sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Loppujen loput ja muutama muna



Toisinaan täytyy syödä äitini sanoin keräilyerät tai kummipoikani sanoin tähdenlentoja. Tänään oli tähdenlentopäivä ja sen kokkailemiseen tarvittiin yksi kattila ja kolme paistinpannua. Tai vaihtoehtoisesti järjestelmällinen kotikokki, mutta sellaista ei ollut nyt saatavilla. 

Eilen söimme karitsanpotkia ja niistä jäi lihaa jonkun verran, samoin papulisäkettä, johon oli imeytynyt kaikki hyvät maut uunissa. Samoin joltain lähipäivältä oli hieman perunamuusia ja savustettua lohta. Mitään ei ollut yksinään tarpeeksi neljän hengen ateriaan, mutta yhdistettynä, jonkunsortin pyttipannuna ruokaa riitti meille oikein hyvin ja jäi vielä yksi työlounasannoskin. Jääkaappi kiittää ja tiskikone hoitaa sotkut. 

Perunamuusista ja lohesta tein samantapaisia kalapihvejä, kuin melkein vuosi sitten. Ihan tarkkaan samanlaisia näistä ei tainnut tulla, mutta melkein. Kalapihvit tulivat alunalkaen mieleeni, kun muistin, että Jael oli tehnyt vastikään lohesta sieviä pihvejä

Lohi-perunapihvit

  • 0,5 l tähdeperunamuusia
  • 3 kananmunaa (2 olisi piisannut)
  • 1 dl korppujauhoja
  • 250 g savustettua lohta
  • 2 kevätsipulia
  • suolaa ja pippuria
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • voita paistamiseen
Notkistin perunamuusin kananmunilla ja sekoitin tasaiseksi. Silppusin sipulit pieniksi ja kalan sormin hiutaleiksi varmistaakseni, ettei mukaan livahda ruotoja. Sekoitin sipulit, kalan ja korppujauhot perunamuusiin ja lisäsin soijakastikkeen ja öljyn mukaan. Öljysin hieman käsiäni ja muotoilin taikinasta pieniä pihvejä, jotka paistoin voissa molemmin puolin. Jätin pihvit lämpövatiin odottamaan muita tähdenlentoja.

Karitsainen pyttipannuke

  • edellispäiväinen karitsanliha ohuiksi suikaleiksi leikattuna
  • loput papu-porkkanalisäkkeestä (noin 3 dl)
  • 8 pientä perunaa
  • viiriäisenmunia
  • suolaa ja pippuria
  • tuoreita yrttejä, minulla oli timjamia, basilikaa ja persiljaa
Höyrytin ensin perunat juuri ja juuri kypsiksi ja leikkasin ne kuutioiksi. Paistoin perunat voissa rapeapintaiseksi ja siirsin vuokaan foliolla peiteltyinä odottamaan. Lisäsin samalle pannulle tilkan öljyä ja karitsaviipaleet, joita paistoin pari minuuttia. Kumosin papulisäkkeen pannulle ja sekoittelin. Jätin sekamelskan pannulle kannella peitettynä odottamaan ja kuumensin pienellä pannulla vielä nokareen voita. Rikoin pikkupannulle muutamia viiriäisenmunia ja paistoin ne toiselta puoleltaan. Olipa muuten vaikea saada viiriäisenmuna rikki siististi, niin ettei keltuainen rikkoutunut, parin kohdalla se ei onnistunutkaan. Kun viiriäisenmunat olivat sopivasti paistuneet, kumosin ison vadin keskelle karitsa-papuseoksen ja asettelin lohipihvit ympärille. Kumosin paistetut perunat päälle ja asettelin viiriäisenmunat ylimmäksi ja lopuksi vielä pippuria ja yrttisilppu. Tarjolle asetin myös ostoaiolia. 

Tein itselleni kauhean kiireen tämän tähderuoan tekemisessä, etten ehtinyt valmistaa mitään salaattia ennen kuin ruoka oli kokonaan valmis. Niin ollen ei voi puhua kaikkein terveellisimmästä ateriasta, mutta saimmepa vatsat täyteen ja jääkaapin aarteita tuhottua.

EDIT: Lisään tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Tähdenlennot-välilehdelle, jonne kerään kaikki jämäruokia käsittelevät postauksemme.

5 kommenttia:

  1. Mä kutsun jämäruokia pitsaksi, jos se menee uuniin taikinan päälle. Pannussa siitä tulee pyttipannu ja kattilassa lämmitetty ja sekoitettu on öpöstys.

    VastaaPoista
  2. Minäkin just eilen postasin lohipihveistä,kun lohta sai kerrankin edullisesti täällä.Muuten se on niin pirun kallista ettei raaski ostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin olitkin maininnut mun pihvini tuolla;D Niihin tuli ihan himo mutta tarjous marketissa loppui ja saapa nähdä saako tuoretta lohta enään niin edullisesti täällä.Pakastettukin on kallista enkä sitä oikein tykkää käyttää.

      Poista
    2. Postauksesi jäi mieleeni, kun mietin, että mitä oikein nykertäisin tänään ruoaksi. :)

      En minäkään kauheasti tykkää pakastetun lohen käytöstä, mutta välillä kyllä tulee laitettua palanen pakastimeen, jos ostan kerralla käytettäväksi liian ison määrän.

      Poista