lauantai 6. syyskuuta 2014

Poltinmerkki peliin - crema catalana revisited


Espanjalainen jälkiruoka, crema catalana oli tänään ohjelmassa, sillä Espanja-haasteemme on edelleen elossa, vaikka eilen en saanut aikaan yhtään mitään. Tänään olin ahkerahkona jo aamusta. Keitin vanukkaan kattilassa jo ennen kello kymmentä. Otin neuvot epätrendikkäästä ruokablogista, josta löytyy hieno maitopohjaisten jälkiruokien sarja

Crema catalana neljälle

  • 0,5 l täysmaitoa (käytin virolaista rasvapitoisuudelteen 2,5 %:sta maitoa)
  • yhden luomusitruunan kuoret ohuina suikaleina
  • kanelitanko
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl maizenaa
  • sokeria pinnalle paahdettavaksi
Erottele keltuaiset ja laita ne kulhoon yhdessä sokerin kanssa. Vispilöi sen verran, että saat keltaista tahnaa, muttei niin paljon, että seos vaahtoutuisi. Mittaa maito paksupohjaiseen kattilaan, jätä pieni tilkka kuppiin, lisää sitruunakuorisuikaleet ja kanelitanko. Lisää maitotilkkaan maizena ja sekoita. Kuumenna maito lähelle kiehumispistettä. Kerää pois sitruunankuoret ja kanelitanko. Kaada kuuma maito koko ajan vispilöiden keltuais-sokeritahnaan. Kaada tasaiseksi vispilöity seos takaisin kattilaan ja sekoita mukaan maitotilkkaan sekoitettu maizena. Kuumenna seosta niin kauan, että se sakenee. Se vie noin 5-7 minuuttia, varo polttamasta seosta pohjaan. Kokeile puukauhalla sakeutta. Kasta kauha saenneeseen kastikkeeseen ja vetäise kauhan pohjaan kastikkeeseen sormella viiru. Kun se jää selvästi näkyviin, on kastike tarpeeksi saennutta. 

Kaada sakea kastike mataliin annoskuppeihin ja hyydytä niitä jääkaapissa useita tunteja, jopa seuraavaan päivään. Kun on tarjoilun aika, sirota päälle sokeria ja tohottele keittiötohottimella pinnalle rapea sokerikuori tai kuten minä, kuumenna poltinrauta lieden levyllä (minä kaasuliekin päällä) ja paina tulikuuma rauta vanukkaan pinnalle. Kuuma rauta polttaa sokerin rapeaksi. Toimii! 


Vueltan 14. etappi on meiltä vielä katsomatta. Kohta katsomme tallenteelta, mitä oikein tapahtuikaan.


24 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Mitä sinulta ei löydy, sitä ei maailmassa valmisteta ;-)
      Olen toki tiennyt poltinraudan olemassaolosta - joo ihan varmaan.

      Sinä olet Campa ihan ässä.

      Poista
    2. Kaikki erikoisvempaimet on niin kivoja! :D

      Poista
  2. Vau! Tuo on aika komea :D Itse en ole suuri paahtovanukkaiden ystävä, mutta katalonialaisesta versiosta pidän kyllä. Ehkä se on se pieni vivahdus sitruunaa...

    Miten muuten, palaako sokeria rautaan kiinni, vai säästyykö siltä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun minulla oli neljä annosta tehtävänä, kuumensin rautaa välillä lisää, kyllä sokeri vähän paloi pohjaan kiinni, mutta sen sai kyllä puhtaaksi. Luulen, että jos olisi kuumentanut alunperin raudan vähän kuumemmaksi, niin olisin saanut sihautettua kaikki yhtäkyytiä :)

      Poista
  3. Crema catalana on ihanaa. Hauska kyllä tuo rauta. Saisikohan samalla idealla, esim rosettiraudalla, tuohon pintaan jonkun kuvion? ;)

    VastaaPoista
  4. Vau! Kiitokset kahvituksesta, jaksoimme kotiin asti vaikka alussa oli vähän viileää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä ehtinyt edes pimeä tulla? :) Oli kiva nähdä! Huomenna pitää tehdä tateista ruokaa, kysyn neuvoa, jos sille tulee tarvetta.

      Poista
    2. Ei ehtinyt, mutta kuu näkyi hienosti ja muutenkin oikein kaunista. Toivottavasti pikku tateissa ei ole montaa matoa, isoissa oli jonkin verran. Italialaisella asenteella pari madonreikää ei haittaa ;).

      Poista
    3. Muutama pikku madonreikä ei haittaa mitään! :D

      Poista
  5. Vai että poltinrauta :) Aika makee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllähän se nyt ihan perusvarustukseen kuuluu! :D

      Poista
  6. On jykevä rauta. Tulee mieleen lännenelokuvat :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuului kyllä sellainen paljonpuhuva TSIH, kun sillä vanukasta paahtoi :D

      Poista
  7. Tulipa sillä hyvän näköistä jälkeä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimi kyllä hyvin. Nyt on mietinnässä, miten sen palaneen sokerin saisi ihan tarkalleen pois... Mutta eiköhän se onnistu. Ekakerta on yleensä se, missä vähän tyritään.

      Poista
  8. Oi hitsi kun makee poltinrauta. Mistä sä tommottiissen...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se Amazonilta oli, mutten muista minkä maan. :)

      Poista
  9. Kun Amazoniin tulee myyntiin joskus uus versio Vueltan logolla, sunhan on pakko tilata sekin :D Oisko ollut vähän hieno, jos ois polttanut pintaan logon!

    Huomenna ehtii makaamaan koneella ja kattomaan kunnon vääntöä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin olisi ollut. Vuelta on huonoiten tuotteistettu noista isoista ympäriajoista, ei minulla ole edes esiliinaa Vueltan logolla saati perunanuijaa taikka tiskiharjaa. Käänteisarvostan!

      Poista
  10. Wau! Teillä täytyy keittiössä riittää kadehdittavan paljon neliöitä, että saat mahtumaan nuo kaikki ihanat härvelit :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei meillä oikeastaan ole :) Pantrynikin alkaa olla melko täynnä. Lasken sen varaan, että kun poikaset aikanaan muuttavat pois kotoa, saan annettua heille keittiövälineitä mukaan. :D

      Poista