sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Laventelikakku kuudennen Ranska-haasteen päätöspäivänä




Tänään päättyy toinen vuoden kolmesta ruokahaasteestamme. Italiaa rimpuiltiin läpi toukokuussa aftercaminon vielä painaessa päälle. Nyt Tour de Francen aikana olen pinnistellyt jotain ranskalaista postaukseen yhtä kilpailupäivää lukuunottamatta joka päivä. Kovin suuriin ponnistuksiin en tälläkään kertaa kyennyt. Olen nyt syyttänyt urakalla uuniamme, en mukamas voi leipoa mitään. Ainakaan hyvin, mutta tänään kumminkin leivoin. Ystäväni sauvajyvänen kysyi, että mitä ei voi leipoa tai paistaa kiertoilmalla (joka uunissamme toimii aivan hyvin) ja aloin miettiä, että tosiaan, mitä tosiaan ei voisi. Olen vain aina ajatellut, ettei se sovi kaikkeen paistamiseen. 

Tänään leivoin ranskalaisen laventeli-jogurttikakun, jonka ohjeen otin täältä. Siinä on aika pätevän niminen ruokablogi, vai mitä? Luin ohjeen hieman huolimattomasti, uskotteko ja laitoin sitruunamehun väärässä kohdassa, mutta onneksi se ei haitannut. Määrät muuntelin leväperäisesti, mutta ilmeisesti sekään ei haitannut. Sokerin määrää vähensin hieman. 

Ranskalainen laventeli-jogurttikakku

  • 3 rkl tuoreita laventelinkukkia
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl jauhettua vaniljatankoa
  • ripaus suolaa
  • 2,5 dl maustamatonta jogurttia 
  • 2 dl sokeria
  • 2 suurta kananmunaa (käytin 3 pientä)
  • 1 sitruunan kuori raastettuna ja mehu (meillä verigreipin kuorta ja puolikkaan sitruunan mehu saatavuussyistä)
  • 1 dl kasviöljyä (meillä oliiviöljyä, jälleen saatavuussyistä, eilen käytin neutraalimman öljyn uppopaistamiseen)
  • 0,75 dl tomusokeria
  • loraus limoncelloa (kun laitoin sitruunamehun taikinaan)
Kuumenna uuni 180 asteeseen kiertoilmalla, ilman sitä 200 asteeseen. Irrottele laventelinkukan lehdet varsista. Valmistele rengasvuoka, mikäli se tarvitsee voitelua ja jauhottamista, minä käytin silikonivuokaa. 

Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja vanilja kulhossa. Mittaa toiseen kulhoon sokeri, jogurtti, öljy ja raasta mukaan sitruksen kuori ja lisää kananmunat. (älä purista mehua taikinaan, vaan säästä se kiilteeseen). Laita 2/3 laventelinkukista mukaan kulhoon ja vispilöi ainekset tasaiseksi. Kaada seos jauhokulhoon ja sekoita taikina tasaiseksi nuolijalla. Kaavi taikina vuokaan ja paista noin 35-40 minuuttia uunin keskitasolla. Odota hetkinen ennen kuin kumoat kakun, ainakin pitempään kuin minä maltoin. Taisin nyt jaksaa odottaa kolme minuuttia. 

Kun kakku on hieman jäähtynyt, sekoita pikkukattilassa tomusokeri ja sitruunamehu, kuumenna seos. Koska minä olin hulauttanut sitruunamehun jo taikinaan, lorautin sokeriveteen hieman limoncelloa. Valuttele kuuma sokeriliuos kumotun kakun päälle ja ripottele koristeeksi loput laventelinkukat. Ei maistu saippualle, vaikka niin vähän pelkäsin.



Tour de Francen seremoniallinen viimeinen etappi ajetaan tänään ensin Pariisin lähettyvillä kohti keskustaa ja lopuksi kaupunkikierroksina Champs-Élyséesillä ja sen ympäristössä. Tällä viimeisellä etapilla ei ole enää tarkoitus haastaa kilpailua johtavaa ajajaa, eikä Chris Froomen saavuttaminen ja ohittaminen kokonaiskilpailussa ole enää mahdollistakaan, mikäli hän vain pääsee tavanomaisessa ajassa maaliin. Hän johtaa yli neljällä minuutilla toisena olevaa Bardetia. Joskus kun erot ovat pienemmät, vaikkapa vain muutamia sekunteja, ei silloinkaan ole ilmeisesti ollenkaan tapana "riistää" voittoa johtajalta enää viimeisellä etapilla. Suurin jännitysmomentti on kirikamppailu, jokainen kirimies haluaisi ylittää maaliviivan viimeisen kerran ensimmäisenä. Toivomme hyvää kuivaa säätä ja sitä, että kaikki vielä kisassa mukana olevat pääsevät turvallisesti maaliin. Ennen päätösetappia nähdään Eurosportilla naisten kilpa-ajoa, mikä onkin harvinaista herkkua, vaikka ammattilaisia on naistenkin puolella vaikka kuinka paljon. Niiden kilpailujen mainosarvo on ilmeisesti vain niin paljon huonompi, etteivät ne saa ruutuaikaa lainkaan niin paljon, kuin miesten kilpailut.



Huomenna alkavat haastevapaat viikot ennen La Vueltan alkua. Kilpailu starttaa 20.8. ja tänä vuonna minulla onkin paljon ajatuksia miten kokkaan kisan läpi espanjalaisin eväin, olinhan 5 viikkoa niitä popsimassa keväällä Pohjois-Espanjassa. Onneksi La Vuelta on vasta loppukesästä, heti caminon jälkeen eivät espanjalaiset ruoat hetkeen houkuttaneet ollenkaan, nyt on tunnelma jo aivan toinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti