keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Kuumottava makkarakeitto


Flunssa tuntuu asettuneen taas liiankin taloksi, eikä ruoka silloin maistu kovin hyvin. Tänään tein keittoa, johon keräsin kaikenlaista kaapeista Hävikistä herkuksi-teemalla ja maustoin keittoa niin, että siitä tuli tavallistakin lämmittävämpi.

Sitäsuntätä-tyyppinen makkarakeitto

  • 2 pienehköä mietoa chorizoa (eivät olleet espanjalaisia, olivat ihan mietoja, lasten chorizoja siis)
  • 10 eiliseltä tähteeksi jäänyttä pientä lihapullaa
  • 1 porkkana
  • 4 kevätsipulia
  • 3 keskikokoista perunaa
  • 1 tetra suuria valkoisia papuja
  • 0,5 dl punaisia linssejä (lisäsin listaan myöhemmin, postatessa unohdin, että laitoin niitäkin)
  • 1 dl olemattoman pientä kukanmuotoista pastaa
  • 3 pientä suippoa, aavistuksen nahistunutta paprikaa 
  • 2 pikkuista tomaattia
  • 4 pienehköä lehtikaalilehteä
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • chilirouhetta
  • suolaa ja pippuria
  • pimentonia
  • tuoretta timjamia ja persiljaa
  • vettä liemeksi
  • nokare voita ja loraus oliiviöljyä
Leikkasin makkarat noin puolen sentin viipaleiksi ja puolitin lihapullat. Kuorin porkkanan ja perunat ja leikkasin ne viipaleiksi ja suikaleiksi kypsymisen nopeuttamiseksi. Kumosin pavut siivilään, huuhtelin ja jätin odottamaan. Silppusin sipulin ja lehtikaalin, samoin yrtit. Viipaloin paprikat ja tomaatit. 





Laitoin paistinpannun kuumenemaan jo ainesten silppuamisvaiheessa ja sille hieman voita ja öljyä. Samoin laitoin kattilan tulelle ja siihen noin litran vettä vedenkeittimen kautta Jamie-tyyliin. Kun pannu oli kuuma lisäsin sille makkara- ja lihapullapalat. Paistelin niitä hetkisen ja kippasin kattilaan. Laitoin sitten pannulle vuorostaan sipulin, peruna- ja porkkanaviipaleet ja pyöräytin niitäkin kuumassa ennen kuin lisäsin ne kattilaan. Sekoittelin ja maustoin chilillä, pimentonilla ja pippurilla. 

Kun ainekset alkoivat olla kypsiä, lisäsin mukaan punaiset linssit, pavut, pikkuiruisen pastan, lehtikaalin, tomaattiviipaleet ja tomaattipyreen. Annoin keitoin kiehua maltillisesti, kunnes pasta oli kypsää (lisää hieman vettä, jos liemi käy vähiin). Minun pastani oli niin olematonta, että se kypsyi parissa minuutissa. Tarkistin mausteet ja lisäsin suolaa, pippuria ja pimentonia. Jätin keiton hautumaan jälkilämmölle siksi aikaa, että ehdin kattaa pöydän ottaa annoskuvan. Lisäsin syömäni annoksen päälle vielä tuoretta timjamia ja varmaan aavistus manchegoraastettakin olisi sopinut tähän hyvin. Keitto oli hyvin maukasta ja niin vatsaa kuin sieluakin lämmittävää. Arvelen huomisten tähdenlentojen olevan vielä parempaa, kuten hyville keitoille usein käy. Tämä ruoka oli myös hyvin nopea, se oli valmista puolessa tunnissa.


2 kommenttia:

  1. Aikas hienoa pastaa!
    Toivottelen pikaista parenemista. Muistakaa hunaja-sitruuna-inkiväärijuoma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tuo potilasosasto vaikuttaa todella kyllästyneeltä kuumien juomien litkimiseen jo, mutta kai hän joskus saa tuonkin yskän valmiiksi! Inkivääri pistetää peliin heti tänään, sitä emme muistaneetkaan.

      Poista