torstai 27. maaliskuuta 2014

Vaahterasiirappi-sinappikiilteinen lohi


Eilen meillä kävi taas kalakauppias, se on melkein kuin isäpuoleni pölähtäisi ovelle, sama pohjoinen puheenparsi ja rauhallinen olemus. Ehkä siksi juuri ostankin lohen mielelläni tältä Lapin mieheltä. Sain kalan kuuteen annospalaan leikattuna, siivoilin vain vähän rasvoja pois ja nypin ruodot. Nyt on pakastimessa taas viisi palaa odottamassa, kuudennen söimme tänään päivällisellä.

Tein jotakin aikoja sitten folionyytissä lohta, joka marinoitiin appelsiinikastikkeessa. Tälläkin kertaa käytin vaahterasiirappia, mutta sitä tuli hieman erilaiseen kastikkeeseen. Vinkit otin The Sensuist-blogista.

Lohi vaahterasiirappi-sinappikiilteellä miedossa lämmössä

  • 500 g merilohta
  • 0,75 dl vaahterasiirappia
  • 2 rkl dijon-sinappia
  • 2 rkl voita
  • 2 tl siideriviinietikkaa
  • 1 tl worcestershire-kastiketta
Kuumenna uuni 120 asteeseen. Aseta lohipala nahkapuoli alaspäin leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Mittaa kiilteen ainekset kattilaan ja keittele sitä kasaan noin kymmenisen minuuttia, kunnes se on melko sakeaa, tuoksu on viettelevä. Kun kiillekastike on hieman jäähtynyt, sivele kalan pinta sillä avokätisesti ja paista kalaa miedossa uunilämmössä noin 30-35 minuuttia, kunnes kala on juuri ja juuri kypsää. Ohjeessa ei puhuttu kalan maustamisesta etukäteen mitenkään, mutta tapojeni orjana laitoin ihan vähän suolaa ja pippuria. Kastiketta oli muuten ainakin kaksinkertainen määrä tarvitsemaani nähden, joten määriä voi huoleti pienentää. Kalan ei ole tarkoitus uida kastikkeessa, vaan saada vain pintaansa makua ja kiiltoa.

Minä laitoin uunin ensin kuumemmalle, 250 asteeseen. Laitoin uuniin hieman kalaa aikaisemmin halkaistuja perunoita paahtumaan, suolasin ja pippuroin ne ja lurittelin hieman öljyä niille. Kun perunat olivat olleet uunissa noin puoli tuntia, laskin lämpötilan 120 asteeseen ja nostin kalan oman paperinsa päällä perunoiden kanssa samaan vuokaan sen toiseen päähän. Lautasella lohi oli aavistuksen makeaa, jota taittoi hyvin muutama suolahiutale. 


8 kommenttia:

  1. Sinappia ja vaahterasiirappia ei heti tule mieleen laittaa lohen pintaan, mutta ajatusta maistelemalla se alkoi tuntua ihan käypäseltä idealta. Olen nyt jotenkin hullaantunut perunoihin ja nuo uuniperunatkin näyttävät hyviltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän oli säätämistä makean ja suolaisen kanssa:)

      Poista
  2. Sounds good! Hoen aina tätä samaa, mutta ihana saada uusia lohiohjeita talteen.

    VastaaPoista
  3. Onpas erikoisen jännät etujarrut fillarissa, ei ole ennen tuommoisia tullut vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne juuri kiinnittivätkin Kammenpyörittäjän huomion :)

      Poista