sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Pikkupiiraset


Olemme pian olleet vuoden kahden hengen talous ja sopeutuneet vähitellen siihen minkä verran ruokaa ostamme, enää jääkaappi ei ole niin täyteen sullottu (ei se olisi kyllä aikaisemminkaan tarvinnut olla, mutta oli) ja osaan jo valmistaa kerralla vähemmän ruokaa. Jos meillä jotain nykyään on välillä kokonaan loppu, niin se on leipä. Aikaisemmin meillä oli aina kahta tai kolmea leipää yhtä aikaa eri perheenjäsenten mieltymyksiin. Nyt aika usein leipää ei ole palastakaan, tai pussinpohjalla on pari kuivahtanut siivua ruisleipää. 

Tänään oli yksi niistä aamuista, jolloin leipä oli vähissä ja mietin, mitä laittaisin aamiaispöytään tarjolle. Muistin, että pakastimessa on pari levyä torttutaikinaa ja niistä tein pienet aamiaispiiraat kahdella eri täytteellä. Blogin alkuajoilta arkistoista löytyy samantapainen ohje joulukuulta 2012

Neljä pientä piirasta (eikö kuulostakin ihan sadun nimeltä?)

  • 2 voitaikinalevyä
  • 2 viipaletta breasolaa
  • 2 viipaletta kylmäsavulohta
  • 4 minimozzarellapalloa
  • 6 kirsikkatomaattia
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl kermaa
  • pikkuisen juustoraastetta
  • pippuria
  • tuoreita yrttejä, minulla basilikaa ja persiljaa
Kuumenna uuni 210 asteeseen kiertoilmalla, ilman kiertoa 225 asteeseen. Sulata voitaikinalevyt. Ota esille neljä pientä vuokaa tai muffinipelti. Kun levyt ovat sulaneet, leikkaa ne kahteen yhtä suureen palaan ja kaulitse paloja ohuemmiksi, mitä ohueammaksi saat, sen parempi. Asettele levyt pieniin vuokiin tai muffinipellin kolosiin. Minulla oli neljä pientä alumiinista suklaafondant-vuokaa, joita käytin tähän. 

Laita kahden taikinakupin pohjalle ja reunoille bresaolaviipaleet, mikä tahansa kinkku tai muu leikkele käy hyvin myös. Kahden muun kupin pohjalle tulee sitten lohiviipaleet. Seuraavaksi asettele kuppeihin puolikkaiksi leikattuja kirsikkatomaatteja, kolme puolikasta kuhinkin, sekä minimozzarella pallot ja vähän yrttejä silputtuna. Sekoita astiassa kananmunat, kerma ja juustoraaste tasaiseksi ja lisää mukaan hieman pippuria. Jaa seos kuppeihin täytteiden päälle. Paista noin 20 minuuttia, kunnes taikina on kypsää ja täyte hyytynyt. Anna levätä kupeilla vähän aikaa, ennen kuin pyöräytät ohuella veitsellä vuoan ja piiraan välistä ja kumoat piiraset muotista. Syö niin kuumana kuin kielesi sallii, mutta muista, että tomaatti ja mozzarella ovat todella kuumia pitkään. 

Nyt paistaminen onnistui todella hyvin, taikina oli kypsää ja täyte hyytynyt oikein mainiosti. Hyvä, etten lisännyt yhtään suolaa, sillä sekä bresaola että lohi ovat suolaisia. Söimme pienet piiraat aamiaisella ja ne olivat niin täyttäviä, ettei leivänpuute talossa haitannut yhtään. 

6 kommenttia:

  1. Näyttävätpä ihanilta ja herkuilta ja kuulostavat vielä helpoilta tehdäkin!
    Että ei varmasti haitannut leivän puute näitä syödessä :)

    VastaaPoista
  2. Ihana idea! Aamiais- ja brunssi-ideoita kaipaan aina kun meillä käy jonkin verran yövieraita. Ja onhan omaa perhettäkin kiva hemmotella! Näin glögikaudella nämä menis myös muuhunkin ajankohtaan kuin aamuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin muuten menisikin, etenkin kun jäähdyttäisi lähelle huoneenlämpöä, ettei glögin kanssa polttaisi kieltään kuuman sisuksen kanssa. Tuo, että se liha- tai kalatäyte oli pohjalla ohuen kerroksena teki rakenteelle hyvää, juusto-munamassa hyytyi erinomaisesti ja taikina kypsyi kunnolla.

      Poista
  3. Voisihan leivän todellakin vaihtaa välillä näin ihaniin pikku piiraisiin tai herkutella illalla! Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ÄSken kun etsin jotain muuta pakastimesta, löysin lisää taikinalevyjä, joten luulenpa tekeväni näitä pian uudelleen:D

      Poista