perjantai 13. joulukuuta 2013

Possulle sinappihuntu


Kinkusta en vielä haastele. Possun sisäfilee oli viihtynyt nollalaatikossa jo jonkun aikaa, tänään katsastin sen päivämäärän ja alkoi olla jo aika käyttää possu pois. Joten filee vain lämpenemään pöydälle kohmeestaan ja ohjetta etsimään. En ollut grillaustuulella, joten jotain muuta piti löytää. Selasin nopeasti läpi keittokirjahaasteeni kirjojen sisällysluettelot, mutta tässä asiassa ne eivät voineet auttaa minua. Foodgawkeriin sitten vain. Sivumennen sanoen, eikö olisi kaikista muistakin tosi tosi kiva juttu, jos TOP100-ruokablogit-sivuillakin olisi haku? Etsintä foodgawkerissa tuotti tulosta ja löysin kokeilemisen arvoisen ohjeen täältä

Puhdistin fileen kalvoista ja rasvoista ja annoin sen edelleen lämmetä leikkuulaudalla sen aikaa, kun sekoitin sille marinadin. Siihen tuli hieman sovellettuna:
  • 0,5 dl balsamicoa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 2 tl dijonsinappia
  • tuoretta timjamia
  • rakuunaa pakastimesta
  • 1 tl suolaa
  • monta kierrosta pippuria myllystä
  • 1 tl valkosipulimurskaa
Sekoitin ainekset suljettavassa muovipussissa ja nostin fileen sinne maustumaan. Suljin pussin ja pyörittelin fileetä marinadissa. Jätin sen maustumaan huoneenlämpöön, sillä liha oli vielä hyvin kylmää. Ohjeessa neuvottiin marinoimaan jääkaapissa. Valmistelin kasvikset odottamaan. Käytin niitä kasviksia, joita meillä sattui olemaan. 
  • 6 keskikokoista puikulaperunaa
  • 2 suurta porkkanaa
  • 12 ruusukaalia
  • kourallinen vihreitä papuja pakastimesta
Pesin perunat ja porkkanat ja leikkasin ne suupalan kokoisiin paloihin. Leikkasin ruusukaalien kannat pois ja kuorin päällimmäiset lehdet. Esikypsensin perunat, porkkanat ja kaalit (noin 8 minuuttia) ja jätin ne vatiin odottamaan. 

Kuumensin uunin 225 asteeseen. Nostin kaasuliedelle uunin kestävän vuoan ja kuumensin sitä suuremmalla polttimolla muutamia minuutteja. Kaadoin pannulle öljyä ja nostin possun fileen pois marinadista. Pyyhin enimpiä liemiä pois ja kaadoin marinadin kompostiin. Paistoin possupalaa joka puolelta muutamia minuutteja ja tökkäsin lämpömittarin anturin lihan paksuimpaan kohtaan. Asetin tavoitelämpötilaksi 60 astetta. Nostin pannun uuniin. Paistumiseen meni noin 15 minuuttia. 

Käärin lihan tiukasti folioon odottamaan ja kaadoin esikypsennetyt perunat, porkkanat ja ruusukaalit pannulle, lisäsin sinne myös kourallisen pitkiä vihreitä papuja suoraan pakastimesta. Pyörittelin kasviksia niin, että ne kaikki saivat ylleen marinadisen öljyn, jossa possu oli paistunut. Ripottelin myös suolakiteitä ja pippuria kasviksille. Paistoin niitä kuumassa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes ne olivat kypsiä. Nostelin ne lämpöastiaan odottamaan siksi aikaa, kun tein pannulla vielä pienen kastikkeen. 

Asetin pannun taas kaasuliekille ja raaputtelin pannun pohjaa. Lisäsin pannulle hieman marsalaa (tässä poikkesin alkuperäisohjeesta, jossa tehtiin kastike kanaliemeen) ja lopuksi lorauksen kermaa. Kastike kiehui kokoon parisen minuuttia, tarkistin suolan ja lisäsin hieman pippuria ja tuoretta timjamia. Käärin possufileen esille foliosta ja leikkasin sen viipaleisiin. Asettelin viipaleet vadin keskelle ja molemmin puolin kasviksia. Lurittelin kastikkeen päälle. Possu oli juuri sopivan kypsää ja mehukasta, foliossa se oli levännyt kaikessa rauhassa, eikä päästänyt nestettä sisältään leikatessani. Kastikekin oli oivallista, vaikka hyvin yksinkertaista olikin.


13 kommenttia:

  1. Kyllä ei houkuttele mun suunnittelema pizzaperjantai tän ruokakuvan jälkeen :P Aivan superhyvännäkäistä possua ;) ja varmaan täydellinen juuri noilla juureksilla :)

    VastaaPoista
  2. Haku olisi Top 100 ruokablogeissa kyllä hyvä... Mutta tuosta tulikin mieleeni vanha kunnon Makuhaku , josta toiminto löytyy. Kurkkasin pitkästä aikaa Makuhaun sivuille, ja sehän näyttää olevan edelleen toiminnassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen olinkin unohtanut kokonaan, kun TOP100 on se, mistä lemppariblogejani seuraan:)

      Poista
  3. Toiveenne on lakini. Hakutoiminto lisätty nyt Top 100 ruokablogeihin.

    En alkanut kilpailla Googlen kanssa, sillä edes puoliksi yhtä hyvän hakutoiminnin luominen kuin mitä Googlella on aika mahdoton homma kellekään tai varsinkaan minulle. Loin sen sijaan Google-täsmähaun, joka kohdistuu Top 100 ruokablogien listalla oleviin blogeihin. Muita hakutuloksia kuin näistä blogeista löytyviä ei näytetä.

    Huono puoli tuossa on, että Google tuuppaa hakutulosten alkuun mainoksia. Saisi ne poiskin, mutta se maksaisi aika paljon. Mutta jos sivuutatte ne siitä, niin varmaan on aika toimiva.

    Käy Campa testaamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ankerias! Kokeilin heti yhdellä satunnaisella sanalla, mistä tulikin mieleeni vaikkapa nyhtöpossu :D Hyvin toimi!

      Poista
  4. Nyt vasta hoksasin, mitä tarkoitit hakukoneella. Miten niin pitkät piuhat ;) Pitääkin heti mennä kokeilemaan.

    Hyvä Campasimpukka ja Ankeris Vipunen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä se haku nyt löytyy, vähänkö olen iloinen :D

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Pikku typo sinne tai tänne, Ankerias ei varmaan ota nokkiinsa :D

      Poista
    2. Ankeris kuulostaa niin hauskalta, että harkitsen jo nimenvaihtoa :-)

      Poista
  6. Meillä syödään possua tosi harvoin. Syitä on kaksi: Armastuksella on tullut possukammo marinoiduista possuista ja minä en osaa tehdä possusta mitään hyvää (paitsi nyhtöä). Tästä reseptistä on hyvä aloittaa possutalous meilläkin, näyttää nimittäin niin mielettömän herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi hyvä juttu, luulen sen foliossa lepuuttamisen olleen aika tärkeä juttu. Possu oli ihan optimaalista.

      Poista