sunnuntai 6. elokuuta 2017

Ruutukokki rulettaa – #suurikeittokirjahaaste

Perheenjäsenten synttärit tulevat aika pienellä yllätyskertoimella, on kyllä ihan oma vika, jos ei meinaa muistaa. Kyllä minä muistin, että Antin synttäri on ihan näillä näppäimillä, mutten muistanut, että olemme kaiken aikaa töissä, eri aikaan vielä, eikä millekään juhlimisille ole tulevalla viikolla aikaa. Tänään sain kaksi tuntia ennen töihinmenoa ajatuksen, että ehdimmehän me juhlia heti, kun kumpikin ehtii kotiin tänään. Juhlimisella tarkoitan sitä, että avaamme pullon sampanjaa ja syömme hyvät kimpaleet kakkua. 

Tuon kahden tunnin aikana tein kaiken sen mitä olisi pitänyt tehdä koko viikonlopun aikana, pesin kaksi koneellista pyykkiä, viikkasin edelliset pyykit, leivoin kakkupohjan, täytin kakun, kuorrutin sen, järjestin paikkoja, syötin siiliä, siivosin kukka-asetelmat (ne #pelastakaaleikkokukat-kimput) ja ehdin töihin minuutilleen. Yleensä olen leimaamassa sisään noin vartin etuajassa, nyt aikaan 59. 

Joitakin perusjuttuja en millään muista, yleensä ne liittyvät leipomiseen. En muista lettutaikinan ohjetta, en kääretorttupohjan, enkä kakkupohjan. Pakko katsoa ohje jostain. Koska lupauduin mukaan #suureenkeittokirjahaasteeseen, jonka ku ite tekee-blogin Minna aloitti, jätin nyt katsomatta CampaSimpukan arkistoista kakkupohjan ohjeen ja menin keittokirjahyllyni ääreen. 

Sieltä löytyy varmaankin aivan ensimmäinen keittokirjani, Ruutukokki. Se on rakas muisto ajasta ennen internetiä, blogeja ja nettireseptejä. Ja ennen kuin osasin tehdä ruokaa. Siskoltani apinoin tavan merkitä reseptin kohdalle, kun olin sitä käyttänyt. Eniten merkintöjä oli leipomusohjeiden kohdalla, on juhlittu monet synttärit ja joulut. 


Pieni sokerikakkupohja

  • 2 kananmunaa
  • 0,75 dl sokeria
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele ja jauhota pieni, noin 15 senttinen rengasvuoka. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi ja lisää mukaan jauhot, johon on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi. Kaavi taikina vuokaan ja paista pohjaa noin 25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jos tikku on pistoksen jälkeen puhdas, kakku on kypsä. Anna pohjan jäähtyä hetken aikaa ja irrota sitten vuoan reunus ja pohja. Kun pohja on jäähtynyt leikkaa se kolmeen osaan. Täytä mieleisillä täytteillä. Minä laitoin paahdettuja mansikoita ja niiden maukasta lientä kostukkeeksi toiseen väliin. Toiseen laitoin juuri sopivan kypsää nektariinia ja päälle vadelmia ja mustikoita kermavaahdon kanssa. Juuri ennen tarjoilua lurittelin pari teelusikallista vaahterasiirappia pinnalle. En minä kaunista kakkua osaa tehdä, mutta hyvält se maistui! 

Hyvää huomista synttäriä, Antti!
Lisään ohjeen #suurikeittokirjahaaste-välilehdelle, jonne kerään kaikki haastepostaukset. 

12 kommenttia:

  1. Mä en ole koskaan onnistunut kakkupohjan kanssa. Kaikenlaisia ohjeita ja konsteja olen vuosien varrella kokeillut, mutta ne ei vaan onnistu. Nykyään en tee kakkua joka vuosikaan. Aikaisemmin olen tehnyt pohjan, todennut sen pilalliseksi ja painunut kauppaan ostamaan.

    Lettutaikinaan taas en käytä mitään ohjetta. Siihenhän riittää maito tai vesi, munia ja jauhoja. Silleen sopivasti. Paljon voita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minunkin pitäisi osata, mutta en vaan osaa ilman ohjetta :D

      Poista
  2. Vastaukset
    1. :D Onko sinulle Hannele joku kaveri, joka ei meinaa muistaa?

      Poista
  3. Minäkin haluan pesukoneen joka pesee kahdessa tunnissa kaksi koneellista!

    Innolla odotan mitä kokkaat Juuri Nyt -kirjasta, se on yksi suurista suosikeistani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin nyt sellaista puolen tunnin pikaohjelmaa, kun oli niin kiire :D
      Juuri Nyt-kirja tulee kyllä olemaan käytössä!

      Poista
  4. Mullakin on Ruutukokki. Tänään heitimme kilokaupalla (lahjaksi saamiamme) keittokirjoja pois, mutta Ruutukokkia en anna pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin teen aika ajoin harvennusta ja meinaan tehdä tämän haasteenkin yhteydessä. Jos kirja ei tunnu kiinnostavalta, laitan kiertoon. Minäkin olen saanut jonkun verran keittokirjoja käytettyinä ja sitten ostanut ihan itse selaamatta tarpeeksi. Ruutukokki on kyllä niin peruskirja kuin olla voi. :D Siinä on sellaista kasaritunnelmaa (painokseni on ehkä 80-90-lukujen taiteesta. Sieltä olen opetellut lihapullat ja kakut, kalakeitot ja kiisselit.

      Poista
  5. Hyllysi näyttää hyvin samalta kuin minunkin + 100 muuta eli ei pitäisi olla pulaa resepteistä ja silti minäkin mietin joka ainoa viikko että mitä ihmettä sitä tekisi... haaste on ihan parasta kamaa just tähän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että mukaan tulee lisää keittokirjahyllyänsä tuulettavia! :D

      Poista
  6. Keittokirjahylly pursuaa täälläkin opuksia, joista osaa ei ole, noloa myöntää, avattukaan. Pitäisköhän sitä myös lähteä haasteeseen mukaan ihmettelemään, mitä kaikkea onkaan tullut ostettua/saatua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä voi olla ihan hyvä tapa muistaa sitä omaa kirjakokoelmaa ja kenties jopa miettiä, ostaako jotain kirjaa, tuleeko sille oikeasti käyttöä. :D

      Poista