lauantai 9. syyskuuta 2017

Tomaattivesisämpylät

No nyt on säästäväisyys huipussaan, vai mitä sanotte? Ei täällä vettäkään pistetä hukkaan, ei edes punertavaa tomaattien raastamisesta jäänyttä vettä! Tein muutama päivä sitten yksinkertaista tomaattiraastetta espanjalaiselle aamiaiselle ja raastamisesta jäi kulhon pohjalle 2,5 dl ihanan tuoksuista tomaattilientä. Kaikki siemenet olivat jääneet siivilään, joten liemi oli kirkasta ja kauniin väristä. Laitoin liemen purkkiin ja purkin jääkaappiin. Tänä aamuna muistin, ettei meillä ole yhtään leipää talossa ja pian oli minulla pieni sämpylätaikina nousemassa.

Tomaattivesisämpylät (8 kpl)

  • 2,5 dl tomaattien raastamisesta jäänyttä siivilöityä lientä
  • 1 pussi kuivahiivaa (puolikaskin olisi riittänyt 11 gramman pussista)
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 tl hunajaa
  • noin 6-7 dl vehnäjauhoja
  • noin 0,5 dl ruisjauhoja (ihan huvikseen ja pussinpohjaa vähentämään)
Sekoitin kaikki ainekset yleiskoneessa taikinaksi, lisäsin jauhoja vähitellen. Taikina kohosi kulhossa suihkumyssyllä peitettynä ensin noin 45 minuuttia ja sitten sämpylöiksi muotoiltuina vielä sen aikaa, kun uuni kuumeni kiertoilmalla 200 asteeseen. Uunissa oli kuumenemassa myös leipäkivi uunipellillä ja uunin alaosassa syvä uunipelti pientä vesitilkkaa varten.

Kun uuni oli kuuma, nostin leipäkiven uunista ja asettelin sämpylät kuuman kiven päälle. Nostin kiven pelteineen takaisin uuniin ja kaadoin alaosan pellille pienen kupillisen kylmää vettä tuomaan höyryä uuniin. Paistoin sämpylöitä noin 12 minuuttia, kunnes niiden pinta oli kauniin ruskea. Jäähdytin sämpylät ritilän päällä ja söimme niitä aamiaisella niin eilen tekemieni hillojen kuin voin ja juustonkin kanssa. Tomaatti maistui vienosti sämpylöissä ja tuoksui ihanasti talossa.


4 kommenttia:

  1. Tomaattien liemi on niin hyvää,en koskaan heitä pois, lisään esim, salaattikastikkeeseen. Ja raastetut tomaatit ihania, opin eksältäni aikoinaan. Kokeilepa joskus tällai (eli just miten opin eksältäni;)
    https://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2013/09/munakoisoatahiniatomaattia-ja.html
    Herkullisen näköiset nuo sämpyläsi, nam:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Oli kyllä hyviä sämpylöitä, mutta kyllä ne juureen leivotut ovat vielä parempia. Harmi, että Juurakon Huldani ei kestänyt kesän reissuja, pitää laittaa syksyn kuluessa uusi alulle.

      Poista
    2. Minunkin juureni, samaiselta eksältäni saatu (jolla joku 6 tai 7 vuoden juuri) lopahti myös. Laitoin osan tosin pakastimeen,pitää katsoa elpyykö se kun sen sulattaa ja yrittää herättää henkiin..

      Poista
    3. Minä en saanut laitetuksi osaa pakastimeen. Ongelmani oli se, etten ehtinyt leipoa tarpeeksi usein, meillä ei myöskään mene leipää kovin paljon enää. Juuri meinasi paisua liian suureksi ja lopulta pilasin sen kokonaan. :( PItää kysyä Satu Koivistolta ohje uuden aloittamiseksi, ellen löydä sitä ohjetta jonka sain keväällä juuripajasta.

      Poista