keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Kakkua, kakkua, enemmän kakkua!


En ollut vielä leiponut tämän vuotisen Italia-haasteemme aikana, joten asia piti mitä pikimmiten korjata. Pääsin aamulla yövuorosettini viimeisestä ja edessä oli mukava kesäpäivä, jota en tosiaankaan aikonut käyttää nukkumiseen mahdollisia pieniä päiväunia lukuunottamatta. Selailin foodgawkeria hakusanalla Italian ja huomasin kauniin ricotta-suklaakakun, jota heti alkoi tehdä mieleni. Ohje fiksuin saatesanoin löytyi minulle aiemmin tuntemattomasta An Italian in my Kitchen-blogista, jonka unohduin lukeamaan samantien alusta loppuun.

Ricotta-suklaakakku

  • 4 kananmunaa eroteltuina
  • 200 g sokeria
  • 250 g ricottaa (käytin rahkan  ja jogurtin yhdistelmää)
  • 150 g vehnäjauhoja (1 cup)
  • 60 g sulatettua voita + hieman vuoan voiteluun
  • 90 g pieniä suklaanappeja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • loraus sitruunamehua ja puolikkaan sitruunan kuori raastettuna (oma lisäykseni)
  • tomusokeria koristeluun
  • (marjoja ja lusikallinen kermavaahtoa tarjoiluun)
Kuumenna uuni 175 asteeseen ja valmistele kakkuvuoka voitelemalla ja jauhottamalla se huolellisesti. Minä käytän nykyään jauhottamiseen vehnäjauhoa, koska en pidä korppujauhon tekemästä karkeasta pinnasta.

Erottele kananmunat ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja jätä odottamaan. Mittaa toiseen kulhoon sokeri ja lisää keltuaiset sinne, vatkaa noin puolitoista minuuttia. Lisää mukaan voi, vatkaa hetkinen. Seuraavaksi lisää mukaan ricotta (minulla rahkajogurtti), sitruunankuori ja -mehu ja sekoita. Halusin mukaan hieman kirpeyttä ja sitruuna ja Italia ovat mielestäni ihan parhaat kaverit. Sitten kaada kulhoon jauhot, joihin olet sekoittanut suolan ja leivinjauheen, sekoita. Seuraavaksi kääntele valkuaisvaahto mukaan mahdollisimman varovasti, että taikina saa kuohkeutta. Lopuksi sekoita mukaan suklaanapit tai -rouhe, mikäli käytät suklaalevystä pilkkomaasi suklaata. Kaavi taikina valmisteltuun vuokaan ja paista kakkua uunista riippuen noin 35-45 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä, kun tikku tulee pistosta puhtaana kakusta, kakku on kypsä. Minä paistoin omaani 45 minuuttia.

Anna kakun hieman jäähtyä, ennen kun kumoat sen. Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla. Kokonaisen jälkiruoan saat tästä helposti lusikoimalla kakkupalan viereen kermavaahtoa ja tiputtelemalla lautaselle muutamia marjoja.


Ricottaostokseni menivät mönkään aamulla, poikkesin kotimatkalla lähimpään S-marketiin, muttei siellä ollut kyseistä valmistetta. Miniärsyynnyin, mutten tarpeeksi, että olisin lähtenyt ajamaan 15 km ricottan perässä isompaan kauppaan. Päätin käyttää rahkan ja jogurtin sekoitusta ricottan sijaan ja sillä kakusta tuli mitä herkullisin, mutten nyt tietysti aivan tarkkaan tiedä, kuinka lähelle pääsin alkuperäistä kakkua.

Giro d'Italiassa eletään kisan puoliväliä, tänään on vuorossa etappi numero 11, kyse on keskivaikeasta mäkisestä etapista Collecchiosta Savonaan höystettynä kahdella kunnon nousulla. Mittaa päivän pyöräretkellä on kunnioitettavat 249 km. Lähetys etapilta alkaa vasta iltapäivällä ja sitä ennen taidan ottaa pikku nokoset.

12 kommenttia:

  1. Sveitsiläis-italialainen ystäväpariskuntamme moitti JKL:ää siitä(kin), että Kuokkalan ostarilla ei ole Ricottaa. Käskin mennä Sokokselle tai markettiin...
    Kelpaisi minullekin tuo kakku, vaikka kahvikupposen kera.
    Retrokilpureista tuli mieleeni Retro Ronde, jonka mainoksia katselimme Belgiassa. Varmaan hieno häppeningi sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin näin sen tapahtuman mainoksen Italiassa, kun oltiin eka kertaa L'Eroicassa. Siellä teidän lähellä (?) on sitten heinäkuussa se http://www.anjou-velo-vintage.com/en/ , jonne ollaan menossa näillä näkymin. Jos löytyy tarpeeksi hienoa päällepantavaa :D

      Poista
    2. Piti tietysti googlata Saumurin sijainti. Se näyttää olevan melkein matkalla täältä ystäviemme lomataloon Noirmoutierissa. Mehän olemme tosiaan ihan Pariisin kyljessä mutt melkein maalla.

      Poista
    3. Minä en ole vielä tarkemmin katsonut missä se on, nuo sivut ovat vähän sekavat :D Mutta sen lyhyen reitin pitäisi olla suht leppoisa, ehkä uskaltaudun ajamaan. Pösöni olisi kyllä sopiva pyörä sinne.

      Poista
  2. Heh, minäkin ravasin jokin aika sitten pari hyper- ja pari supermarkettia läpi ennen kuin löysin ricottapurkin (jostain syystä se oli aina joko loppu tai ei ollenkaan kaupan valikoimissa). ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota sattuu vielä yleensä juuri silloin, kun aika on tiukilla, eikä ehtisi juosta kaupasta toiseen :D Muulloin hyllyt notkuu kyllä ricottaa...

      Poista
  3. Minäkin tuota söisin mielelläni

    Se on muuten kumma,miten kaupoista ei koskaan löydy sitä, mitä etsii. Minäkin olen pahemman kerran epäsynkassa tuon lähimarketin kanssa. Yleensä näen jotain kiinnostavaa ja sitten parin päivän päästä, kun etsin samaa juttua, se onkin loppu... aaarrgh...

    VastaaPoista
  4. Oikeastihan sillä ei ole minkäänsortin merkitystä, onko lopputulema alkuperäisen kaltainen. Pääasia, että tulee hyvää ja sellaiselta tuo kyllä näyttää.

    VastaaPoista
  5. Kakku voisi maistua jopa ilman innostusta pyöräilystä kilpaurheiluna - jos ainekset löytyvät lyhyeltä kävelyetäisyydeltä! Kiitos juuston korvaavasta vaihtoehdosta. Köpöttelijä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei pidä lannistua, jos joku raaka-aine ei suostu mukaan ekasta kaupasta, kokeillaan jollain muulla sitten :D

      Poista