keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Sienalainen sitruskakku uudesta keittokirjasta



Kammenpyörittäjä hommasi meille uuden keittokirjan, meillähän niitä ei juurikaan ole. Mutta hyvän kirjan hommasikin, niin kauniin ja innostavan. Kyseessä on Maritta Joutjärven ja Vittorio Gianninin upouusi Herkullisen ruokien ja tarinoiden Toscana. Ihastuin kirjaan jo kannen perusteella, mikä on minuksi huomattavaa innostumista, sillä olen hyvin kriittinen keittokirjojen kansien suhteen. 

Kokeilin tänään kirjasta ensimmäistä ohjetta, Torta seneseä. Siinä oli muuten niin hyvänmakuinen taikina, että teki taas mieli olla paistamatta, syödä salaa koko taikina parempiin suihin. Kirjan ohjeessa käytettiin sitruunaa, mutta herran tähden, meillä ei ollut yhtäkään sitruunaa koko talossa. Yksi appelsiini oli ja laitoin sitten sitä. Kokeilen kyllä kakkua sitruunankin kera, kunhan niitä muistan ostaa. 


Sienalainen sitruskakku

  • 150 g voita
  • 1 dl marsalaa
  • 0,5 dl appelsiinimehua (alkuperäisessä ohjeessa sitruunamehua)
  • 5 dl vehnäjauhoa 
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 appelsiinin kuori raastettuna (alkuperäisessä sitruunan kuori)
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
Kuumenna uuni 180 asteeseen ja valmistele 2 litran vuoka voitelemalla ja jauhottamalla se huolellisesti. Mittaa kattilaan voi, mehu ja marsala. Kiehauta ja anna hieman jäähtyä. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Mittaa kuivat aineet ja sekoita ne keskenään. Lisää kananmuna-sokerivaahtoon vuorotellen rasva-nesteseosta ja kuivia aineita, muista lisätä sitruskuori mukaan. Sekoita taikina varovaisesti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua noin 40-45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla, kun tikku on pistoksen jäljiltä puhdas, on kakku kypsä. Odota noin 10 minuuttia ennen kuin kumoat kakun. Tarjoa sitä tomusokerilla koristeltuna, meillä oli se päässyt loppumaan kokonaan. Myös marjat ja jäätelö tai vaniljakastike sopivat kakun seuraksi. 


Giro d'Italian 17. etappi  on taas tallenteelta katsottavana, vielä on matkaa melkein sata kilometriä. En uskalla katsoa Giron sivuja, etten spoilaa etappia itseltäni. Niin ollen en osaa sanoa oikein hyvin, mitä juuri nyt on tekeillä. Huomenna toivottavasti ehdimme katsoa etapin aivan ajallaan. 



4 kommenttia:

  1. Toi on varmasti hyvä kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan! Luulen, että sitruunalla vielä parempi!

      Poista
  2. Tätä kirjaa olen himoinnut. Se on siis ostamisen arvoinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se minusta oli, tosin en ostanut sitä itse, vaan Kammenpyörittäjä :D Hän on tavannut Vittorio Gianninin pyöräilyn merkeissä.

      Poista