tiistai 13. kesäkuuta 2017

Basilikajäätelö – ensimmäinen yritys


Istuessamme lounastamassa Göstassa viime lauantaina, Timea Slavic kertoi keittiömestarista, joka teki pikaisesti herkullista jäätelöä hyödyntäen aivan tavallista vaniljajäätelöä ja tuoreita yrttejä. Aterian jälkiruokana meillä oli oliiviöljyjäätelöä, jonka päälle oli vielä tiputeltu muutama tippa öljyä ikäänkuin kastikkeeksi. Tämä kaikki jäi pyörimään mieleeni ja tänään kokeilin basilikajäätelöä, jossa oli mukana oliiviöljyä. Aivan nappiin kokeilu ei vielä mennyt, etenkään kauniin jäätelösuikulan muodostamisessa, mutta maku oli minusta aika hauska. 

Basilikajäätelöä köyhänritarin ja mansikoiden kanssa kahdelle

  • 0,5 vaniljajäätelöä
  • pienehkön basilikanipun lehdet irtiriivittyinä
  • iso loraus oliiviöljyä
  • ripaus pippuria
  • tarjoiluun mansikoita, basilikanlehtiä ja muutama tippa oliiviöljyä
  • 1 pyöreä pulla tai sämpylä (ei kovin terveellinen)
  • nokare voita
  • 0,5 dl maitoa
  • ihan pieni kananmuna (minulla sattui olemaan joutilaita viiriäisenmunia, niitä käytin kaksi)
  • sokeria ja kanelia

Annoin jäätelön pehmetä hetkisen, 10-15 minuuttia. Riivin basilikanipusta lehdet ja laitoin ne tehosekoittajan kannuun, lorautin sinne hieman oliiviöljyä. Suurruuttelin basilikan silpuksi. Lisäsin kannuun mukaan hieman pehmenneen jäätelön ja suurruutelin lisää. Laitoin mausteeksi hieman pippuria ja hieman lisää oliiviöljyä. Rakenne oli tässä vaiheessa aika vellimäinen. Kaadoin massan rasiaan, laitoin rasian pakastimeen ja annoin jäätelön jähmettyä siellä kokonaan. 

Tarjoilun lähestyessä otin jäätelörasia jääkaapin puolelle pehmenemään ja paistoin köyhätritarit. Minulla oli vähän tylsiä kaupasta ostamiani sämpylöitä, mutta onneksi ne olivat ihan vehnähöttöä, sopivat ihan hyvin tähän tarkoitukseen. Leikkasin sämpylästä hatun ja pohjan pois ja loput kahteen ohueen kiekkomaiseen viipaleeseen. Sekoitin maidon ja viiriäisen munat (tietysti kananmuna passaa yhtä hyvin) ja maustoin seoksen kanelilla ja sokerilla. Sulatin voin pannulla ja kastoin sämpyläkiekot munamaidossa molemmin puolin ja paistoin ne kummaltakin puolelta kauniin ruskeiksi. Asetin yhden kiekon annoslautaselle. Olisin voinut  odottaa hetken pitempään ritarin jäähtymistä.

Laskin hanasta niin kuumaa vettä kuin sieltä tuli ja pidin lusikkaa kuumassa vedessä hetkinen. Otin kuumalla lusikalla jäätelöä lusikkaa kiertäen. Olen nähnyt Mikko Utterin tekevän sen todella näppärästi, mutten enää muistanut ihan tarkalleen miten se pitäisi tehdä. Sain toiseen annokseen kuumalla lusikalla jonkulaisen puikulan aikaan. Pitikö siinä käyttää kahta lusikkaa, joilla puolijähmeää jäätelöä otetaan? Muistaako joku? 

Nostin jäätelöpuikulan köyhänritarin päälle ja ripottelin lautaselle mansikoita puolikkaina ja pieniä basilikanlehtiä. Viimeistelin annoksen muutamalla tipalla oliiviöljyä. 

Antti oli sitä mieltä, että basilikaa olisi voinut olla hieman vähemmän. Minusta sitä oli ihan passelisti, mutta syömisen jälkeen tuli ihan messevä basilikaröyhtäys, joten Antti taisi olla oikeassa. Rakenne oli mukava ja maistuva, mansikoiden kanssa kiinnostava. Tykkäsin, mutta jäätelön käsittelyä pitää opetella lisää! Kiitos Timealla vinkistä, jota aika lonkalta soveltelin. 

4 kommenttia:

  1. Hauska kokeilu, mustapippuriakin vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Timea manitsi valkopippurin, mutta sitä minulla ei ole talossa, en tykkää siitä. Vaikka tiedän, että se olisi ollut tähän oikea.

      Poista