lauantai 2. heinäkuuta 2011

Lammasta uunissa ja gratin dauphinois


Meillä on keväällä ruokapiirin kautta ostettua lammasta vielä jäljellä, marjasato pukkaa päälle ja pakastinta pitää tyhjentää. Niinpä otin eilen pussillisen sekalaisia paloja sulamaan. Mukana oli kyljyksiä ja yksi potka, ostimmehan puolet lampaan takapäästä, joten enempiä potkia kauppaan ei pitänyt kuuluakaan. Tutkin kirjojani sillä silmällä, miten ranskalaiset lampaansa valmistavat, useimmissa ohjeissa kyljykset grillattiin. Arvelin potkan tarvitsevan hauduttamista ja päätin tehdä saman tempun kyljyksille. Leikkelin niistä isoimmat rasvat ja otin potkasta kalvot pois. Sekoitin rosmariinia, valkosipulia, rakuunaa, suolaa ja pippuria oliiviöljyyn ja tilkkaan sitruunamehua. Pyörittelin lihapalat seoksessa ja levitin ne uunivuokaan. Mietin hetken mitä käyttäisin liemenä ja jääkaapista kutsuvana huhuillut kuiva siideri sai kyseisen tehtävän. Kolmasosalitran tölkki riitti peittämään lihat melkein kokonaan. Näin kerran Rick Steinin Välimerellisissä matkoissa jakson, jossa kreikkalainen rouva laittoi lammasta tähän tapaan, käyttäen olutta liemenä ja puulämmitteistä uunia kypsennykseen. Muutamien tuntien jälkeen liha näytti irtoavan luista pelkästä katseesta. Koska Ranska nyt jostain syystä sattuu jotenkin painamaan päälle, arvelin kuivan siiderin olevan sopiva niiaus sinne suuntaan.

Lisäkkeeksi tein perunagratiinia, joka ranskaksi on gratin dauphinois, tarkistin nimen monesta lähteestä olemattoman ranskantaitoni vuoksi. Se on sopiva lisäke maukkaalle lihalle eikä ole moksiskaan seuraavana päivänä lämmittämisestä, jos sitä sattuisi jäämään tähteeksi. Ohjeen otin Hans Välimäen kirjasta Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan
  • 6 isoa perunaa
  • 1 valkosipulinkynsi (ihmettelen näitä ohjeita, miten mihinkään voi yksi kynsi riittää)
  • 2 dl kermaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • (2 dl raastettua gruyereä)
  • (voita, ei mainittu kirjassa tässä kohtaa, mutta valmistusohjeessa kyllä)
Uuni kuumennetaan 175 asteeseen. Perunat kuoritaan, leikataan ohuiksi viipaleiksi ja laitetaan sitä myöten kylmään veteen tummentumisen estämiseksi.  Uunivuoan pohja hierotaan valkosipulin kynnellä ja sen jälkeen voilla. Perunaviipaleet kuivataan keittiöpyyhkeellä ja viipaleet ladotaan kerroksittain vuokaan, joka väliin lisätään suolaa ja pippuria, päälle valutetaan kermaa ja  halutessa juustoraastetta. Päällimmäiseksi kaadetaan loput kermasta, niin että perunat lähes peittyvät siihen. Omana lisänäni ripottelen pieniä voinokareita ja valkosipulisilppua kerroksien väliin. Paistetaan uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes kerma on imeytynyt perunaan, kypsyyttä on hyvä kokeilla tikulla.

Kaksi tuntia myöhemmin lammas oli valmista, liha irtosi luista haarukalla helposti ja maku oli muheva, perunat olivat ohjeen aikaa paljon pitempään uunissa, tosin tein isomman annoksenkin kuin ohjeessa, puolitoista tuntia riitti gratiinin valmistumiseen.

Se ainoa potka

Tour de Francen aloitusetapin kunniaksi päätimme avata samppanjapullon ja nauttia tämän ranskalaisen jalon juoman kotimaisten mansikoiden kanssa jälkiruoaksi. On ollut mukava katsella kilpailun reitin maisemia, Ranskassakin on näemmä ollut kaunis kesäinen päivä. Hauska on ollut myös kuunnella Selinien selostusta. Ikävä kyllä näimme useita kolareita, tyypillistä ensimmäisen päivän hermostuneisuutta. Ikävä kyllä Jaquesson-samppanjakaan ei ollut aivan odotuksia vastaavaa, hiivaisuus tuntui puuttuvan ja jollain lailla vaisua on kuplintakin lasissa. Mutta mansikat olivat maistuvia!

Ensimmäiseksi maaliin ehti keväisiä  klassikkoja voittanut Philippe Gilbert, toiseksi kiri Cadel Evans. Loppukilometrien kolarisumat sekoittivat pakkaa sen verran, että pääjoukko hajosi. Keltaisessa paidassa ajaa siis huomenna Philippe Gilbert, joka tänään saavutti ensimmäisen Tourin etappivoittonsa. Huomenna ohjelmassa on joukkueaika-ajo.


2 kommenttia:

  1. Tänään en ehtinytkään kisoja vielä seuraamaan, mutta täältä blogista sai hyvän tilannekatsauksen. Kuinka Contadorille kävi?

    Olisi muuten mielenkiintoista kuulla lisää tuosta ruokapiiritoiminnasta. Olen kanssa joskus miettinyt, että pitäisikö liittyä paikalliseen.

    VastaaPoista
  2. Ankerias: ymmärsin, että Alberto Contador jäi lopun ruuhkassa pääjoukosta ja tuli maaliin noin puolitoista minuuttia voittajalle hävinneenä. Hänen tärkein kilpakumppaninsa Andy Schelck sai saman ajan, joten sinänsä tilanne on hyvä Contadorin kannalta.

    Olen ollut mukana paikallisessa ruokapiirissä sen alusta asti, toiminta tulee nyt elokuussa kahden vuoden ikään. Enimmäkseen tarjolla on viljatuotteita, läheltä ja luomua. Mutta myös kananmunia, perunoita, porkkanoita, hilloja jne. Muutamia kertoja olemme ottaneet osaa myös lihatoimituksiin, nautaa, sikaa, lammasta on ollut tarjolla porukalla ostettavaksi suoraan tiloilta. Olen tosi tyytyväinen toimintaan, kerran kuukaudessa kesää lukuunottamatta on toimitus. Mukana on tietääkseni noin 60-70 tilaajaa.

    VastaaPoista