lauantai 1. helmikuuta 2014

Osataan me itsekin! Blinejä mahan täydeltä


Mieliteko blineihin ei loppunut siihen, että söimme niitä kertaalleen Lasipalatsissa viikko sitten. Tänään olimme ilokseni koko perhe päivällisellä yhtä aikaa, joten mikä olisi parempi blinipäivä kuin tämä. Käytin taikinan ohjeena ystäväni sauvajyväsen blogissa ollutta ohjetta, joka olikin erinomainen. 

Blinitaikina

  • 1 l maitoa
  • 3 dl tattarijauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 20 g hiivaa
  • 4 keltuaista
  • 4 valkuaista
  • 2 tl suolaa
  • 0,5 dl voisulaa
En ihan totellut ohjetta, mutta hyvä tuli näinkin. Aamulla varhain lämmitin 6 dl maitoa ja murustelin hiivan isoon kulhoon. Kaadoin kädenlämpöisen maidon hiivan päälle. Sekoittelin hetkisen, että hiiva liukeni. Sitten sekoitin mukaan jauhot ja suolan. Sekoitin taikinan tasaiseksi. Jätin tämän taikinan alun pöydälle peitettynä iltapäivään asti, noin 7 tunniksi. Kun alkoi olla blinien paistamisen aika, erottelin keltuaiset ja valkuaiset, lämmitin loput 4 dl maitoa ja sulatin voita ja samalla kirkastin sitä hyvän määrän paistamista varten, noin 1 dl paistamiseen ja 0,5 dl taikinaan. Vatkasin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisäsin taikinaan voisulan, lämmitetyn maidon ja keltuaiset ja lopuksi vatkatut valkuaiset pyöräyttävin liikkein, niin että taikinaan jäisi mahdollisimman paljon ilmaa. 

Minulla on kaksi valurautaista blinipannua, joilla paistaminen käy helposti, koska pannut on hyvin sisäänajettu. Kuumensin pannut ja lisäsin niille kirkastettua voita säästelemättä. Laitoin taikinaa pienen kauhallisen kerrallaan pannulle ja paistoin blinejä, kunnes reunat alkoivat ruskettua ja pinta kuplia ja vähitellen hyytyä. Käänsin blinit ja paistoin hetkisen toistakin puolta. 10 senttiä halkaisijaltaan olevia blinejä tuli laskujeni mukaan 12 kpl. 

Lisäkkeinä meillä oli siian ja kirjolohen mätiä, punasipulia, smetanaa, venäläisiä suolakurkkuja, hunajaa, omenaa ohuina suikaleina, punajuurta, pikkelöityä punakaalisäilykettä, tuorejuustoon ja turkkilaiseen jogurttiin sekoitettuna savuporosilppua ja katkarapuja. 



17 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää, itse tehdyt blinit ovat kyllä suurta herkkua! Mitäs toi snapsi on? ;)

    VastaaPoista
  2. Oijoi, tähän aikaan vuodesta se alkaa hiipiä - blinien himo :) Upealta näyttää!

    VastaaPoista
  3. Blinit ovat ihan parhaita. Käytän aina vanhaa Hans Välimäen ohjetta (eroaa tuosta lähinnä siinä, että siihen tulee hiukan olutta antamaan makua ja rakennetta). En ikinä uskaltaudu edes testaamaan muita, koska kovin montaa kertaa vuodessa ei niitä tulee tehtyä. Nyt alkaisi olla taas aika...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä taikina oli ainakin paistettavuuden kannalta aivan erinomainen, eivät tummuneet liikaa ennen kuin kypsyivät:)

      Poista
  4. Hirveä blinihimo... ja sä syöt jo toisia...

    VastaaPoista
  5. Blinikausi on meilläkin vielä avaamatta. Ensin pitää voittaa madebingossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Madebingoon en ole osallistunut, se on niin pelottavan näköinen fisu :D

      Poista
  6. Hyvältä näyttää! Kiva kuulla että olit tyytyväinen taikinaan. Tuo on minusta se paras blini-taikina, en tosin vuosiin enää muuta ole edes kokeillutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on varmaan nyt sekä oikea taikina löytynyt, että pannut päässeet siihen vaiheeseen, että toimivat eikä se kirkastettu voikaan tee paistotulokselle huonoa.

      Poista
  7. Herkullisen näköinen annos!
    Minä kävin myös syömässä blinejä Lasipalatsissa, mutta hienoinen pettymys ne olivat. Enkä ollut 7 hengen pöytäseurueesta ainoa, joka oli sitä mieltä. Blinit olivat aika suolattomia ja lisäkkeet vähän valjuja. Onneksi seura oli loistavaa ja kuohuva kylmää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Harmi, että sinulla oli laimeampi kokemus. Minä varmaan hurmaannuin siihen atmosfääriinkin niin :)

      Poista
  8. Lasipalatsin blinit ovat kohdallamme olleet aina pettämättömän hyviä. Nykyisessä kotikaupungissa blinit ovst olleet pääsääntöisesti pannukakkuihin verrattavia lettusia. Itse en oikein ole saanut onnistumaan omia blinejäni. Täytyy kokeillakin sinun ohjeillasi. Kiitos siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo Harmoonin blinit olivat ruokalistan mukaan perunablinejä, mutta tässä postauksessa on kyllä aika hyvä taikina, ystäväni suosittelema. :) Kommenttisi tulevat muuten toisinaan tuplina, nappaan toisen pois :)

      Poista