keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Lihamureke haudutuspadassa, colcannon ja timjamiporkkanat

tätä vaan riittää ja riittää
Tällä viikolla keskiviikko on ylivoimaisesti paras päivä, olenhan saanut jo koko viikon työt tehtyä, itse asiassa kahden viikon melkein yhtäjaksoinen työputki taukoaa ensi maanantaihin asti. Vapaata edeltävien kolmen yövuoron ansiosta olen tavanomaisessa zombie-tilassa, jossa nukkumista ei kannata vielä suunnitellakaan, vaan käyttää energiaa muihin asioihin. Kyllä uni sitten illempana korjaa mukaansa. 

Tänään poikkesin aamulla töistä tullessa kaupassa ja päätin jo silloin, että söisimme lihamureketta, sillä sitä ei ole ollut aikoihin. En edes muista milloin. Päätin myös, että tekisin sen jotenkin uudella tapaa ja se tapa löytyikin nopeasti foodgawkerista hakusanoilla meat loaf. 555 erilaista lihamurekeohjetta oli enemmän kuin tarpeeksi. Valitsin ohjeen, jossa käytettiin lempilaitettani, haudutuspataa, Crock Potia. Eihän minulla sitten ollut kuitenkaan kaikkia vihjepostauksen aineksia, joten murekkeesta tuli melko toisenlainen. Niinpä en linkkaa minnekään, vaan laitan tähän oman viritykseni. 

Lihamureke haudutuspadassa

  • 800 g naudan jauhelihaa
  • 2 palaa paahtoleipää (tai muuta, mielellään kuivahtanutta leipää)
  • 2 kananmunaa
  • 1 sipuli silppuna
  • 1 rkl valkosipulitahnaa (tai 2-3 valkosipulin kynttä silppuna)
  • 1 rkl tomaattipyrettä (unohdin, vaikka aioin laittaa)
  • 1 pieni tölkki säilykemaissia (noin 2 dl)
  • 1 rkl worcesterkastiketta
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 tl pulpiber-maustetta
  • 0,5 dl kermaa
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • suolaa ja pippuria
  • 1 rkl oliiviöljyä padan öljyämiseen
  • 3 leveää viipaletta pancettaa
  • 10 kirsikkatomaattia
  1. öljyä haudutuspata huolellisesti, ettei mureke tartu pataan
  2. silppua sipuli ja leipäviipaleet ja laita ne yleiskoneen kulhoon
  3. lisää kulhoon kananmunat, jauheliha ja valkosipuli, maissi, tomaattipyre ja muut maustekastikkeet sekä mausteet, kerma ja sitruunamehu
  4. vaivaa koneella taikina tasaiseksi massaksi
  5. paista pieni koepala, lisää mausteita mikäli se on tarpeen
  6. kaavi taikina pataan ja muotoile siitä tasainen murekekakku
  7. peitä murekkeen pinta kinkkuviipaleilla ja asettele tomaatit murekkeen reunoille
  8. laita lihamittari murekkeen keskelle niin, ettei sen kärki osu padan pohjaan
  9. laita pata low-asetukselle viideksi tunniksi, tai kunnes murekkeen sisälämpötila on 65 astetta
  10. voit myös paistaa murekkeen uunissa 200 asteessa niin, että sisälämpötila on sama 65 astetta ja sen jälkeen peitä mureke foliolla ja jätä asettumaan vähintään vartiksi 
  11. haudutuspadassa voit jättää murekkeen oleilemaan lämpimäpitoasetukselle, mikäli aterian muut osat eivät ole vielä valmiit

Lisäkkeinä meillä oli tänään irlantilaisvaikutteista lehtikaalilla ja purjolla piristettyä perunamuusia ja timjamiporkkanoita. Pihalta löytyy vielä lehtikaalia niin paljon, kuin ehdin ruoanlaitossa käyttää, eikä timjamikaan ole mitenkään vähissä.

Colcannon - irlantilainen lehtikaali-perunamuusi

  • puikulaperunoita
  • lehtikaalia
  • purjoa
  • maitoa
  • voita
  • suolaa ja pippuria
  • loraus vettä
  1. kuori perunoita tavallinen teidän ateriallanne tarvittava määrä ja laita perunat kypsymään höyryyn
  2. leikkaa lehtikaali ja purjo suikaleiksi ja laita ne pannulle vesitilkassa laiskistumaan, mikäli ateria ei muuten ole vielä valmis, jätä kevyesti kypsennetyt lehtikaali ja purjo lautaselle odottamaan, kun vesi on kiehunut pannulta pois
  3. viimeistelyvaiheessa laita pannulle nokare voita ja kaali ja purjo uudelleen lämpenemään voinokareen kanssa
  4. kun perunat ovat kypsät, tee niistä tavalliseen tapaan perunamuusia maidon ja voin, sekä suolan ja pippurin kanssa
  5. sekoita mukaan kuuma lehtikaali-purjosilppu
  6. lusikoi muusi tarjoiluastiaan ja tee muusiin syvänne, johon valutat hieman sulaa voita

Timjamiporkkanat

  • 1 suurehko porkkana/syöjä
  • 1 dl vettä
  • suolaa ja pippuria
  • paljon tuoretta timjamia
  • 2 rkl voita
  • 1 rkl hunajaa tai siirappia
  • puolikkaan sitruunan mehu
  1. kuori porkkanat ja leikkaa ne vinottain muutaman millin viipaleiksi
  2. kuumenna pannulla desi vettä ja lado porkkanaviipaleet pannulle kypsymään (mikäli teet tämän ennen kuin muut aterian osuudet ovat valmiit, kypsennä porkkanat melkein kypsiksi ja jätä ne valutettuina odottamaan viimeistelyä)
  3. kun porkkanat ovat melkein kypsät, kaada vesi pois pannulta, lisää mukaan pannulle voi, hunaja tai siirappi, suolaa ja pippuria ja paljon timjamia, kysennä sekoitellen porkkanat juuri ja juuri kypsiksi, ei ylikypsiksi
Liitän tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Crock Pot-välilehdelle, jonne kerään kaikki haudutuspata-aiheiset postauksemme.


6 kommenttia:

  1. Tuolla tavalla valmistetut porkkanat ovatkin tosi hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopiva lisämakeus sopii porkkanaan tosi hyvin, makeitahan ne on ihan itsekin :)

      Poista
  2. Kiitos ideasta. Armastus tulee maanataina kotiin työrupemalta ja mä teen aina silloin hänelle valmiiksi ruuan kotiintulopäiväksi ja olen nyt miettinyt mitä tekisin. En olekaan tehnyt pitkään aikaan lihamureketta, mutta nyt taas "varastan" reseptin :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava, jos tästä oli ideaksi sinullekin :)

      Poista
  3. Onpa hauska idea tehdä mureke haudutuspadassa. En ole aikoihin käyttänyt haudutuspataa, voisikin tehdä murekkeen siinä (sitten joskus joulun jälkeen). Kiitos hyvästä ideasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on aina kiva löytää uusia tapoja käyttää pataa, se on niin vaivatonta. :)

      Poista