tiistai 2. kesäkuuta 2015

Maa-artisokkalastut


Söimme alkuvuodesta Mäntän Serlachius-museon Ravintola Göstassa mielenkiintoisia maa-artisokkalastuja ja halusin kokeilla sellaisten tekemistä. Ensimmäinen yritys öljytä viipaloitua maa-artisokkaa ja paistaa sitä uunissa meni penkin alle, ei maistunut miltään, tai ehkä pahalta. Nyt kokeilin uudelleen, kun maa-artisokkia on edelleen viimekesän istutuksista kaivettavissa esille. Eivät ne suuren suuria ole, mutteivat onneksi niitä kaikkein muhkuraisinta mallia, ennemminkin pienen porkkanan muotoisia. 

Pesin hyvin juuri maasta paljastetut mukulat ja siivutin ne (ja vähän sormeani) mandoliinilla kaikkein ohuimmalla terällä. Kuumensin rypsiöljyä 180 asteeseen ja uppopaistoin viipaleita, kunnes ne tulivat kauniin ruskeiksi. Niitä sai kyllä vahtia koko ajan, sillä hetkessä ne sai kyllä poltettuakin. Nostelin rapeat lastut talouspaperiarkin päälle jäähtymään. 

Päivälliseksi tein jääkaapintyhjennysruokaa juhlista jääneistä salaatinlehdistä, tomaateista ja kurkuista, joiden kaveriksi grillasin pül biber-maustettuja broilerin sisäfileitä. Sommittelin mukaan puolikkaan palan fetajuustoa ja paljon yrttejä pihan kasvustoista. Aivan salaatin pinnalle ripottelin jäähtyneet ja kuivahtaneet maa-artisokkalastut, joissa oli hienostunut maku, ei kuten peruna, ei kuten bataatti, vaan juuri kuten maa-artisokka. Pidimme kovasti. Lastut hieman pehmenivät salaatin pinnalla, mutta maku pysyi hyvänä.


Olimme aikeissa syödä ulkona terassilla, mutta alkukesän sää on oikullinen. Kun kaikki oli katettu ja viini kaadettu laseihin, muuttui tuuli kylmäksi ja tummat pilvet vyöryivät taivaalle. Onneksi sain kuvan otettua jo ulkona ennen kuin  siirryimme lautasinemme sisätiloihin. 

Huomenna alkaa tämänvuotinen road tripimme, johon kuuluu niin Baltiaa, Puolaa kuin Saksaakin, Belgiaa, Ranskaa ja Englantia. Toivon pääseväni matkan varrelta tekemään jonkun postauksen, mutta ainakin Instagramiin päässen siellä täällä laittamaan kuvan tai pari.


4 kommenttia:

  1. Turvallista ja mukavaa matkaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Teillä taitaa laivan kokka karahtaa Vuosaaren rantaan tänään? :) Tervetuloa sateiseen Keski-Suomeen!

      Poista
  2. Näyttää ihanalta! Pakko kokeilla.

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi muuten, mutten sitä sormen siivuttamista, jonka taas tein...

      Poista