraavanlaisesta taikinasta:
  • 2,5 dl vettä
  • 100 g voita
  • ripaus suolaa
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • sokerikanelisekoitusta
Mittaa vesi, voi ja suola kattilaan ja kiehauta. Sekoita joukkoon vehnäjauho rivakasti vatkaten, kattilaan muodostuu nopeasti taikinapallo (kerrankin minäkin sain tämän salaperäisen pallon aikaan!). Vatkaa kananmunat kevyesti ja sekoita ne ohuena nauhana valuttaen hieman jäähtyneeseen taikinapalloon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaavi taikina nuolijalla pursotinpussiin. Kuumenna öljy  padassa tai friteerauskeittimessä noin 170 asteeseen. Minä uppopaistoin isossa padassa, siihen tarvittiin litran verran rypsiöljyä. Pienemmässä padassa tai kattilassa pienempi öljymäärä riittää, mutta silloin ei mahdu paistamaan kovin montaa churroa kerrallaan.

Kun öljy on halutun kuumaa, ota tukeva ote pursotinpussista, kääri sen suu tiukasti rullalle, niin että saat hyvin puristettua  paksua taikinaa pötkönä. Oikeakätisenä pitele pussia oikeassa kädessäsi ja sakset valmiina vasemmalla puolellasi. Pidä pussia pystysuorassa kuuman öljyn päällä ja purista noin 8 senttiä taikinapötköä ja leikkaa se saksilla poikki, pötkö putoaa suorana öljyyn ja nousee hetkessä pinnalle kypsymään, varo roiskeita. Laakeassa padassa mahtuu paistamaan noin 6-7 churroa kerrallaan. Kun churrojen pinta alkaa kevyesti ruskettua ja ne ovat kevyen tuntuisia, nosta ne hetkeksi talouspaperin päälle valumaan peitettyinä. Laita uudet churrot paistumaan ja niiden ollessa padassa, pyörittele edelliset valutetut churrot sokerikaneliseoksessa ja asettele ne kannen alle lämpimään. Jos haluat, voit pursottaa taikinaa pitemmiksi kiemuroiksi, nekin kypsyvät mukavasti ja niistä voi sitten pätkiä halutunpituisia annospaloja. Kun kaikki churrot on paistettu, muista sammuttaa levy öljyn alta ja jätä öljy jäähtymään.

Churrot nautitaan kuumina paksun vahvan kaakaon kanssa. Meillä tehtiin tänään pitkästä aikaa Danesi-kaakaota kahvikoneella ja siitä tulikin ihanan paksua ja melkein vanukasmaista, siihen churrojen dippaaminen oli nautinnollista ja churrot hävisivät kulhosta nopeammin kuin mikään aamiaisruoka aikoihin. Mutta ei näitä kyllä kovin usein kannattane syödä...

Ei kerrota terveyssisarelle!

6 kommenttia:

  1. Mikä aamiainen! Tulee mieleen laulunpätkä "voiko ihanammin päivä enää alkaa...". Meillä oli tyytyminen jugurttiin ja mysliin :(

    VastaaPoista
  2. Kotiharmi: ei ole nälkä vieläkään:) Joten näillä ilmeisesti pötkii jonkin verran pitkälle!

    VastaaPoista
  3. meillä näistä on tullut vappuherkku

    VastaaPoista
  4. Maria: paljon kivempia ja helpompia kun munkit!

    VastaaPoista
  5. Näyttävät todella herkulliselta ja ihan samanlaisilta kuin alkukesän työmatkan hotellin aamiaispöydässä!

    VastaaPoista
  6. sauvajyvänen: Hauska kuulla, että ulkonäön puolestakin ovat vakuuttavan näköisiä, ohjeissa olleiden kuvien mukaan luulin, että pitäisi olla tummmempia, mutta tuntui, ettei niitä voi aivan korpuiksi uppopaistaa.

    VastaaPoista