lauantai 10. toukokuuta 2014

Lohta marsalakastikkeella


Eilisssä joukkueaika-ajossa oli ikävä tapahtuma, kun Garmin-Sharp-joukkue keilasi itsensä ja menetti osin mahdollisuutensa saman tien. Vaaleanpunaisen johtajan paidan sai eilen päälleen synttärisankari Svein Tuft Orica Greenedge-joukkueen ollessa aika-ajon nopein. Tänään Girossa oli jo 219 kilometrin mittainen Belfastista alkava ja sinne päättyvä tasamaan etappi. 

Upouusi pinkki pyöräni oli ensimmäisellä ulkoilutuksella tänään, kun kävimme Jyväskylän keskustassa pyöräilyviikon avaustapahtumassa. Kammenpyörittäjä jossain mielenhäiriössä otti alleen Alenaxin, joka herätti kyllä mielenkiintoa. Ajoimme ison porukan mukana pienen kiertoajelun Jyväskylässä. Alenax kesti melkein koko reissun ennen hajoamistaan. Saimme muuten blogituttavilta lämmintä pullaa maistiaisiksi, aika hyvä tarjoilu keskellä kaupunkia! Kiitos paljon!



Päivän italialaiseksi ruoaksi valitsin marsalakastikkeen lohelle. Löysin ohjeen Simple Food-blogista. 

Marsalakastike pannulla paistetulle lohelle

  • 500 g lohta nahkoineen annospaloiksi leikattuna
  • 2 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 35 ml marsalaa
  • 150 ml kermaa
  • 60 g voita
  • ripaus suolaa ja pippuria
  • tuoretta timjamia
Mausta lohipalat suolalla ja pippurilla. Sulata puolet voista pannulla ja aseta kalapalat nahkapuoli alaspäin melko kuumalle pannulle. Paista paloja noin 7-8 minuuttia ja malta olla liikuttelematta niitä, että nahka rapeutuu. Käännä palat ja lievennä hieman lämpöä, paista palat kypsiksi, varo ylikypsymistä. 

Nosta kypsät lohipalat lämmitettyyn vuokaan ja peittele se tarkasti foliolla. Valmista kastike samalla pannulla, jolla paistoit kalan. Laita loput voista pannulle ja lisää mukaan valkosipuliraaste ja anna sen kypsyä sitä polttamatta. Kumoa marsala pannulle ja keitä sitä kokoon muutama minuutti. Lisää kerma ja sekoita, anna kastikkeen kiehua sakeaksi noin 5-6 minuuttia. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla, sekä tuoreella timjamilla, jos siitä pidät, kuten minä.

Paahdetut kasvikset lohelle

  • 6 keskikokoista perunaa
  • 4 porkkanaa
  • 8 pientä terttutomaattia
  • pätkä kesäkurpitsaa
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • hunajaa
Valmistele uunikasvikset hyvissä ajoin uuniin hyvissä ajoin ennen kalan paistamista. Kuumenna uuni 220 asteeseen ja ota esille suurehko uunivuoka. Kuori perunat ja porkkanat ja leikkaa ne viipaleiksi. Nosta tomaatit rankoineen vuokaan ja niiden viereen perunat ja porkkanat, sekä viipaloitu kesäkurpitsa. Lurittele päälle hieman oliiviöljyä ja sekoittele käsin. Ripottele pinnalle hieman suolaa ja pippuria ja lopuksi hieman hunajaa etenkin porkkanoiden ja perunoiden ylle. Paista kasviksia noin 45 minuuttia, kääntele puolivälissä hieman, että ne saavat hyvän paistovärin. Nosta lämmin lohipala lautaselle ja sen viereen paahdettuja kasviksia. Lusikoi päälle sakeaa marsalakastiketta. Pidimme kastikkeesta erityisen paljon, nuoriso arvioi sitä pistein 6/5.



Giron toinen etappi ajettiin osin sateisessa säässä, lämmintä oli saman verran, kuin meillä Suomessa. Kirin voitti saksalainen kaunishiuksinen Marcel Kittel Giant-Shimano-tallista. Kokonaiskilpailun johdossa on edelleen Svein Tuft. EDIT: korjaan, Michael Matthews onkin johdossa kakkosetapin jälkeen!

8 kommenttia:

  1. Pyörä kulkee pullalla! On se pyörä nätti, likaantuvista renkaista huolimatta ;).

    VastaaPoista
  2. Marsalaa olen käyttänyt vain kanan kanssa. Kaikissa ohjeissa käsketään aina käyttää kuivaa marsalaa, mutta ainakaan itse en ole onnistunut koskaan löytämään sitä Alkosta. Mistäs teille keiteltiin kastike?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se kovin kuivaa ollut kyllä! Ja taitoinkin makeutta ohjeessa mainitsemattomalla suolalla ja timjamillakin. Kanan kanssa minäkin aikaisemmin olen yhdistänyt, mutta sopi tosi hyvin lohellekin, etenkin kun onnistuin nahan rapeuttamisessakin.

      Poista
  3. Mä en kestä! Miksei meillä voi näkyä ranskan ympäriajo ja vaikka näkyis, olisin kuitenkin töissä :( Viime kesänä kaverin luona koiraa vahtiessa pääsin kattomaan viikon! Jälikäteen kysei, että oikeasti olet kattonut viikon ympäriajoa??? Oletko sä tosissas? No onneksi edes joskus meillä joku eurosportia kattoo.


    Ekana kesänä opiskeluaikoina ihastuin ranskan ympäriajoon. Se kestää tuntikausia joka päivä, siinä ei pääosin tapahdu mitään, mutta se selostaja on niin ihana! 6 tuntia jotain tappavaa etappia on kuin thrilleri, kun letka menee, mutta selostaja kertoo maisemista, talleista, kilpailijoista, tilanteesta ja kaikesta. Se on oikeesti jännää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on todella hauska juttu, että joku muukin oivaltaa näiden pitkien kisojen luonteen :D Että se on oikeastaan ihan hiton tylsää, jos ajattelee tarkemmin, mutta silti niin mielenkiintoista. Saatan joskus katsoa koko pitkän lähetyksen (yleensä ne ovat noin 2-3 tuntisia päivässä, joku etappi saatetaan näyttää melkein kokonaan, 5-6 tuntia) ja olla innoissani. Sitten käännyn just katsomaan jotain ikkunasta ja porukka tulee maaliin, enkä tiedä voittajaa :D Mutta samaa mieltä selostuksesta, Peter Selin on ihan paras ja tykkään kyllä Christianista myös, asiantuntevia ja tekevät valtavasti taustatyötä. Hauskojakin kaupan päälle!

      Poista
  4. Jos ei löydy kuivaa marsalaa, kannattaa kokeilla kuivalla sherryllä. Sitä ainakin löytyy alkosta. Makeaa marsalaa yleensä käytetään lähinnä lihan kanssa jatkamaan ruskeita kastikepohjia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivaa sherryä olisi ollutkin! Mutta tosiaan, toimi tuo tuollakin, etenkin kun ei tiennyt :D

      Poista