lauantai 26. heinäkuuta 2014

No nyt alkoi lyyti kirjoittaa!


Burgundinpata painekattilassa, eli höyrypannukokeilu nro 1

  • 1 kg naudanlihaa (minulla tällä kertaa vähän nolosti osa sisäfilettä ja osa paistia)
  • 150 g paketti pekonia silppuna
  • 3 punaista uutta sipulia viipaleina
  • 2 porkkanaa viipaleina
  • 6 suurta herkkusientä viipaleina
  • turaus tomaattipyrettä
  • turaus valkosipulitahnaa
  • 2 rkl hillosipuleita
  • 0,5 l lihalientä
  • 0,3 l punaviiniä (vähän viraabelia, mutta omiaan keittohommiin)
  • iso yrttibucket, vai miten se kirjoitetaan Hyacinthiksi (rosmariinia, timjamia, basilikaa, oreganoa, ruohosipulia paistinarulla yhteensutaistuna nippuna)
  • suolaa ja pippuria
  • vehnäjauhoja lihapalojen jauhottamiseen
Sulatin liemen valmiiksi. Pilkoin sipulin ja porkkanat pieniksi viipaleiksi ja kuullotin niitä oliiviöljyssä hetkosen. Kaadoin ne höyrypannuun (lue:painekattilaan). Pilkoin pekonin silpuksi ja paistelin ne kypsiksi ja lisäsin painekattilaan. Leikkasin lihat isohkoiksi kuutioksi ja ripotin päälle suolaa, pippuria ja vehnäjauhoja. Sekoittelin käsin, että lihapalat saivat ylleen yhtäläisen kuorrutteen. Paistoin lihapalojen pinnat kiinni pannulla öljyssä ja lisäsin palat painekattilaan. Kaadoin päälle liemen ja viinin. Lisäsin mukaan tomaattipyreen ja valkosipulitahnan, sekoittelin. Ihan pinnalle asetin yrttikimpun.

Sitten alkoi se pelottava painehommeli. Nostin padassa olevan sörsselin kiehumaan. Laitoin kattilan kannen päälle ja annoin paineen nousta kattilassa. Meidän Fissler-kattilassa paineen nousemisen näkee kannessa olevasta merkkinappulasta, joka nousee ylöspäin ja paljastaa yhdestä kahteen valkoista raitaa. Niistä voi arvata, että paine on yksi raita näkyvillä sopiva, kahden näkyessä pitää jo olla valmis alentamaan lämpöä kattilan alta.



Paineen nouseminen sopivaan asetukseen otti noin 10 minuuttia. Sen jälkeen pienensimme induktiolevyn alta 200 wattiin. Sillä asetuksella pata kiehui 25 minuuttia. Päästelimme sitten höyryt padasta jännittyneinä, miltä ruoka näyttäisi. Voi herranen aika! Pata näytti siltä, että sitä oli kiehuteltu 6-8 tuntia, liemi oli sakeaa ja lihapalat mureita.


Meillä oli riisiä kiehumassa riisinkeittimessä ja piti vielä odottaa sen kypsymistä. Kun riisinkeitin ilmoitti, että aikaa on 13 minuuttia, lisäsin painekattilaan viipaloidut herkkusienet ja kaksi ruokalusikallista hillosipuleita. Laitoin kannen takaisin paikalleen ja laitoin induktion täysille. Muutamassa minuutissa paine nousi taas sinne kahteen raitaan asti. Sammutin induktion ja jätin painekattilan asettumaan. Kun riisi oli valmista, päästin painekattilasta paineet pihalle. Ruoka oli kuin olikin ihan valmista. Liha mureaa, yrttipuketti melkein hajonnut, sienissä vielä purupintaa ja makua. Kertakaikkiaan mehevää ruokaa! Meni siinä aikaa vielä kaikkiaan kaksi tuntia, kun emme osanneet optimoida järjestystä. Mureutuminen kuitenkin nopeutui huomattavasti ja varmasti käytän pelotta painekattilaa jatkossa usein!



Tour de Francen toiseksi viimeinen etappi, henkilökohtainen aika-ajo jäi meiltä hieman vähälle huomiolle höyrypannuhommien takia. Jälkijunassa sain selville, että Tony Martin oli aika-ajon nopein ja viimeiselle, seremoniaselle etapille kohti Pariisia lähtee Vincenzo Nibali melkein kahdeksan minuutin johtoasemassa.

EDIT: Olen lisännyt CampaSimpukan ylälaitaan Painekattilakokkailua-välilehden, jonne kerään kaikki aihetta liippaavat postaukset.

4 kommenttia:

  1. Pitäis varmaan hakea kellarista vanha painekattila ja kokeilla taas pitkästä aikaa. Anoppini käytti sellaista paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäinen kokeilu painekeittokattilalla. Jauhotin häränhäntiä ja ruskistin ne höyrykattilan pohjalla. Lisäsin tomaatimurskan, vähän vettä ja mausteet. Kun reilun puolen tunnin päästä avasin kannen niin huomasin, että kastike oli ottanut hieman pohjaan. Liha oli hyvin kypsynyttä. Pitäisikö liemi saostaa kastikkeeksi vasta kun kypsennetty liha on otettu pois kattilasta? Huomenna harjoittelen lampaanpotkillla.

      Poista
    2. Minun on tunnustettava, etten ihan tarkkaan tiedä. Minulla on tapahtunut pohjaanpalaminen kerran tai pari ja aina on ollut silloin mukana tomaattia. Muistelen lukeneeni, että tomaatti tarvisi sitten öljyä hieman enemmän, ettei pohjaanpalamista tapahtuisi. En ole kauhean paljon viime vuosina käyttänyt painekattilaa, viimeksi kokonaisen kanan kypsentämiseen nyt, kun sähkö on ollut kallista. Kastikkeen suurustamisen tekisin minäkin ehkä vasta sitten ilman painetta. Kerro sitten miten onnistut potkien kanssa! :D

      Poista